Η επέλαση του κορωνοϊού δίνει απανωτά «χτυπήματα» και στο κρητικό λάδι. Αυτή την περίοδο η ζήτηση είναι πολύ μικρή και με την τιμή να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την ώρα που και οι ελληνικές εξαγωγές λαδιού να έχουν επίσης «χτυπηθεί».
Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά, τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, μιας χρονιάς που εξελίχθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο…
Οι εξαγωγές σε κάθε επίπεδο έχουν μειωθεί, καθώς, βασικοί τομείς που απορροφούσαν ελληνικό λάδι και δη Κρητικό, έχουν σταματήσει να ζητούν νέες ποσότητες.
Ένας τέτοιος είναι αυτός της εστίασης, αφού ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού και της ομογένειας έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Κινήσεις πραγματοποιούνται όμως, με συνέπεια να συντηρείται κατά κάποιο τρόπο μια κινητικότητα στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία στις αρχές Μάρτη υπήρχε μια αύξηση στην ζήτηση, κάτι που όμως που δεν ισχύει, μιας και τώρα σημειώνεται μια επιβράδυνση.
Βέβαια οι εμφιαλωτές συνεχίζουν να εργάζονται όσο πιο γρήγορα γίνεται για να εξασφαλίσουν την παρουσία του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Στην εσωτερική αγορα
Και στην εσωτερική αγορά όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Όπως μπορεί να δει κανείς και από τον πίνακα που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ, οι περισσότεροι τυποποιητές δεν πραγματοποιούν πράξεις, χωρίς να υπαρχει και κάποια ανακοίνωση τιμών.
Βέβαια κάποιες πράξεις γίνονται από κάποιους τυποποιητές της Κρήτης, που κινούνται εντός και εκτός νησιού για να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους. Δεν μιλάμε όμως για μεγάλες ποσότητες.
Ζητούμενο φυσικά για τους ελαιοπαραγωγούς είναι και τι θα γίνει με τη μεγάλη ζημιά που θα επιφέρει ο κορωνοιος στον Τουρισμό, καθώς εκεί κατέληγε ως προς τη διάθεση του, μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, το οποίο απορροφούσαν ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις…