Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών), που καθορίζει τον αριθμό του εποχικού προσωπικού για τη Δακοκτονία το 2022.
Στην απόφαση γίνεται η κατανομή προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) – Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της χώρας, αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεση του προγράμματος.
Σύμφωνα με την απόφαση, κατανέμονται σε 36 ελαιοπαραγωγικές περιφερειακές ενότητες 809 άτομα εκ των οποίων:
- 209 είναι Τομεάρχες Δακοκτονίας Γεωπόνοι ή εν ελλείψει Τεχνολόγοι Γεωπόνοι Φυτικής Παραγωγής ή εν ελλείψει Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών ή Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
- 600 είναι το εργατοτεχνικό προσωπικό ΥΕ (παγιδοθέτες, αρχιεργάτες, ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες αποθήκης κλπ.)
Αυτό που θα πρέπει να γίνει φέτος είναι η παράδοση των φυτοπροστατευτικών στις ΔΑΟΚ να γίνει πιο γρήγορα. Επίσης επειδή πολλοί ελαιοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για προβλήματα ανθεκτικότητας θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για αυτό. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό κάποιες ΔΑΟΚ θα χρειαστεί να πάρουν συμπληρωματικό όπως έγινε και πέρσι (πέρσι με την συμπληρωματική έφτασε στα 23.754.300 ευρώ).
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, «η συγκεκριμένη απόφαση φέτος βγήκε έγκαιρα. Θα πρέπει τώρα η κάθε ΠΕ να κινήσουν τις διαδικασίες για πρόσληψη του προσωπικού.
Όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά υπάρχουν σε πολλές ΠΕ περσινά αποθέματα γιατί οι παραδόσεις έγιναν σε πολλές περιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση των ψεκασμών. Οι σχετικοί διαγωνισμοί εργολάβων έχουν τριετή διάρκεια για όλες τις περιοχές της χώρας».
Διαβάστε την ΚΥΑ (εδώ)