Ο Κώστας Βαρβεράκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό “Δικαίωμα στην Πόλη” του Αλέξη Καλοκαιρινού, μίλησε στο voucherergasia.gr.
Αναλυτικά:
– Να ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναφορά της υποψηφιότητας σας
«Έχω 37 χρόνια θητεία στην εκπαίδευση.
Είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με πολλούς συναδέλφους και μαθητές.
Παράλληλα είχα μια αρκετά ενδιαφέρουσα κοινωνική δραστηριότητα. Για μένα είναι ευχάριστο να ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου με θέματα που βοηθούν τους άλλους ανθρώπους.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η προσωπική μου διαδρομή. Συμμετείχα σε διάφορες κοινωνικές δράσεις.
Συμμετέχω στην ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Ηράκλεια πρωτοβουλία από το έτος της ίδρυσης της, το 1994.
Συμμετείχα στον ΟΦΗ αρχικά ως σκακιστής και έφορος του τμήματος, και μετά ως μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη.
Επίσης σε διάφορους άλλους συλλόγους όπως ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, ενώ ήμουν μέλος του Δ.Σ. στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριτέκνων.
Τελευταία είμαι μέλος στο Δ. Σ. του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» και στο Σύλλογο Φίλων Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η παρουσία μου στον Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων» έρχεται ως συνέχεια της θητείας μου τα τρία τελευταία χρόνια ως Διευθυντής στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
Η θητεία μου εκεί μου έδωσε την ευκαιρία παρά το ότι δεν είμαι μουσικός, να έρθω πολύ κοντά στη μουσική εκπαίδευση του τόπου μας, και να βάλω ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της μουσικής παιδείας.
Η γκάμα των προσωπικών ενδιαφερόντων μου είναι μεγάλη.
Ένας άνθρωπος δεν ολοκληρώνεται μόνο μέσα από την δουλειά του.
Υπάρχει βέβαια και η οικογένεια. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω μια οικογένεια με τρία παιδιά τα οποία έχουν μπει στην αγορά εργασίας και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.
Αυτός είναι ο στόχος κάθε γονέα. Να δώσει τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά του, για να πατάνε σταθερά στα πόδια τους»
-Να έρθουμε στο λόγο ή στους λόγους που σας έκανε να είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με τον Αλέξη Καλοκαιρινό
«Η Αυτοδιοικητική μου πορεία σχετίζεται άμεσα με την Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Είναι πολύ σημαντική η γνωριμία μου με ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους, και έχουν μεγάλη εμπειρία και γνώση για τα προβλήματα του.
Από το 1994 που ιδρύθηκε, εντάχθηκα στην «Ηράκλεια Πρωτοβουλία».
Στις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχε το 1994 και το 1998 είχε λάβει ποσοστό 15% ως καθαρά ανεξάρτητη παράταξη.
Με δημοτικούς συμβούλους τους Μανώλη Βασιλάκη, Κώστα Μαμουλάκη, τον αείμνηστο Μιχάλη Σκουλούδη, τον Γιώργο Γαλενιανό και τη Δέσποινα Σκαλοχωρίτη κάναμε πάμπολλες παρεμβάσεις στο Δήμο, με σκοπό την βελτίωση κάποιων πραγμάτων.
Το 2002 αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τον Γιάννη Κουράκη μετά από μια ειλικρινή προσέγγιση από την δική του πλευρά.
Συνεργαστήκαμε μαζί του για τρεις τετραετίες, παρότι δεν είχαμε την ανάλογη εκπροσώπηση στο Δ. Σ., όμως οι κύριοι Βασιλάκης και Μαμουλάκης οι οποίοι ήταν οι εκλεγμένοι και είχαν θέσεις ευθύνης ως Αντιδήμαρχοι έδωσαν σημαντική ποιότητα στη Δημοτική Αρχή.
Στο Ηράκλειο έγιναν πράγματα που είχαν χρόνια να γίνουν, και είμαστε περήφανοι που βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι μέσα από αυτήν την προσπάθεια.
Το 2019 η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συμμετείχε μόνη της σαν παράταξη στις εκλογές.
Εκλέξαμε τον Μανώλη Βασιλάκη, και συνεργαστήκαμε με τον Βασίλη Λαμπρινό στην τωρινή Δημοτική Αρχή.
Ο κ. Βασιλάκης έχει ένα νευραλγικό πόστο, όμως δεν είναι μόνος του.
Όλη η παράταξη έχει ομάδες δουλειάς. Ομάδες συμπαράστασης των δημοτικών συμβούλων. Αυτό συνεχίσαμε και τώρα.
