Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί έπιασαν φωτιές οι αγροτοδασικές εκτάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί έρχονται σε απόγνωση βλέποντας κόπους τους να γίνονται στάχτη. Οι αγρότες που έχουν καταθέσει δήλωση ΟΣΔΕ και έχουν πληρώσει την εισφορά στον ΕΛΓΑ όμως υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποζημιωθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ανάμεσα στις ζημιές που αποζημιώνονται είναι αυτές, που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο π.χ. αιγοπρόβατα, βοοειδή, σμήνη μελισσών. Υπό όρους οι παραγωγοί μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) (φυτικό και πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα).
Για να καταστεί δυνατή η χορήγηση προκαταβολής αυτά που δηλώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ οφείλουν να τα δηλώσουν και στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και στον ΕΛΓΑ τις ζημιές, που έχουν υποστεί.
Στον ίδιο κυβερνητικό ιστότοπο υποβάλλονται και οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, όπου δηλώνονται όλες οι κατηγορίες ζημιάς (π.χ. κατοικίες, λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα, καλλιέργειες, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα).
Που υποβάλλονται οι αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτών
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ατελώς στους δήμους στους Ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. και πρέπει να εγκριθούν. Οι ζημιές που αποζημιώνονται αφορούν π.χ. ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες αλλά και πάγιο κεφάλαιο όπως:
- Θερμοκήπια εγκεκριμένου τύπου
- Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων
- Γεωργικές Αποθήκες – Γεωργικά Υπόστεγα
- Εξοπλισμός γεωργικής εκμετάλλευσης
Ποιος υποβάλει τη δήλωση; Ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής;
Δικαιούχος ενίσχυσης είναι ο νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης τη χρονική περίοδο που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.
Πότε θα εκτιμήσει τις ζημιές ο ΕΛ.Γ.Α.;
Ζημιές σε ετήσιες καλλιέργειες (π.χ. ζημιά από πυρκαγιά σε σιτηρά ή κηπευτικά), σε ανθοκομικές καλλιέργειες – φυτώρια, αποθηκευμένα προϊόντα η σε πάγιο κεφάλαιο θα εκτιμηθούν άμεσα για να μη χαθούν τα στοιχεία της εκτίμησης.
Ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα εκτιμηθούν κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και μετά την έγκριση του προγράμματος.
Υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης ο επικαρπωτής ή όποιος έχει την υψηλή κυριότητα;
Εάν τμήμα της εκμετάλλευσης/μονάδας χαρακτηρίζεται από υψηλή κυριότητα και επικαρπία, αίτηση ενίσχυσης υποβάλλει ο επικαρπωτής που θα πρέπει να προσκομίσει Υπεύθυνη δήλωση του έχοντα την ψιλή κυριότητα, με την οποία θα του παραχωρεί το δικαίωμα της ανασύστασης – αποκατάστασης και είσπραξης της αντίστοιχης ενίσχυσης.
Πηγή: newsbomb.gr