Σε «πόλεμο» ανάμεσα σε υπουργό και κτηνοτρόφους της Κρήτης, εξελίσσονται οι κατηγορίες Λιβανού για τις κουτσουρεμένες πληρωμές της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, ενώ χθες ο ίδιος έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά», χαρακτηρίζοντας όσους κατηγορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ – «φωτογραφίζοντας» τους Κρητικούς κτηνοτρόφους – σαν «κολπατζήδες», «πονηρούς» και «φασαριόζους».
Στο δικό τους «στρατόπεδο», οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης εξακολουθούν να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και μάλιστα τώρα γίνονται και ακόμα πιο ουσιαστικές ενέργειες, σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στην ανασύσταση του παντελώς αδρανοποιημένου Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου και η δεύτερη στη συγκρότηση μίας Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτρόφων, με στόχο τη δυναμική διεκδίκηση της επιστροφής των κομμένων επιδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, χθες το βράδυ έγινε συνάντηση κτηνοτρόφων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με θέμα τη σύσταση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής. Είχε προηγηθεί συνάντηση στελεχών των κτηνοτρόφων, με θέμα την ανασύσταση του ΣΕΚΝΗ. Πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής, που θα ασχοληθεί με την ανασύσταση του ΣΕΚΝΗ, ορίστηκε το στέλεχος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και ο ίδιος αγροτοκτηνοτρόφος-τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ότι ο ΣΕΚΝΗ – που από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε – μέσα σε ένα τρίμηνο θα προχωρήσει σε εκλογές βάσει του υπάρχοντος καταστατικού του, ώστε να εκλέξει νέα διοίκηση και να προχωρήσει στην εκπροσώπηση των χιλιάδων κτηνοτρόφων που αγωνίζονται στον νομό Ηρακλείου με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν, με το κόστος των ζωοτροφών να έχει χτυπήσει «κόκκινο».
«Ήταν μια κακή πληρωμή. Είναι πολλά τα προβλήματα. Κακώς ο υπουργός μιλάει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Και κακώς γίνεται αναφορά μόνο τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Είναι και πάρα πολλοί αγρότες που δεν έχουν πληρωθεί. Εμείς θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δε δώσει ο υπουργός άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό», τονίζει κατηγορηματικά ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, εξακολουθεί τους χαρακτηρισμούς κατά των παραγωγών που διαμαρτύρονται, και οι οποίοι δεν είναι, βέβαια, μόνο κτηνοτρόφοι. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων, Μανούσου Βολουδάκη, ο Σπήλιος Λιβανός υποστήριξε πως όχι μόνο δε χάθηκαν χρήματα από την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, αλλά εξοικονομήθηκαν κιόλας πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ χάρη στην περίφημη ΚΥΑ Σκρέκα-Λιβανού για τους βοσκοτόπους, χαρακτηρίζοντας όσους διαμαρτύρονται ως «κολπατζήδες», «πονηρούς» και «φασαριόζους»…
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «τη διασφάλιση 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους επιτυγχάνουν οι αλλαγές στις ΚΥΑ που εκδόθηκαν, με τις οποίες επέρχεται δικαιοσύνη και ισονομία στο καθεστώς ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. κ. Μανούσου Βολουδάκη».
Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, με τη φετινή ΚΥΑ:
«1ον, αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης νεαρών ζώων, με μοναδικό και απροκάλυπτο στόχο την εγκόλπωση επιδοτήσεων από κάποιους λίγους, που δεν τις δικαιούνται, εις βάρος κάποιων άλλων, πολλών, που αδίκως τις χάνουν.
Για να ανατρέψουμε αυτή την αδικία των λίγων εις βάρος των πολλών, εξορθολογίζουμε το σύστημα και οριοθετούμε την επιδότηση του νεαρού ζώου, τεχνοκρατικά – όπως θα έπρεπε να γίνεται – στο 1/3 του ενήλικου. Από αυτή τη δίκαιη απόφαση επηρεάζονται 4.514 στην Ελλάδα.
