Φιλοξενούμενος στο studio του voucherergasia.gr, ήταν ο Υποψήφιος Δήμαρχος Γόρτυνας Αθανάσιος Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο όραμα του για το Δήμο εφόσον, ο συνδυασμός του εκλεγεί στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπανικολάου:
-Κάθε άνθρωπος που παίρνει την απόφαση να εκτεθεί στην κρίση των πολιτών, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε μια εσωτερική ανάγκη που του υπαγορεύει κάτι τέτοιο. Πείτε μας για αυτή τη δική σας εσωτερική ανάγκη.
«Λίγο πριν την αποστρατεία μου, ένιωσα την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στον τόπο μου. Επέστρεψα και έφτιαξα το σπίτι μου στο χωριό μου τη Μεγάλη Βρύση. Μετά συνήθιζα να περνώ ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου εκεί. Έβλεπα τι γίνεται στο Δήμο, και έκρινα ότι με την ικανότητα και την εμπειρία μου θα μπορούσα να βοηθήσω. Αυτό έκανα από όποιον και αν μου ζητήθηκε. Εγκαταστάθηκα στο χωριό μου και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τα προβλήματα που υπήρχαν στην τοπική κοινωνία. Αυτά, μαζί με την παραίνεση πολλών δημοτών με ώθησαν να ασχοληθώ με τα κοινά του Δήμου που ταλανίζεται από πάρα πολλά προβλήματα.
-Να μιλήσουμε για προτεραιότητες και στοχεύσεις, και να κάνουμε μια ιεράρχηση τους, εφόσον φυσικά εκλεγείτε, αναφέροντας και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσετε για να τις υλοποιήσετε
«Θα ήθελα πρώτα από όλα να σταθώ στο γεγονός ότι ο Δήμος Γόρτυνας συζητιέται παντού αρνητικά, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρξαν άνθρωποι που να τον αναδείξουν και να τον βγάλουν από τα προβλήματα. Η κακοδιαχείριση, η έλλειψη οργάνωσης και η στασιμότητα στο θέμα λειτουργίας, τον κάνουν να είναι ένας Δήμος «αόρατος». Εξαφανισμένος. Μου αναφέρουν ότι δεν εκπροσωπείται σε οποιαδήποτε εκδήλωση Αυτοδιοικητικών γεγονότων που θα έδιναν τη δυνατότητα να διεκδικηθούν πράγματα.
Σε πολλά χωριά του Δήμου δεν υπάρχει νερό, ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο καύσωνα. Δεν υπάρχει επαρκής υδροδότηση, και η εξυπηρέτηση των αναγκών γίνεται από υδροφόρες.
Επίσης δεν υπάρχει ανταπόκριση στον καθαρισμό των σκουπιδιών, παρά το ότι αυτό είχε αναφερθεί προεκλογικά.
Στο μεγαλύτερο χωριό του Δήμου την Αγία Βαρβάρα η κατάσταση είναι αφόρητη.
Τα λύματα που φεύγουν από εκεί έχουν πλημμυρίσει και ρυπαίνουν την περιοχή. Έχουν γίνει καταγγελίες αλλά κανείς δεν έχει δώσει λύσεις.
Προβληματίστηκα τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου για τη μη ενημέρωση της κεντρικής Πολιτείας, και την αδράνεια στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια και ρωτήσαμε αν ο Δήμος έχει δραστηριοποιηθεί. Μας είπαν ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα για την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ή μελέτη.
Πήγαμε σε Αναπτυξιακές εταιρείες που εμπλέκονται σε μελέτες και προγράμματα και πήραμε την ίδια απάντηση.
Το σοβαρότερο όλων είναι ότι όλοι αυτοί μας ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν, και διεκδικούνται από όλους τους υπόλοιπους Δήμους εκτός από τον δικό μας.
Υπάρχει δυσλειτουργία. Το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει εικόνα «χάβρας», με την ανυπαρξία ανθρώπων να μπορέσουν να βάλουν μια τάξη.