Ο κ. Βασιλάκης έχει να επιδείξει τεράστιο έργο στο θέμα της δημοτικής περιουσίας, ενώ τελευταία ανέλαβε Αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Έχει σημαντική συμβολή στο θέμα του κληροδοτήματος του «Πανανείου», για να αξιοποιηθούν οι δωρεές από την οικογένεια Πανανού, που περιλαμβάνουν και τα οικόπεδα στο Σκαφιδαρά που σχετίζονται με τον ΟΦΗ, την άλλη μεγάλη μου αγάπη.
Σε όλη την πορεία μας είχαμε μια ανεξάρτητη δράση, μια ανεξάρτητη προσπάθεια, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο αισθανθήκαμε ότι ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι ένας από μας. Έχει τεράστια κοινωνική προφορά, χωρίς να έχει κομματική ταμπέλα.
Η μόρφωση του ως καθηγητής πανεπιστημίου, του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογεί τα πράγματα, και να έχει παρεμβατικό λόγο.
Επίσης είναι γόνος μιας οικογένειας με τεράστια προσφορά στο Ηράκλειο.
Έχει παράξει σημαντικό έργο στον πολιτισμό ως Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, και του Συλλόγου Φίλων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Το οικόπεδο που χτίστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο ήταν δωρεά της οικογένειας του.
Είναι ένας άνθρωπος που η πόλη τού οφείλει ευγνωμοσύνη.
Πέρα από αυτό όμως είδαμε στον άνθρωπο Καλοκαιρινό, μια ευρύτητα πνεύματος. Μια διεκδικητικότητα.
Κρατάω μια φράση που είπε κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του, ότι θα «φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν».
Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει διεκδικητικό λόγο. Να πηγαίνει στα Υπουργεία και να χτυπάει το χέρι του, για να λύνονται προβλήματα.
Αυτό βλέπουμε στον Αλέξη Καλοκαιρινό και αυτό θέλουμε από έναν Δήμαρχο.
Από την πρώτη στιγμή πήγαμε κοντά του, και στηρίξαμε την προσπάθεια του.
Όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 56 υποψήφιοι, οι 12 προέρχονταν από την «Ηράκλεια Πρωτοβουλία».
Πολλοί μας έλεγαν τότε ότι είχαμε βιαστεί, και θα έπρεπε να περιμένουμε και τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, όμως από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε ότι ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι αυτός που μας εκφράζει.
Δεν τέθηκε ποτέ κανένα θέμα ταλάντευσης ή αναμονής, και τώρα δικαιωνόμαστε για αυτό.
Βλέπουμε την αποδοχή που έχει ο κ. Καλοκαιρινός από την κοινωνία του Ηρακλείου. Το διαπιστώνουμε γιατί έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο.
Οι ωφελούμενοι των ιδρυμάτων και όσοι συμμετείχαν στο στενό πλαίσιο της δραστηριότητας του, τον γνώριζαν και έτρεφαν για αυτόν ευγνωμοσύνη.
Τώρα όμως τον γνώρισε όλο το Ηράκλειο και είδε για τι προσωπικότητα μιλάμε.
Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς που έχουμε συστρατευθεί μαζί του προερχόμαστε από τελείως διαφορετικούς χώρους. Πολιτικούς, κοινωνικούς, και επαγγελματικούς.
Αυτό δείχνει τις ικανότητες που έχει και την πίστη που έχουμε σε αυτόν.
Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, να γίνει ο επόμενος Δήμαρχος Ηρακλείου, και τότε είμαστε βέβαιοι ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο»
-Να περάσουμε σε πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ηρακλειώτης ως προβλήματα στην πόλη του, ξεκινώντας από το κυκλοφοριακό. Τι λύσεις προτείνετε;
«Το κυκλοφοριακό είναι πολύπλευρο θέμα. Έχει να κάνει με την κυκλοφορία στους δρόμους, τις θέσεις στάθμευσης, τις αστικές συγκοινωνίες, και τους τρόπους μετακίνησης.
Η κίνηση με τα mini – bus είναι πολύ σημαντικό μέτρο που ξεκίνησε η τρέχουσα Δημοτική Αρχή αλλά δεν του έχει δοθεί η κατάλληλη δημοσιότητα.
Πολύς κόσμος είτε δεν το γνωρίζει, είτε δεν έχει την κατάλληλη νοοτροπία για να κάνει χρήση.
Πρέπει να πειστεί ότι δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το αυτοκίνητο του για να πηγαίνει στο κέντρο και να πιει έναν καφέ.
