Αγωνιούν οι αγρότες στην Κρήτη για το μέλλον τους, βιώνοντας μια καταστροφική χρονιά σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, με πρώτο απ’ όλα το ελαιόλαδο.
Την ώρα που οι τοπικοί φορείς του νησιού πιέζουν για μέτρα στήριξης των αγροτών, άμεσα και μακροπρόθεσμα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται πως κινούνται μεν, αλλά όχι με το ρυθμό και τον τρόπο που απαιτείται για την επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της δακοκτονίας. Αν και οι τοπικοί φορείς με πρώτη την Περιφέρεια Κρήτης έχουν ζητήσει κομβικες αλλαγές, το Υπουργείο ακόμη δεν έχει λάβει καίριες αποφάσεις.
Η Περιφέρεια Κρήτης, το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» τη διαδικασία για το νέο πρόγραμμα δακοκτονίας, αναμένοντας την απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με τη διαχείριση του προγράμματος.
Παράλληλα ακόμη δεν έχει ειπωθεί κουβέντα για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές. Αυτό φάνηκε μέσα από την απάντηση του Υπουργείου, όπως τονίζει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μεσα από το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε έπειτα από την απάντηση σε Ερώτηση του.
«Δεν υπάρχει πρόθεση ούτε σχεδιασμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη δακοπροσβολή.
Στην απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, αρκέστηκε να περιγράψει τις προϋποθέσεις κατάρτισης πλήρους φακέλου για καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες , με στόχο την ένταξη σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν και πότε θα οριστεί επιστημονική επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ.
Σε ό,τι αφορά τη δακοπροσβολή, και τις ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες, προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους είναι να αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης της εν λόγω προσβολής.
Σε μία πολύ κακή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, κατά την οποία μειώθηκε η παραγωγή και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του ελαιολάδου, ενός από τα σημαντικότερα προϊόντα στήριξης της τοπικής οικονομίας, το Υπουργείο δείχνει να μη μπορεί να δώσει λύση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα.
Και ενώ η τελευταία χαλαζόπτωση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελείωσαν τους ελαιοπαραγωγούς, Κυβέρνηση και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αδιαφορούν προκλητικά», καταλήγει το Δελτίο Τύπου του Βουλευτή.