Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών των λιπασμάτων και της ενέργειας, συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.
Οι 27 υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της αγοράς στα αγροτικά προϊόντα. Κατά τη συζήτηση, τα κράτη μέλη τόνισαν τον αντίκτυπο στη γεωργία από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Οι υπουργοί Γεωργίας 14 κρατών μελών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) συνυπέγραψαν κείμενο που κατέθεσε η Αυστρία και η Γερμανία, το οποίο αφορούσε τη διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος στους γεωργούς της ΕΕ και της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο το χαμηλό εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων.
Επιπλέον, προσθέτουν ότι οι αγρότες της ΕΕ έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα νέες και αυστηρότερες απαιτήσεις ποιότητας στην παραγωγή, κάτι που λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τους παραγωγούς από τις τρίτες χώρες. Την ίδια στιγμή η σημαντική αύξηση στις εισροές (ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές) τους τελευταίους μήνες επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.
Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, ενώ οι παραγωγοί από την πλευρά τους ωφελούνται σε μικρό βαθμό ή καθόλου από αυτή την άνοδο των τιμών. Όπως επισημαίνουν οι υπουργοί της ΕΕ, ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών στην Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.
Τα κονδύλια της ΚΑΠ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλίσουν επαρκή εισόδημα στους παραγωγούς και δίκαιες τιμές στους καταναλωτές. Για αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη η σχετική Οδηγία της ΕΕ με την οποία ενισχύεται η θέση των αγροτών στη διατροφική αλυσίδα (πληρωμή αγροτών έως 60 ημέρες που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην χώρα μας η σχετική νομοθεσία).
Επίσης σημαντικός ρόλος που θα βοηθήσει στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών είναι η σήμανση της προέλευσης των τροφίμων που πωλούνται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. όπως αναφέρουν η αγορά αντιδρά θετικά αλλά χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθεί ένα κοινό νομικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την σήμανση των τροφίμων. Για αυτό τα κράτη μέλη, που υπογράφουν το σχετικό κείμενο, ζητούν από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση για υποχρεωτική σήμανση προέλευσης των τροφίμων.