Δεν υπάρχει διαφάνεια. Γίνονται απευθείας αναθέσεις έργων, της τάξης των 4 – 6 εκ. ευρώ, χωρίς να επιτυγχάνονται ενώ θα μπορούσαν να γίνονται με διαγωνισμούς.
Ο Δήμος τελεί σε απραξία για τα προγράμματα.
Κατηγορούσαν την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν είχε αφήσει τίποτα, όμως μετά από έλεγχο που έκανα εγώ με τους συνεργάτες μου διαπιστώσαμε ότι είχε αφήσει πολλά έργα.
Μάλιστα διεκδικώντας τότε το Δήμο η νυν Δημοτική Αρχή, δήλωνε κατηγορηματικά ότι ήταν ανίκανη η προηγούμενη και μόλις έπαιρνε την εξουσία επρόκειτο να τα ολοκληρώσει.
Σας διαβεβαιώνω ότι ένα από τα πολλά ζητήματα στα Δημοτικά Συμβούλια είναι οι συνεχείς παρατάσεις που συνεχίζουν να παίρνουν αυτά τα έργα. Μετά από τέσσερα χρόνια, τα περισσότερα έργα που παρέλαβαν από τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί η δεν προχωράνε. Έργα που έχουν εγκριθεί. Ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους, το βιολογικό – αποχετευτικό κομμάτι στην Αγία Βαρβάρα, η ανάπλαση της, το γηροκομείο και το Επισκοπείο των Αγίων Δέκα.
Έχουν αφήσει τεράστιες εκκρεμότητες από έργα που θα μπορούσαν να τα έχουν προχωρήσει.
Εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα, που περιέχει μια αναπτυξιακή πολιτική, για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Πήγα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ενημερωθώ για το θέμα του νερού, και μας ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος και η κατάλληλη διαχείριση από το Δήμο ως θα όφειλε να κάνει, με αποτέλεσμα ορισμένοι να είναι ωφελημένοι περισσότερο, και άλλοι να μην έχουν καθόλου νερό.
Αυτό το θέμα αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί λύση από την δική μας παράταξη, όταν γίνουμε Δημοτική Αρχή, συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Απαιτούνται όμως οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Για αυτό από τώρα επιλέγουμε τους σωστούς.
Ο Δήμος υστερεί σε αναπτυξιακά έργα. Σε έργα υποδομών.
Έχουμε την δυνατότητα και εγώ και τα άτομα που με πλαισιώνουν να χτυπήσουμε και να ανοίξουν πόρτες, για να περιγράψουμε την εικόνα που επικρατεί στο Δήμο, και να εξασφαλίσουμε πόρους από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα ανάπτυξης.
Ένα άλλο κομμάτι πολύ σοβαρό είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα σε αγροτοκτηνοτροφικό επίπεδο.
Να ενισχύσουμε τους τομείς αυτούς με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, για να δοθεί ζωή σε όλη την περιοχή.
Ο αγρότης πρέπει να φτάσει στο χωράφι του. Πως θα φτάσει όμως αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος δρόμος;
Ευθύνη του Δήμου είναι δημιουργήσει ένα γραφείο επιμόρφωσης για τους αγρότες, στελεχωμένο από γεωπόνους.
Να αναδείξουμε προϊόντα της περιοχής όπως η ελιά και τα οπωροκηπευτικά.
Να συνεργαστούμε με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όπως συμβαίνει με Δήμους στην Ελλάδα που κινούνται σοβαρά σε αυτό το κομμάτι.
Επίσης να δούμε τι επιδοτούμενα προγράμματα μπορούν να υπάρξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσουμε κονδύλια.
Χρειάζεται φροντίδα και σοβαρότητα για το πώς θα το διαχειριστούμε.
Στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας και να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.
Υπάρχει ανάγκη σε χωριά του δήμου μας, για την ύπαρξη παιδικών σταθμών.
Στον τομέα της άθλησης, θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι, για να μην χρειάζεται να πάει κάποιος στο Ηράκλειο.