Είναι θέμα νοοτροπίας. Για να αλλάξει όμως, πρέπει να δοθούν και κίνητρα από τη Δημοτική Αρχή.
Ένα από αυτά είναι να γίνουν οι αστικές συγκοινωνίες πιο φιλικές για τον πολίτη. Να δοθεί επίσης η δυνατότητα στον κόσμο να μετακινείται με εναλλακτικά μέσα, είναι το ποδήλατο.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει βέβαια το πρόβλημα ότι το Ηράκλειο δεν είναι επίπεδη πόλη, όμως έχουν αναπτυχθεί τα ηλεκτρικά ποδήλατα, για τα οποία υπάρχει επιδότηση από το κράτος.
Το λέω σαν χρήστης και γνώστης του αντικειμένου.
Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η χρήση του ποδηλάτου, ή του ηλεκτρικού σκούτερ που δεν χρειάζεται δύναμη από τον αναβάτη.
Είναι οικολογικά μέσα που βοηθάνε στην άνετη μετακίνηση.
Σε ότι έχει να κάνει με τους ποδηλατόδρομους, η μέχρι τώρα πρόθεση των Δημοτικών Αρχών ήταν να γίνονται για αναψυχή.
Και αυτή η διάσταση είναι χρήσιμη και σπουδαία, όμως εμείς μιλάμε για την καθημερινή βιώσιμη κινητικότητα. Για την ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινή μετακίνηση.
Ένα άλλο «αγκάθι» είναι οι θέσεις στάθμευσης. Το κέντρο της πόλης είναι κορεσμένο. Οι προθέσεις της υποψηφιότητας μας είναι να βρούμε ελεύθερους χώρους.
Υπάρχουν τόσα εγκαταλελειμμένα κτίρια που δεν μπορούν να οικοδομηθούν και να αξιοποιηθούν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μεταφορά συντελεστή για τους ιδιοκτήτες και να τους δοθούν χώροι που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Να γίνει ανταλλαγή π.χ. με κάποιο άλλο οικόπεδο στην περιοχή του αεροδρομίου που τα επόμενα χρόνια πρόκειται να μεταφερθεί στο Καστέλι.
Κάτι τέτοιο θα δώσει μεγάλη ανάσα. Η «απελευθέρωση» τέτοιων χώρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία είτε χώρων αναψυχής, είτε χώρων στάθμευσης, ακόμα και υπογείων όπως υπάρχει τώρα στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς.
Καταγράφουμε καθημερινά τέτοιους χώρους, ούτως ώστε όταν με το καλό αναλάβουμε τη Δημοτική Αρχή να έχουμε άμεσα τη δυνατότητα για να κάνουμε παρεμβάσεις»
-Τομέας καθαριότητα. Τι λύσεις προτείνετε;
«Η καθαριότητα είναι επίσης ένα μεγάλο «αγκάθι» για το Δήμο. Και εκεί χρειάζεται «εκπαίδευση» του δημότη που θα πρέπει να μπορεί να κάνει την κατάλληλη διαλογή στην πηγή για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.
Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται από το νηπιαγωγείο. Τα παιδιά όταν μάθουν κάτι στο σχολείο, διδάσκουν και τους γονείς.
Θα πρέπει και ο Δήμος να δίνει το καλό παράδειγμα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να κάνει ο πολίτης το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τα οργανικά, και στη συνέχεια το απορριμματοφόρο να τα βάζει όλα μαζί.
Πρέπει η ανακύκλωση να γίνεται πιο ουσιαστικά, και ειδικά στο κέντρο η αποκομιδή να γίνεται με ραντεβού.
Ο κ. Καλοκαιρινός έχει μιλήσει αρκετές φορές για την ανάγκη ύπαρξης υπόγειων κάδων, που δεν θα ρυπαίνουν το χώρο αλλά και την εικόνα της πόλης. Κάδοι που θα λειτουργούν με κάρτα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
Σε αυτό το θέμα μπορούμε να συνεργαστούμε με ειδικούς όπως με το πανεπιστήμιο, το ΕΛΜΕΠΑ, για να ενισχυθεί ο τρόπος αποκομιδής.
Χρειάζεται γνώση, ψάξιμο, και εμπιστοσύνη στον κατάλληλο αρμόδιο που έχει την τεχνογνωσία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν προφανώς συνδυασμένα και όχι αποκομμένα το ένα από το άλλο.
Επίσης πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα καταστήματα εστίασης. Πολλά ανακυκλώσιμα προϊόντα πετιούνται στα σκουπίδια. Είναι ανάγκη να υπάρξει ο διαχωρισμός.
