Αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης μαζί με τους εκπροσώπους τους παραμένουν στην Αθήνα, συνεχίζοντας τις επαφές με το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκλήθηκαν μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού και την επακόλουθη δραματική μείωση των επιδοτήσεων. Παράλληλα, στην Αθήνα παραμένει και ειδική επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία και συμμετέχει στις συζητήσεις.
Την τελική απάντηση για τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στον εν λόγω κανονισμό θα δώσει σήμερα ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, στην κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης. Τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπροσωπία των αγροτών παρουσίασε σε πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στελέχη του υπουργείου το πλαίσιο των προτάσεών τους, το οποίο και επεξεργάστηκε επιτροπή τεχνοκρατών.
Οι εκπρόσωποι περιέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η μείωση των επιδοτήσεων και το επακόλουθο υπάρχον αδιέξοδο, στο οποίο και βρίσκονται χιλιάδες Κρητικοί παραγωγοί. Μετά την καταβολή των τελευταίων πληρωμών, οι αγροτοκτηνοτρόφοι αντίκρισαν «τσεκουρεμένους» τους λογαριασμούς τους, ενόσω υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν, μέχρι στιγμής, ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Η μόνη θετική διέξοδος που αφήνουν να εννοηθεί σχετίζεται με τεχνικές αλλαγές, οι οποίες, ίσως, λειτουργήσουν ευνοϊκά στη στήριξη των αγροτών.
Εκπρόσωποι και αγροτοκτηνοτρόφοι αναμένουν και προσμένουν με τη σημερινή συνάντηση να δοθούν διά στόματος του υφυπουργού λύσεις, οι οποίες και θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις επί των κινητοποιήσεων. Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν θα είναι – εκτός της μείωσης των επιδοτήσεων – το ολοένα και αυξανόμενο κόστος για την παραγωγή, η πληθώρα προβλημάτων που προέκυψαν μετά τη δημοσίευση των νέων δασικών χαρτών, αλλά και η κατανομή των βοσκοτόπων.
Ο αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης τόνισε: «Θα συνεδριάσουμε ξανά με επικεφαλής τον υφυπουργό, κ. Κεδίκογλου, για να δούμε αν οι απαντήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ικανοποιούν τα αιτήματα που θέσαμε. Ο κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σαφής. Το θέμα είναι να μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει την πολιτική απόφαση και να δώσει λύσεις, μέσα από τις τεχνικές που παρουσίασαν χθες οι δικοί μας τεχνοκράτες. Η αντιστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι ευελπιστώ να πάνε όλα καλά και να έχουμε θετικά αποτελέσματα και λύσεις για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης. «Μαζί με τα χλωρά κάηκαν και τα ξερά», και ειδικά ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Μανόλης Ορφανουδάκης ανέφερε: «Οι πολιτικές οδηγίες που έχουν πάρει είναι να εφαρμοστούν όλα όσα μας οδήγησαν εδώ. Οπότε πάλι με πολιτική απόφαση θα πρέπει όλα αυτά να διορθωθούν και η ΚΥΑ και όλες οι οδηγίες που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημιουργούν αυτές τις στρεβλώσεις. Θέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τα δώσαμε και εγγράφως στον Κεδίκογλου και τους συνεργάτες του, αλλά και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους συνεργάτες αυτού. Έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) νέα συνάντηση. Θεωρούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η στάση του υπουργού μάς προβληματίζει. Σήμερα (σ.σ. χθες) περιμέναμε και γνωρίζαμε ότι ο υπουργός θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά δεν παρευρέθηκε. Ουσιαστικά, οι συνεργάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι ο υπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει».
Η ανακοίνωση υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ
«Όπως είχαμε δεσμευτεί εμείς, πιστεύουμε ότι μέσα από διάλογο θα φτάσουμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους αγρότες.
«Κατατέθηκαν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους ανθρώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία και συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, υπογράμμισε με τη σειρά του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι τα θέματα που έθεσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι «αφορούσαν το κομμάτι της δομής του νέου θεσμικού πλαισίου της ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, τις περιοχές Natura, τις διασταυρώσεις επιλεξιμότητας αγροτεμαχίων κ.ά. […]. Συζητήσαμε και πήραμε σημείωμα από την αντιπροσωπία των αγροτών, προκειμένου να τα επεξεργαστούμε για να δώσουμε άμεσα λύσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, Παναγιώτη Πεβερέτο, ο οποίος μίλησε, εξίσου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε δεκτό το αίτημα των παραγωγών για την «πραγματοποίηση διασταυρωτικών ελέγχων σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ σε όσα αγροτεμάχια, άνω των 100 στρεμμάτων, έχουν νοικιαστεί και έχει δοθεί εθνικό απόθεμα, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα». Ακόμα πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει εμείς ως Σύνδεσμος στο γραφείο του υφυπουργού και στην Εισαγγελία Καστοριάς είναι συντριπτικά και δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι παίρνουν παράνομα επιδοτήσεις […]. Στο θέμα των περιοχών Natura μπορούν να γίνουν κάποιες τεχνικές διορθώσεις, καθώς άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν μέσα σε αυτούς τους χώρους για χρόνια, με τη νέα ΚΥΑ βρίσκονται εκτός».
Μια σοβαρή αποκάλυψη έκανε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που αφορά σε επίθεση που δέχτηκε η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο διαδικτυακής συνεδρίασης της Ένωσης περιφερειών, με σημείο αναφοράς τις επιδοτήσεις και τα «πανωγραψίματα» στη Κρήτη που ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι από Περιφέρειες της χώρας.
Μάλιστα, η κ. Λιονή έκανε λόγο για bullying που δέχτηκε τόσο η ίδια όσο και ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Η τοποθέτηση αυτή έγινε η αιτία για να αντιδράσουν έντονα οι εκπρόσωποι του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, Μύρο Χιλετζάκη, να παρουσιάζει την δυναμική της Κρήτης, αλλά και το μόχθο των αγροτών και των κτηνοτρόφων που προσπαθούν να επιβιώσουν, ζητώντας από αυτοδιοίκηση και φορείς να σταθούν στο πλευρό τους.