Η σύζευξη δυνάμεων μεταξύ των φορέων της Κρήτης είναι το “κλειδί” για την διεκδίκηση και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων τόνισε σε συνέντευξη του στο Crete2day ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης στάθηκε για μια ακόμα φορά στην σημασία της ενότητας, αναφέρθηκε στα “ιδανικά” του Συγκρητισμού και της Αποκέντρωσης, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δεκαετία 2020 – 2030 θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας, και κοινωνικής συνοχής για το νησί μας.
Αναλυτικά:
-Να αναφερθούμε σε δύο «ιδανικά». Το ένα είναι η Αποκέντρωση και το άλλο ο Συγκρητισμός.
«Αν έχουμε πετύχει κάτι τα προηγούμενα χρόνια στην αιρετή Περιφέρεια είναι ότι έχουμε κερδίσει τον συγκρητισμό στο νησί από το ένα άκρο στο άλλο.
Όπου υπάρχουν θέματα, προβλήματα, έτοιμες μελέτες είμαστε δίπλα. Μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα που θα νιώσει ο πολίτης ακόμα και στο τελευταίο χωριό.
Για αυτό υπάρχει αυτή η εξαιρετική συνεργασία με όλους τους Δήμους της Κρήτης.
Ο συγκρητισμός είναι το πρωτεύον για εμάς. Αυτόν υπηρετούμε καθημερινά.
Το άλλο θέμα που έχει να κάνει με την αποκέντρωση είναι θέμα δεκαετιών. Δυστυχώς παρά τις καλές προθέσεις όλων των πρωθυπουργών, δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι παίρνουμε μια αρμοδιότητα, χωρίς να υπάρχουν οικονομικοί πόροι.
Τον χρόνο που ως Υφυπουργός είχα την ευθύνη του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έλεγα ότι δεν μπορεί η Πλατεία Συντάγματος να διοικεί την Ελλάδα.
Είναι θέμα δημοκρατίας να υπάρχει αποκέντρωση. Οι αιρετοί είναι αυτοί που απολογούνται στον κόσμο»
-Στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων πώς πάμε;
«Σαν Περιφέρεια Κρήτης κλείσαμε το χρόνο με απορρόφηση περίπου 92%. Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν θα κλείσουμε όλο το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσουμε το καινούριο που θα είναι αυξημένο κατά 30%.
Το θέμα είναι οι χρηματοδοτήσεις να πιάνουν τόπο, και να δημιουργούν μια προστιθέμενη αξία σε κάθε έργο που υλοποιείται.
Πρέπει πάντως να πούμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άλλαξε τελείως ο σχεδιασμός.
Η τελευταία θητεία μου ήταν η δυσκολότερη λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών.
Το 2019 και το 2020 είχαμε φυσικές καταστροφές που ξεπερνούσαν τα 300 εκ., ενώ έπρεπε να δώσουμε 200 εκ. για την πανδημία. Το πρωτεύον είναι η υγεία του κόσμου, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και η υλοποίηση των έργων που έπρεπε να γίνουν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.
Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους Δήμους, και τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, μας επέτρεψε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης για να ενισχύουμε τη Δημόσια Υγεία»
-Αυτό το ενωτικό πνεύμα που σας διακρίνει έχει να κάνει με τη χάραξη πολιτικής, ή είναι στάση ζωής;
«Η Αυτοδιοίκηση ενώνει. Το ίδιο ακολουθούσα και ως Δήμαρχος.
Θα αναφερθώ στην συνεργασία που έχουμε με την Εκκλησία της Κρήτης, όταν έπρεπε να σταθούμε δίπλα στον πολίτη που αντιμετώπιζε ακόμα και θέματα και επιβίωσης. Έχουμε εξαίρετη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο μας, και με όλους τους ιερείς.
Ο παπάς είναι που στέκει στο κάθε χωριό. Πρέπει να αναδείξουμε το έργο που κάνει η Εκκλησία»
-Είστε ένας από τους ελάχιστους που έχουν αξιωθεί στο χώρο τους μια αποδοχή σχεόν καθολική. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;
«Μια βασική μου αρχή είναι το να ενώνεις. Πρέπει να βλέπουμε με το ίδιο μάτι όλον τον κόσμο. Την αγάπη που έχω εισπράξει από αυτόν, την ανταποδίδω.