Παιδικές χαρές και χώροι για τους ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν ανάγκη να βρεθούν μεταξύ τους. Γιατί να τους στερούμε αυτή τη δυνατότητα;
Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τα ΑμΕΑ. Και αυτό είναι μέσα στις σκέψεις μας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να χτυπήσουμε πόρτες και να δούμε τι προγράμματα υπάρχουν.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα η κεντρική Πολιτεία έχει να κάνει με τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν προγράμματα και ο Δήμος μας, και στο συγκεκριμένο θέμα είναι «κάτω από μηδέν». Πρέπει να γίνουν επιμορφωτικά προγράμματα για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι τα ζώα είναι σαν τους ανθρώπους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Μπορούμε να κινητοποιηθούμε στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να συμβάλλουν και με ιδιαίτερες δράσεις να δώσουμε λύσεις μέσω εθελοντών γιατρών που διαπρέπουν, να προσεγγίσουν ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε νοσοκομεία.
Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν άποροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Οικονομικά ασθενείς. Θα πρέπει να υπάρξει ένα γραφείο ενίσχυσης των απόρων. Δεν γίνεται να είμαστε στον 21ο αιώνα και να υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να τραφούν.
Θα εξετάσουμε αν είναι δυνατό, την δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.
Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο προσωπικό, οι κατάλληλοι συνεργάτες, για αυτό κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν αρκετοί, που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν.
Εγώ και θέλω, και θεωρώ ότι μπορώ»
-Προεκλογικά το κλίμα στο Δήμο Γόρτυνας δεν είναι και το πιο ήρεμο. Για την ακρίβεια είναι τεταμένο. Υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις. Ανακοινώσεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Συνεχή θερμά επεισόδια. Έχετε χαρακτηρίσει τον κ. Κοκολάκη «εικονικό» Δήμαρχο. Γιατί;
«Στις εκλογές του 2019 υπήρξε το φαινόμενο να εκπέσει ο εκλεγείς Μιχάλης Κοκολάκης, μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αρχικά και του Συμβουλίου της Επικρατείας στη συνέχεια.
Δεν είχα κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Κοκολάκη. Δεν τον ήξερα. Απλά ήρθε στο σπίτι μου κάποια στιγμή αφού είχε εκπέσει, και μου ζήτησε επειδή έχω φιλική σχέση με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, να κάνω παρέμβαση για να έχει ευμενή κατάληξη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εγώ φυσικά εξεπλάγην. Όταν του είπα ότι αυτά δεν γίνονται μου είπε το φοβερό ότι θα βάλει κάποιον άλλο να κάνει το Δήμαρχο, αλλά Δήμαρχος θα είναι αυτός. Αυτά τα πράγματα τουλάχιστον για μένα, και για κάθε άνθρωπο που σέβεται τους θεσμούς είναι εξωφρενικά. Τελικά απεδείχθη ότι δεν το έλεγε απλά, αλλά το εννοούσε και έτσι έγινε. Έβαλε τον ξάδελφο του, μη ακολουθώντας τον νόμο που προβλέπει τον τρόπο επιλογής του νέου Δημάρχου, καθώς είχαν άλλοι σειρά να επιλεγούν.
Έτσι έχουμε το φαινόμενο θεσμικά και όπως λέω εικονικά να είναι Δήμαρχος ο κ. Λευτέρης Κοκολάκης, ενώ πραγματικός Δήμαρχος, αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις και βρίσκεται πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν είναι ο κ. Μιχάλης Κοκολάκης ο οποίος μέχρι ένα σημείο δεν το έκρυβε κιόλας. Εμφανιζόταν σε πάνελ με Υπουργούς, και μιλούσε αυτός αντί του Δημάρχου.
Μετά έγιναν δύο μηνύσεις για αντιποίηση Αρχής οι οποίες εκκρεμούν. Όταν θα εκδικαστούν και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, ο κ. Μιχάλης Κοκολάκης θα εκπέσει και πάλι διότι το 2019 είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνεται ότι η δήλωση αυτή είναι ψευδής.
