Λιγότερο ηλιέλαιο, καλαμπόκι και σιτάρι, πρώτες ύλες που η Ελλάδα εισάγει, σημαίνει λιγότερες ζωοτροφές για τη διατροφή των ζώων και υψηλότερες τιμές στο κόστος παραγωγής και στον τελικό καταναλωτή. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει μειώσει τις εισαγωγές σε αυτές τις βασικές πρώτες ύλες και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές.
Ένα από τα βασικά είδη διατροφής που έχει επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση είναι τα πουλερικά, -είναι ένα από τα δύο είδη κρεάτων, μαζί με τα αμνοερίφια, που η χώρα είναι αυτάρκης. Αποτέλεσμα η τιμή που αγοράζει σήμερα ο καταναλωτής το κοτόπουλο, που είναι το πιο φθηνό κρέας, να είναι 30% υψηλότερη από την τιμή που το αγόραζε πριν από έναν μήνα.
Ο βασικός λόγος αυτής της ανατιμήσης, πέρα από τις αυξήσεις των προηγούμενων μηνών στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών προς το λιανεμπόριο, είναι η μείωση των προσφορών από την πλευρά των εταιρειών παραγωγής πουλερικών που προσπαθούν να διαχειριστούν τα αποθέματά τους, λέει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποθέματα ασφαλείας του κλάδου σε ζωοτροφές και κατ’ επέκταση σε τελικό προϊόν είναι γύρω στον ένα μήνα. Δηλαδή λιγότερος χρόνος από αυτόν που απαιτείται για την παραγωγή ενός κοτόπουλου, που φθάνει τις 45 ημέρες.
“Για να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε κοτόπουλο στον ελλαδικό χώρο σταματήσαμε τις προσφορές”, λέει. Κάτι που επιβεβαιώνει, μιλώντας στο euro2day.gr και ο επικεφαλής της εταιρείας METRO κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης. “Έχουν μειωθεί οι προσφορές και έχουν αυξηθεί οι τιμές. Οι παραγωγοί πουλερικών δεν δίνουν προσφορές, οπότε ότι κάνουμε τώρα το κάνουμε μόνοι μας” συμπληρώνει ο κ. Παντελιάδης.
Πριν την κρίση η τιμή κιλού για το κοτόπουλο που αγόραζε ο καταναλωτής από τον πάγκο κινούνταν σε αρκετές αλυσίδες κάτω από τα 2 ευρώ, μετά τις προσφορές. Σήμερα η τιμή του ξεπερνά τα 2,35 έως 2,45 ευρώ το κιλό και σε κάποιες αλυσίδες τα 3 ευρώ, αναφέρει εμπορικός διευθυντής γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με έδρα τη Βόρειο Ελλάδα.
Η απουσία προσφορών από την πλευρά των παραγωγών κοτόπουλου συνδέεται με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, -σιτάρι, καλαμπόκι, σπορέλαια- που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του κόστους παραγωγής για τα κοτόπουλα.
Το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο που πρόπερσι πωλούνταν προς 800 ευρώ ο τόνος και πέρυσι προς 1.300 ευρώ ο τόνος εφέτος έχει ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.
Σημαντικές ανατιμήσεις και στο σιτάρι και στο καλαμπόκι. Από 210 ευρώ ο τόνος σήμερα η τιμή τους ξεπερνά τα 420 ευρώ ο τόνος ενώ πάνω από 630 ευρώ ο τόνος κινείται η τιμή της σόγιας από 430 ευρώ που την αγόραζαν πέρυσι.
Την ίδια στιγμή η Ουγγαρία έχει επιβάλει πρόσθετους ελέγχους στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ ισχυρίζεται ότι η κίνηση δεν αποτελεί πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών. Η Βουλγαρία που προσπαθεί να “κτίσει” κρατικά αποθέματα θέτει προσκόμματα στην εξαγωγή σιτηρών, ενώ η Τουρκία, η Αργεντινή και η Σερβία έχουν επίσης επιβάλει, ή απείλησαν να επιβάλουν, απαγορεύσεις εξαγωγών.
Οι φόβοι για επικείμενες ελλείψεις ζωοτροφών έχει οδηγήσει την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδια βιωσιμότητας στον γεωργικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πρόταση από την πλειοψηφία των υπουργών γεωργίας της ΕΕ να καταργήσει προσωρινά την απαίτηση να αφήσει ένα κομμάτι γεωργικής γης εκτός παραγωγής και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια ζωοτροφών.