Aρκετοί ήταν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που απογοητεύτηκαν, καθώς στις πιστώσεις κάτι λίγα αφορούσαν τακτοποίηση για τις «δύσκολες» χρονιές 2013 και 2014.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ «τη ∆ευτέρα 17 Αυγούστου καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οικονοµική ενίσχυση σε δικαιούχους των ετών 2008-2015 στο πλαίσιο των ανειληµµένων υποχρεώσεων του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα», µε συνολικό πόσο 1.213.515,88 ευρώ που αφορά τελευταίες εκκρεµότητες των εν λόγω ετών».
Μόνο αιτήσεις και έλεγχοι πριν γίνει ξανά πίστωση
Από τον άλλο μήνα ειδικές ενισχύσεις, στο περίμενε οι αιγοπροβατοτρόφοι, διασταυρωτικοί για το τσεκ
Χαλαρά κινούνται ακόµα στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η διαδικασία των πληρωµών που αναµένει ο αγροτικός κόσµος, όσον αφορά τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού και την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, βρίσκεται ακόµα στη φάση των αιτήσεων. Βέβαια, όλο το διάστηµα συνεχίζονται κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις, µε µικρά κατά βάση ποσά, για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και άµεσες ενισχύσεις. Ειδικότερα, τώρα για τις ειδικές ενισχύσεις στους πληγέντες, µετά την πίστωση στους ανθοπαραγωγούς, δεν έχει γίνει καµία άλλη πληρωµή, γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και απογοήτευση στους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι ήταν και οι περισσότερο ζηµιωµένοι από την πανδηµία. Εν τω µεταξύ, καλούνται να κάνουν κι άλλη υποµονή, αφού το σύστηµα για υποβολή αιτήσεων δεν έχει ακόµα ενεργοποιηθεί για τον κλάδο τους, αφού δεν υπάρχει η τελική έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών, κάτι που σηµαίνει ότι αφού ανοίξει θα χρειαστεί ένας µήνας από την πλευρά των παραγωγών για αιτήσεις για να ακολουθήσει µετά η διαδικασία της πίστωσης.
Την ίδια ώρα, σχετικά µε την προκαταβολή του τσεκ, φαίνεται πως οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει τη διαδικασία των ελέγχων, που προηγούνται της πληρωµής, κάτι που αναµένεται το επόµενο διάστηµα. Πάντως, σύµφωνα µε απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για να υποστηριχθούν οι Έλληνες γεωργοί, ο υπουργός Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Γεωργίας της 25ης Μαρτίου 2020, πρότεινε σειρά µέτρων, µεταξύ των οποίων:
Αύξηση του ποσοστού προκαταβολών άµεσων ενισχύσεων έως 80% και δυνατότητα καταβολής προκαταβολών, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των διοικητικών ελέγχων.
Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αύξηση του ποσοστού των προκαταβολών άµεσων ενισχύσεων έως 70% και έως 85% για µέτρα της αγροτικής ανάπτυξης.
Έγκαιρη χορήγηση των προκαταβολών άµεσων ενισχύσεων, πριν την 16η Οκτωβρίου.
Πηγή: agronews.gr