Αυτή είναι η κατάσταση επικρατεί στο Δήμο. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε Πανελλήνιο επίπεδο, και οι άνθρωποι που δεν το ανέχονται οφείλουν να το αναφέρουν. Εγώ είμαι ένας από αυτούς».
-Είχατε χαρακτηρίσει «εικονικό» Δήμαρχο τον κ. Λευτέρη Κοκολάκη
«Δεν θυμάμαι να έχω αναφέρει την έκφραση εικονικός. Απλά είχα στείλει μια επιστολή επίσημα σαν παράταξη στον θεσμικό Δήμαρχο που είναι ο Λευτέρης Κοκολάκης, ζητώντας του να επισκεφτούμε τον Δήμο και να ενημερωθούμε για κάποια θέματα με συνεργάτες μου.
Τα θέματα αυτά ήταν τα οικονομικά του Δήμου, οι μελέτες που έχουν κατατεθεί από την Δημοτική Αρχή, το προσωπικό κ.λ.π.
Περιμέναμε την απάντηση για το πότε θα πάμε, και η επίσημη απάντηση που δεχτήκαμε από τον Λευτέρη Κοκολάκη, ήταν ότι επειδή τον ανέφερα ως εικονικό θα έπρεπε να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, και στη συνέχεια αν δεν το κάνω, να πάω να βρω ποιον Δήμαρχο αναγνωρίζω για να με ενημερώσει.
Στέκομαι στο γεγονός ότι δεν ήθελε να με συναντήσει γιατί δεν είχε τι να μου πει. Θα έπρεπε να εμφανίσει τι έργο έχει κάνει, κάτι που όπως φαίνεται δεν υπάρχει.
Αυτό με έκανε να χτυπήσω τις πόρτες της Περιφέρειας και αρμόδιων γραφείων και να διαπιστώσω την ανυπαρξία μελετών και προγραμμάτων»
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σχηματισμού σας έναντι των υπολοίπων;
«Είναι δύσκολο κομμάτι το να βρεις τους κατάλληλους υποψήφιους. Η παράταξη μας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε βρει πολύ καλούς υποψήφιους»
-Μιλήστε μας για το ψηφοδέλτιο σας
«Προσπαθούμε ακόμα να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους. Επιδίωξη μας είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό να είναι καινούριοι. Όχι ότι δεν θέλουμε τους παλιούς. Ίσα – ίσα τους θέλουμε σαν βάση, διότι έχουν την εμπειρία και είναι απαραίτητοι για τον αγώνα που θα δώσουμε, και την πλαισίωση της νέας Δημοτικής Αρχής.
Κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Επιδίωξη μας είναι να εμπλακούν νέοι άνθρωποι.
Εμείς σε λίγα χρόνια θα φύγουμε από τα τεκταινόμενα. Καλό θα είναι να υπάρξει εμπειρία από νεότερους που θα μπορέσουν να συνεχίσουν.
Στέλνουμε μήνυμα στον κόσμο ότι είμαστε άφθαρτοι, και οι περισσότεροι έχουμε την εμπειρία.
Εγώ έχω 36 χρόνια εμπειρίας διοίκησης. Η τελευταία διοίκηση που έκανα ήταν σε 12.000 κόσμο.. Σαν Διευθυντής Υπουργών χειρίστηκα διάφορα θέματα οικονομικής και διοικητικής φύσεως.
Υπάρχει η δυνατότητα, και οι επαφές, που μας δίνουν μια δυναμική έτσι ώστε η παράταξη να πάει το Δήμο μπροστά γιατί οι άνθρωποι που τον διοικούν δεν μπορούν.
Όταν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε Δημοτικά συμβούλια, περιμένετε να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να περάσουν μηνύματα για τα προβλήματα του Δήμου;
Αυτό προϋποθέτει κάποια ικανότητα. Μακάρι να υπήρχε. Τότε δεν θα είχα κανένα ενδιαφέρον να ασχοληθώ, γιατί ο Δήμος μας θα λειτουργούσε, και θα βοηθούσαμε τον Δήμαρχο να πάει ακόμα καλύτερα.