Οι καταστηματάρχες με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, έχουν διάθεση να συνεργαστούν. Ενδεχομένως θα μπορούσε να τους δοθεί και ένα κίνητρο. Πάντα μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Σε κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις ίσως να χρειάζεται σε κάποιες να δοθεί ένα τμήμα της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.
Ο Δήμος έχει στελεχωμένο προσωπικό, αξιόλογο, που επιτελεί σπουδαίο έργο, όμως δεν φτάνει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί επικουρικά να χρησιμοποιηθεί ιδιωτικό συνεργείο για τη βελτίωση των πραγμάτων.
Υπό όρους βέβαια, και με μεγάλη προσοχή για να μη θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων»
-Κεφάλαιο τουρισμός. Πώς μπορεί να βελτιωθεί το Ηράκλειο ως τουριστικός προορισμός;
«Η καθαριότητα που αναφέραμε πιο πριν συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό της πόλης.
Από εκεί και πέρα, ένα θέμα που θα βοηθήσει τον τουρισμό είναι η κρουαζιέρα. Η αξιοποίηση όλων των χώρων που έχουμε όπως π.χ. η Κνωσσός, ή τα τείχη. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για ανάπλαση των τειχών.
Κάποιοι χώροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο, όμως δεν υπάρχει καλή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ο Δήμος θα πρέπει να «βάλει πλάτη» για να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί, να γίνουν επισκέψιμοι για το ευρύ κοινό, με ασφάλεια και χωρίς κινδύνους.
Οι στοές δεν έχουν αναδειχτεί, όπως επίσης και οι χαμηλές πλατείες που αποτελούν κόσμημα για την πόλη, και μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Όλα αυτά παίζουν μεγάλη σημασία για να υπάρξει ποιοτικός τουρισμός, και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών»
-Ποια είναι τα κοινά σημεία αναφοράς στην αντιμετώπιση τόσων πολλών διαφορετικών μεταξύ τους ζητημάτων;
«Προφανώς όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από την μία στιγμή στην άλλη. Το θέμα είναι να υπάρχει όραμα. Το βασικό μας σύνθημα σαν «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» είναι «Με κέφι και όραμα».
Σημείο αναφοράς είναι η συνεργασία με όλους τους συναδέλφους που είμαστε μαζί στο ψηφοδέλτιο, είτε εκλεγούμε είτε όχι, η δυνατότητα της επικοινωνίας με τους δημότες, και η θέληση να στηρίξουμε το Δήμαρχο που θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Επίσης η συνεργασία με τα Επιστημονικά Τεχνολογικά Ιδρύματα, και τους φορείς οι οποίοι είναι γνώστες των θεμάτων, η επαφή με τους Δημότες, οι οποίοι πρέπει να μας δείξουν εμπιστοσύνη»
-Έχετε συνεργαστεί με τους Δημάρχους Ηρακλείου της προηγούμενης 20ετίας. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που μπορεί να δώσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός;
«Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνδυάζει τα θετικά των προηγούμενων Δημάρχων στον υπερθετικό βαθμό. Δηλαδή τη γνώση, την επαφή με το Δημότη, την διεκδικητικότητα, και την όρεξη για δουλειά. Οι προηγούμενοι Δήμαρχοι είχαν ορισμένα από αυτά. Ο κ. Καλοκαιρινός τα έχει όλα»
-Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να παραμείνουν από τη νυν Δημοτική Αρχή ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί;
«Πρώτα από όλα η ελευθερία να κινούμαστε στους πεζόδρομους. Υπάρχουν δρόμοι που χαίρεσαι να περπατάς.
Όλες οι Αρχές που έχουν υπηρετήσει τον τόπο έβαλαν και λιθαράκι για τη βελτίωση της καθημερινότητας, όμως πρέπει να αλλάξει η εμπιστοσύνη του δημότη προς τη Δημοτική Αρχή»
-Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη;
«Ναι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Δεν κάνω κριτική στη Δημοτική Αρχή, αλλά ο Δήμος πρέπει να επικοινωνήσει καλύτερα, και να πείσει το Δημότη ότι κάνει ότι μπορεί στα θέματα που τον απασχολούν. Αυτό δεν το έχει καταφέρει.
Πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία με τον δημότη»
-Για μια τετραετία είχατε διατελέσει πρόεδρος του 1ου κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου. Πώς ήταν η εμπειρία σας;
«Είναι ανάγκη να αναβαθμιστούν τα διαμερισματικά κοινοτικά συμβούλια.
