Το καλοκαίρι, σύμφωνα με την υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, θα είναι σε θέση το υπουργείο να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τεκμηριωμένο αίτημα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς που είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από το δάκο και το γλοιοσπόριο.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε η υφυπουργός στις 5 Φεβρουαρίου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, αναφερόμενη στην Ομάδα εργασίας που συστήθηκε για να τεκμηριώσει το αίτημα της χώρας, για καταστροφή λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεδρίασε χθες η Ομάδα Εργασίας που «τρέχει» τη διαδικασία για την κατάρτιση του φακέλου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης (και όχι μόνο), ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ορθή συμπλήρωση του φακέλου, με καίρια και ουσιαστικά αιτήματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που «καίνε» τον πρωτογενή τομέα του νησιού
Η απάντηση του Υπουργείου
Αξίζει να σημειωθεί πως στην απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που υπαρχουν ως προς την παραπάνω διαδικασία, σε σχέση και με την παρουσία και το ρόλο της Ομάδας Εργασίας.
«Η ανωτέρω Ομάδα θα ολοκληρώσει το έργο της σε 6 μήνες παραδίδοντας σχετικό πόρισμα στον Υπουργό, ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να τεκμηριώσει το αίτημα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για σχετική οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες».
Από την απάντηση προκύπτει επίσης ότι ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις, από άλλη οδό.
Η υφυπουργός ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα αν τελικά θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί παρατείνοντας έτσι την αγωνία τους.
Να σημειωθεί επίσης ότι στην μακροσκελή απάντηση η υφυπουργός αναφέρει ότι από το Υπουργείο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, όμως η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την Περιφέρεια: «η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων ψεκασμών και παγιδοθεσίας, όπως και η παρακολούθηση και ο έλεγχος του έργου τους, που αποτελούν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας του προγράμματος, είναι αρμοδιότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας με τις Διευθύνσεις τους».
Όσον αφορά για το τρέχον έτος λέει ότι για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2020 υπάρχει η ίδια προοπτική της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων κανονιστικών και νομοθετικών διατάξεων.