Εμείς θέλουμε το καινούριο, το νέο, και από τις επαφές που κάνουμε καθημερινά, η πλειοψηφία του Δήμου θέλει το ίδιο. Έχει κουραστεί.
Σε ότι έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιο, είμαι ικανοποιημένος και από τον αριθμό και από την ποιότητα των υποψηφίων μας»
-Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατάρτιση του ψηφοδελτίου;
«Βρισκόμαστε στο μέσο. Έχουμε 150, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ποιότητα του κόσμου που το αποτελεί. Εκπροσωπούνται όλες οι τάξεις, και όλες οι ηλικίες. Το επίπεδο μόρφωσης είναι υψηλό.
Υπάρχουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, κτηνοτρόφοι και αγρότες, γιατροί, δικηγόροι και σπουδαστές. Και κυρίως νέοι»
-Ποια στοιχεία θα κρατούσατε αν εκλεγείτε από τη νυν Δημοτική Αρχή. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία της;
«Δεν είχα τη δυνατότητα της ενημέρωσης, για να καταλάβω ποια είναι τα θετικά. Για αυτό μιλάω μόνο για αρνητικά.
Ο καθένας έχει έναν δικό του πυρήνα ανθρώπων που κινείται. Εγώ έχω ξεφύγει από αυτή τη λογική.
Δεν θα πάω στο Δήμο για να κινηθώ αποκλειστικά με τους δικούς μου ανθρώπους, παρακάμπτοντας όλους τους άλλους που είναι σωστοί στη δουλειά τους, και είναι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όποιος κάνει τη δουλειά του και είναι σωστός τον θέλω δίπλα μου, όπου και να ανήκει, για να προχωρήσουμε.
Ότι θετικό στοιχείο υπάρχει από τους προηγούμενους, θα χτίσω πάνω του και θα προχωρήσω. Αν είναι κάτι στραβό θα προσπαθήσω να το διορθώσω. Αυτή είναι η επιδίωξη μου, και αυτό έχω μάθει να κάνω»
-Είχατε προτάσεις για συμμετοχή σας στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, πέρα από τα Αυτοδιοικητικά πλαίσια;
«Στο παρελθόν είχα προτάσεις για να ασχοληθώ σε επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενώ ήμουν ακόμα εν ενεργεία. Πριν από δέκα χρόνια»
-Γιατί δεν το πράξατε;
«Δεν με ενδιέφερε.
Και για το Δήμο δεν είχα ενδιαφέρον.
Ενδιαφέρθηκα όταν διαπίστωσα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της έλλειψης των κατάλληλων προσώπων. Από τη δουλειά μου εξάντλησα την ιεραρχία, μου φτάνουν τα χρήματα που παίρνω, και τα παιδιά μου είναι τακτοποιημένα. Δεν επιδιώκω να πάρω το μισθό του Δημάρχου. Και μισθός να υπάρχει θα το βάλω στο ταμείο των απόρων. Δεν θα βάλω χρήματα στην τσέπη μου. Με ενδιαφέρει να προσφέρω στο Δήμο.
Θα μπορούσα να βρίσκομαι τώρα στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου που είναι στην Αμερική. Επέλεξα άλλα πράγματα, γιατί θέλω να προσφέρω.
Κάποιοι μου λένε αν το έχω σκεφτεί, και ότι «θα μπλέξω». Τι να κάνουμε, εμείς οι αεροπόροι για τα δύσκολα είμαστε»
-Σε Αυτοδιοικητικά πλαίσια το θέμα των συνεργασιών δεν μπαίνει σε παραταξιακά θέματα. Σεις είστε «ανοιχτός» σε συνεργασίες;
«Στην περιοχή μας, είναι μέχρι στιγμής τρεις οι υποψήφιοι. Ο τρίτος, ο κ. Αρβανιτάκης είναι από το ίδιο χωριό με μένα. Έχουμε κάνει προσπάθειες να βρούμε μια φόρμουλα για συνεργασία, δεν κατέστη όμως δυνατό.