Είχα την τύχη και την τιμή να εκλεγώ το 2006 στην πρώτη θέση του συνδυασμού για το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα, την πρώτη φορά που λειτουργούσα.
Με τους συνεργάτες μου είχαμε μεγάλη όρεξη για δουλειά. Αναπτύξαμε εθελοντικό κίνημα, και ήμασταν κοντά στο δημότη, μεταφέροντας τα προβλήματα του στην Δημοτική Αρχή.
Ήμασταν ο συνδετικός κρίκος, πολλές φορές και ο «κυματοθραύστης» των αντιδράσεων για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στα θέματα που έπρεπε να προχωρήσουν. Υπήρχε αμεσότητα με τους δημότες.
Μέσα στους στόχους του Αλέξη Καλοκαιρινού, είναι η αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων, των οποίων ο στόχος είναι περισσότερο γνωμοδοτικός.
Το θέμα είναι να έχουν ένα πιο αποφασιστικό ρόλο, και να εισακούονται»
-Η επαγγελματική σας ιδιότητα είναι καθηγητής μαθηματικών και πληροφορικής. Είστε η «ψυχή» στο τμήμα του ΟΦΗ στο σκάκι. Διευθυντής στο Μουσικό σχολείο Ηρακλείου, και μέλος του Δ. Σ. του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων». Προς τα που γέρνει η «πλάστιγγα»; Μαθηματικά, σκάκι, ή μουσική;
«Όλα έχουν γενική σχέση με την κουλτούρα μας, και το ένα σχετίζεται με έναν μαγικό τρόπο με το άλλο. Ο τρόπος που παίζει σκάκι κάποιος φανερώνει πτυχές του χαρακτήρα του.
Το σκάκι είναι επίσημο άθλημα της Γ.Γ.Α. και έχω εμπειρίες από αγώνες παγκόσμιου επίπεδου, ακόμα και ως διαιτητής.
Η ενασχόληση με το σκάκι μόνο χαρές παρέχει, μαζί με ένα καλύτερο τρόπο λειτουργίας του μυαλού, διότι μαθαίνεις από τις ήττες.
Στον τομέα της μουσικής δεν έτυχε να μάθω ένα όργανο, όμως πάντα ήμουν φίλος της ποιοτικής μουσικής. Στα τρία τελευταία χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας μου δόθηκε η δυνατότητα να διευθύνω το μουσικό σχολείο Ηρακλείου, το οποίο είναι σχολείο γενικής παιδείας αλλά έχει επιπλέον μουσικά μαθήματα.
Τα παιδιά χαίρονται όταν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν δημόσια και να τα χειροκροτήσει ο κόσμος.
Ήταν τεράστια η εμπειρία όταν πήγαμε στο Μέγαρο Μουσικής για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 21.
Για μένα γενικότερα η εκπαίδευση είναι μαγεία. Από τα πρώτα βήματα της καριέρας μου στον «Κοραή», και αργότερα στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού.
Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με χαιρετάνε στο δρόμο μαθητές μου. Ακόμα και Υπουργό είχα μαθητή (το Μάξιμο Σενετάκη), και πραγματικά καμαρώνω όταν περπατάω στο δρόμο και ακούω τη λέξη «δάσκαλε».
«Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω τους άλλους συνυποψήφιους της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας που βρίσκονται στο συνδυασμό του Αλέξη Καλοκαιρινού
Εκτός από εμένα υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι είναι ο Γιώργος Τσαγκαράκης, ελεύθερος επαγγελματίας που έχει διατελέσει στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος, ο Μανώλης Σωμαράκης πολιτικός μηχανικός ο οποίος ήταν στην επιτροπή παρακολούθησης του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Μιχάλης Αγριόγιαννος Μηχανολόγος Μηχανικός που ασχολείται με φωτοβολταϊκά και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η Μάρω Στερεού συνταξιούχος.
Στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα είναι ο Γιάννης Πρεβεζάς φυσικοθεραπευτής και παλιότερα πρόεδρος του τμήματος Νέων, στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα ο Γρηγόρης Σηφάκης συνταξιούχος του ΟΤΕ και γλύπτης, και η Ειρήνη Φλουρή συνταξιούχος κομμώτρια, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος εκεί στην πρώτη τετραετία του κ. Λαμπρινού
Αυτοί οι 8 είμαστε υποψήφιοι από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία στο ψηφοδέλτιο του Αλέξη Καλοκαιρινού και ζητάμε την ψήφο των Δημοτών μας για να μας δώσουν τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για οτιδήποτε τους αφορά»