H κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των εισροών Σέρβων τουριστών στη Μεσόγειο και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, όπως αναφέρεται σε σχετικό report του γραφείου ΟΕΥ στο Βελιγράδι.
Η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, ενώ στην κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια. Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς. Ωστόσο το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου είναι περιορισμένο, διότι διατίθεται, κυρίως, από ελληνικών συμφερόντων σημεία πώλησης (π.χ. αλυσίδα Super Vero κ.λπ.) και λιγότερο από άλλες, μεγαλύτερες αλυσίδες.
Εισαγωγές από Ελλάδα
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: 234 τόνοι, αξίας €1.052 χιλ.
Παρθένο ελαιόλαδο: 29 τόνοι, αξίας €92 χιλ.
Ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς: 42 τόνοι, αξίας €42 χιλ.
Άλλα έλαια που προέρχονται αποκλειστικά από ελιές: 434 τόνοι, αξίας €140 χιλ.
Τιμές ελαιολάδου στη λιανική
(€1=117 δηνάρια – Ιούλιος 2022)
1 lt
Monini (Ιταλία): 1.870-2.100
Caparelli (Ιταλία): 1.560-1.920
Olitalia (Ιταλία) γυάλινο: 1.200-1.760
LugliO (Ιταλία): 1.480
Zucchi (Ιταλία) γυάλινο: 1.500
Ybarra (Ισπανία) γυάλινο: 1.380-1.550
Minerva (Ελλάδα): 1.200-1.740
Terra Carpus (Ελλάδα) γυάλινο: 900
Elmar (Ελλάδα) γυάλινο: 1.300
750 ml
Monini (Ιταλία): 1.700-1.800
Olitalia (Ιταλία) γυάλινο: 1.200-1.500
Allegro (Ισπανία) γυάλινο: 780
Minerva (Ελλάδα) μεταλλικό: 1.300-1.600
Minerva (Ελλάδα) γυάλινο: 1.400-1.750
Ellinikon (Ελλάδα) γυάλινο: 850
Kalamata (Ελλάδα) γυάλινο: 830
Xenia (Ελλάδα) γυάλινο: 670
Elea Creta (Ελλάδα) γυάλινο: 790
500 ml
Monini (Ιταλία): 1.300-1.400
Caparelli (Ιταλία): 850-1.210
Olitalia (Ιταλία) γυάλινο: 970-1.050
Ybarra (Ισπανία) γυάλινο: 600-780
Minerva (Ελλάδα) γυάλινο: 1.070
Aenano (Ελλάδα) γυάλινο: 990
Kalamata (Ελλάδα) γυάλινο: 590