Δεν είμαστε κατά των συνεργασιών. Έχω κατηγορηθεί από την παράταξη του κ. Κοκολάκη, ότι δέχομαι βοήθεια από τον προηγούμενο Δήμαρχο τον κ. Σχοιναράκη και τον κ. Ξυλούρη. Έχω τονίσει ότι μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε. Και με τον κ. Κοκολάκη μπορώ να συνεργαστώ, και οι ψηφοφόροι του είναι ευπρόσδεκτοι, όπως και του κ. Δαριβιανάκη, και του κ. Ξυλούρη, και του κ. Σχοιναράκη.
Εδώ ισχύει αυτό που λένε όλοι, και το χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα.
Στην εκκλησία η πόρτα είναι ανοιχτή και μπαίνουν όλοι. Στο Ιερό όμως μπαίνουν αυτοί που θέλει ο παπάς.
Είμαστε ανοιχτοί σε όποιους μας πιστέψουν.
Η ταύτιση που προσπαθούν να μου αποδώσουν ότι με «τοποθέτησαν» ο κ. Ξυλούρης και ο κ. Σχοιναράκης, δεν συνάδει με την προσωπικότητα μου, το βιογραφικό μου, και την πορεία μου. Είναι παραμύθια που μπορούν να τα λένε όπου θέλουν αλλά δεν ισχύουν.
Έχω αφήσει τη «σφραγίδα» μου από εκεί που πέρασα, και θέλω να αφήσω τη «σφραγίδα» μου και στο Δήμο. Μακριά από όλους αυτούς που θεωρούν ότι μπορώ να παίξω το ρόλο του «πιονιού» όπως είναι στο σκάκι. «Πιόνι» δεν υπήρξα ποτέ, και ούτε τώρα θα υπάρξω».
-Τι εισπράττετε καθημερινά από την επαφή σας με τους πολίτες;
«Ένα θέμα που είχα και τώρα το ξεπερνάω, είναι ότι ο κόσμος δεν με ήξερε. Δεν με είχε συναντήσει από κοντά. Οι περισσότεροι με ήξεραν λόγω της συμμετοχής μου στα εθνικά κανάλια για συζητήσεις με γεωπολιτικό – εθνικό περιεχόμενο. Στις επαφές μου με τον κόσμο, ζήτημα είναι να υπήρξε ένα πρόσωπο που να εναντιώθηκε σε αυτά που είπα.
Ο κόσμος θέλει κάτι καινούριο. Κάποιον που να του δώσει λύση στα προβλήματα του. Θεωρούν ότι είμαι ένα πρόσωπο που μπορώ να δώσω λύσεις»
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου ποιο είναι;
«Η κακοδιαχείριση και η ανοργανωσιά.
Υπάρχει δυσλειτουργία και έλλειψη ικανότητας των ατόμων που επιλέγονται για να πλαισιώσουν τις υπεύθυνες θέσεις.
Δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα το ότι επειδή ένας πήρε 1000 σταυρούς, μπορεί να κάνει τον Αντιδήμαρχο Οικονομκών. Το αναφέρω ως ακραίο παράδειγμα».
-Σε οικονομικό επίπεδο, τι περιθώρια υπάρχουν για μια χάραξη πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά;
«Ο Δήμος σαν «Καλλικρατικός» παρέλαβε χρέη από τους «Καποδιστριακούς» όταν έγινε η συνένωση. Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Αναγκάστηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να προσφύγει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να πάρει κάποια χρήματα και πράγματι το κατάφερε. Ένα ποσό γύρω στα 10 εκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα ανάγκαζε τον Δήμαρχο να πάρει κάποιες αποφάσεις όπως την αύξηση των τελών.
Η τωρινή δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι θα βγει από το πρόγραμμα αλλά το έκανε αργότερα, και καλά έκανε γιατί πήρε περισσότερα χρήματα.
Είχε δεσμευτεί ότι θα ελαττώσει τα τέλη. Δεν το έκανε. Τώρα το έχει ως προεκλογικό στόχο. Είναι ένας Δήμος που επειδή έχει μείνει πίσω στον τομέα των Αναπτυξιακών έργων, έχει μείνει πίσω ως προς την ποιότητα ζωής του Δημότη, και εδώ είναι που πρέπει να γίνουν οι σοβαρές παρεμβάσεις για μελέτες και συμμετοχή σε προγράμματα για την απορρόφηση κονδυλίων, τα οποία είναι πάρα πολλά. Εκεί έγκειται η ικανότητα του Δημάρχου και του επιτελείου του.