2ον, επικαιροποιούμε και εξορθολογίζουμε τους συντελεστές κατανομής ανά περιφέρεια, υπολογίζοντας τα δεδομένα του 2021 και όχι τα παρωχημένα του 2015, όπως γινόταν έως σήμερα. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε την ορθή και δίκαιη κατανομή των ενωσιακών ενισχύσεων, θεσπίζοντας αυστηρές ποινές όπου υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση ζωικού κεφαλαίου.
Έτσι, όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας λαμβάνουν πλέον τον ίδιο ενιαίο συντελεστή επιδότησης, όταν εξέρχονται της περιφέρειάς τους. Καταργούμε, δηλαδή, την αδικία που υπήρχε έως σήμερα, που χώριζε την Ελλάδα σε ευνοημένες και αδικημένες περιφέρειες. Σε προνομιούχους και μη προνομιούχους αγρότες.
3ον, απαγορεύουμε σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει Εθνικό Απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, να αιτούνται τον επόμενο χρόνο δημόσια έκταση για βοσκότοπο. Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι αποκαλυπτική: Αιτούνταν τη λήψη δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, τα ελάμβαναν, και την επόμενη χρονιά, μισθώνοντας σε τρίτους τους ιδιωτικούς βοσκότοπους, απαιτούσαν δημόσια κατανομή. Με απλά λόγια, διπλά δικαιώματα δηλαδή.
Και αυτό, τη στιγμή που με βάση το άρθρο 634 Αστικού Κώδικα, η μίσθωση αυτή έχει κατ’ ελάχιστο χρονική διάρκεια 4 ετών. Απελευθερώνουμε, έτσι, δημόσιες εκτάσεις προς τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Με αυτόν τον τρόπο, απαγορεύουμε σε 1.361 επιτήδειους σε όλη την Ελλάδα, επίδοξους δικαιούχους που θα χρησιμοποιούσαν 223.560 στρέμματα, να υφαρπάξουν χρήματα από το σύνολο των επιδοτουμένων.
Εάν αποσύραμε, όπως μου προτείνετε, την ΚΥΑ που συζητούμε σήμερα, στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της 26ης/10/2021 θα έπρεπε να γίνει επιπλέον περικοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ (3% των δικαιωμάτων) απ’ όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ελάχιστων επιτήδειων από το απόθεμα, που εκτός όλων των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου.
Αν σε αυτά τα 30 εκατομμύρια αθροίσετε και τα 32 εκατομμύρια, που μέσω των ελέγχων που ασκήσαμε δε δόθηκαν σε επιτήδειους ως Εθνικό Απόθεμα για το 2020, μέσα στους 9 μήνες που υπηρετούμε τον παραγωγικό κόσμο, διασφαλίσαμε για τους πραγματικούς παραγωγούς μας 62 εκατομμύρια ευρώ.
4ον, αντιμετωπίζουμε και μια τρίτη κατηγορία κολπατζήδων. Εκείνους που, εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον πλαίσιο, έπαιρναν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα απ’ όσους λάμβαναν δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια, ως μη όφειλαν, έσπευδαν να τα μεταβιβάσουν. Για να εξορθολογίσουμε και αυτή τη στρέβλωση, προχωρήσαμε στην έκδοση της Υ.Α. 1180/294523/2021, που μας επιτρέπει να εξετάσουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις μεταβιβάσεις, όπου υποκρύπτεται κατάχρηση των κανόνων. Με την πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξία αυτών των δικαιωμάτων προσδιορίζεται σε 5 εκατ. ευρώ, που διασώζονται και αυτά από τα χέρια των επιτήδειων υπέρ των αληθινών παραγωγών.
Διασφαλίσαμε δηλαδή, μέσω αυτών των ρυθμίσεων που σας περιγράφω, ένα σύνολο 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους στην Ελλάδα».
Ο Νοέμβριος «έφερε» και μία νέα κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων του Ρεθύμνου. Χθες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Ατσιπόπουλου, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη “σφαγή” που έγινε στις επιδοτήσεις τους. Η συγκέντρωσή τους ξεκίνησε από τα Τρία Μοναστήρια.
Στο μεταξύ, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη μειωμένη κατά 63 εκατ. ευρώ φετινή πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης σε παραγωγούς, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, προχώρησαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, και της βουλευτή Καστοριάς και αναπληρώτριας τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπίας Τελιγιορίδου.