Διεκδικούμε το δίκιο του κρητικού λαού. Προσπαθούμε και αγκαλιάζουμε όλον τον κόσμο. Η αγάπη του κόσμου είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για έναν αιρετό εκπρόσωπο της κοινωνίας»
-Έχετε αισθανθεί εξαιτίας αυτής της στήριξης που απολαμβάνετε που έχει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα ότι «παίζετε μόνος σας» ενόψει των επερχόμενων εκλογών;
«Ποτέ. Ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες μου. Δεν εκπροσωπώ την Περιφέρεια μόνος μου. Είμαστε όλοι μαζί, που συμμετέχουμε στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και ο κόσμος που συμβάλλει μέσα από τις Υπηρεσίες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει κανένα αποτέλεσμα. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί είναι συνεργάτες και είμαστε μαζί.
Την δεκαετία αυτή έχουν φύγει λόγω συνταξιοδοτήσεων περίπου 300 άτομα, όμως καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε.
Μετά το Πάσχα θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε ως συνδυασμός στην αιρετή Περιφέρεια, αφού καταλήξουμε με τους συνεργάτες μου, στο τι πρέπει να γίνει»
-Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια;
«Η αγάπη του κόσμου. Όταν μπορείς να δώσεις λύση σε ένα μικρό πρόβλημα ενός μικρού χωριού, ή ένα μεγάλο ενός μεγάλου Δήμου και εισπράττεις την εκτίμηση, την αγάπη και το σεβασμό από τους πολίτες αυτό είναι η καλύτερη πληρωμή.
Αυτή η αγάπη, μας δίνει τη δύναμη»
-Οι προτεραιότητες που θέσατε στην τρίτη σας θητεία ήταν αυτές που έπρεπε. Θεωρείτε ότι κάποια θέματα θα μπορούσαν να βρίσκονται πιο πάνω ή πιο κάτω στην ατζέντα σας;
«Όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς για να γίνει ο ΒΟΑΚ, και μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, έργα που για χρόνια έπρεπε να είχαν γίνει.
Όλοι οι φορείς έχουμε παλέψει προς την κεντρική εξουσία για να γίνουν αυτά.
Πιστεύω απόλυτα ότι η δεκαετία 2020 – 2030 θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας, και κοινωνικής συνοχής για το νησί μας, μέσα από αυτά τα έργα, και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, του ταμείου ανάκαμψης, των προγραμμάτων «ΤΡΙΤΣΗ», και των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων.
Είναι πολύ σημαντικό ότι επιλύουμε το σχέδιο των στερεών και υγρών αποβλήτων με χρηματοδότηση 100%. Ένα περιβαλλοντικό θέμα που ταλανίζει πολλές Περιφέρειες.
Έχουν γίνει μια σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων για τον πρωτογενή τομέα που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών.
Υπήρχε μέριμνα για ανάπτυξη του Τουρισμού, του Αγροτικού Τομέα, των Πανεπιστημίων, της έρευνας, και της τεχνολογίας.
Ολοκληρώθηκε το Μουσείο στα Χανιά, και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου της Μεσσαράς. Ολοκληρώνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο. Σε όλο το νησί γίνονται ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια.
Η Κρήτη μπορεί. Χρειάζονται όμως οι συνεργασίες. Και πάντα η Περιφέρεια αγκαλιάζει όλες τις δράσεις εξωστρέφειας. Ως απόγονοι των Μινωιτών είμαστε εξωστρεφείς και διαφημίζουμε την Κρήτη σε όλες τις εκθέσεις, σε όλο τον κόσμο
Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος. Και πρέπει να υπάρχει σύζευξη δυνάμεων. Ποτέ μην πει κανείς ότι μόνο ένας φορέας μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, όμως όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Μαζί με τον κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, για να κάνουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και αυτό που πρέπει να γίνει για την Κρήτη μας».