Βλέπουμε π.χ. το υψηλό επίπεδο που έφτασε ο Δήμος Αρχανών ή ο Δήμος Τρικκαίων.
Ο στόχος μου είναι να προσφέρω. Άλλοι που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάνε το Δήμο το κάνουν επίσης για να προσφέρουν.
Όταν όμως η Πολιτεία αποφασίζει για κάποιον ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί έχει θέμα, και αυτός επιμένει, αυτό με κάνει να σκέφτομαι τα πάντα»
-Γιατί ο κόσμος να επιλέξει εσάς έναντι των υπολοίπων;
«Γιατί εγώ είμαι το καινούριο. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει κάνει μια πορεία σε ένα δύσκολο χώρο, και έχω πετύχει. Έφτασα στα ανώτατα αξιώματα. Έχω την εμπειρία με τη θητεία μου σε Υπουργεία να γνωρίζω πώς κινείται το σύστημα. Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και έχω δει πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος σε επίπεδο Δήμων. Έχω άλλες νοοτροπίες και άλλες ιδέες, και γνωρίζοντας τα προβλήματα του Δήμου μου, μπορώ να τα προσαρμόσω όλα αυτά και να προσφέρω.
Επειδή έχω όλα αυτά τα προσόντα, όσο εγωιστικό και αν ακούγεται αυτό, και κάνω τις σωστές επιλογές καταξιωμένων ατόμων, θεωρώ ότι ο Δημότης πρέπει να εξετάσει αυτά τα πράγματα, συν το γεγονός ότι θέλουμε να το κάνουμε. Δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτή την ιστορία. Η προσφορά είναι ο σκοπός μας, και αυτό θα φανεί όταν και αν εκλεγούμε»
-Ποιο είναι το όραμα σας;
«Να αλλάξουμε το Δήμο. Να μπορεί ο Δημότης να έχει πρόσβαση στα χωράφια του. Να μην του λείπει το νερό. Να αναδείξουμε τόσους αρχαιολογικούς τόπους που έχουμε, κάτι που σημαίνει οικονομικά οφέλη για το Δήμο.
Σκοπεύουμε να αναδείξουμε αυτές τις περιοχές. Να πάει εκεί ο κόσμος. Να προσεγγίσει το μουσείο που έγινε.
Να σταθεί και να φάει κάπου, αφήνοντας τα χρήματα του.
Υπάρχουν χωριά που θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος από το Ηράκλειο να πάει και να φάει. Ο δρόμος είναι πάρα πολύ καλός. Όταν όμως δεν υπάρχουν υποδομές πώς θα γίνει αυτό;
Ο κόσμος όμως δεν έχει προχωρήσει προς τον αγροτοτουρισμό, και δεν έχουν δοθεί κίνητρα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Έχουμε πολύ ωραία χωριά. Αναφέρω παραδειγματικά τη Γέργερη ή τον Άγιο Θωμά. Αλλά πρέπει να υπάρξουν υποδομές.
Δείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Μέτσοβο, ή η Αράχοβα ή τα Βίλια έξω από την Αθήνα, είναι τέτοιοι προορισμοί.
Γιατί εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα και την ικανότητα να το κάνουμε;
Ο κ. Οικονομάκης είχε προχωρήσει στη Γέργερη προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν πρόλαβε όμως ο άνθρωπος να τα υλοποιήσει όλα.
Υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν σκεφτεί στο παρελθόν. Τα σκεφτόμαστε και εμείς και θα τα κάνουμε. Για αυτό απευθυνόμαστε στον κόσμο, για να μας εμπιστευτούν. Δεν μπορώ να σας υπογράψω ότι θα τα πετύχω. Αλλά θα προσπαθήσω. Υπάρχει η θέληση»