Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβάλουν κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ την δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης για την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων του 2021, ώστε μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, να έχουν πληρωθεί οι οι περισσότεροι παραγωγοί, μέσω της τράπεζας Πειραιώς. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα δουν τις ενισχύσεις στους από την Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό έδωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, αναφέροντας αφενός τις σχετικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφετέρου τη θέση των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, καθώς από τις πληρωμές αυτές θα εξαρτηθεί η τακτική του κλάδου με τον ερχομό του νέου έτους.
Θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά των ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αδικηθεί από την πληρωμή της πρώτης δόσης; Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αυτό είναι και το ζητούμενο για τους Κρητικούς, που βρίσκονται κυριολεκτικά σε αναβρασμό, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις στην αντίθετη περίπτωση.
«Η προσδοκία μας είναι να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει και να πληρωθούν οι παραγωγοί όπως πρέπει. Να μην έχουμε απώλειες ως προς τα λεφτά που περιμένει ο κάθε παραγωγός. Και να επιστραφούν τα λεφτά που είχαν παρακρατηθεί στους παραγωγούς στους οποίους είχαν γίνει μειώσεις. Πάντως, διορθωτικές πληρωμές, όπως μας λένε, έχουν γίνει. Πρόκειται για κάποιες πληρωμές σε παραγωγούς που δεν είχαν πληρωθεί, οι οποίοι είχαν κάνει ενστάσεις. Το θέμα είναι ότι φοβόμαστε μην έχουμε μειώσεις και στην εξισωτική αποζημίωση λόγω Κτηματολογίου, κάτι που θεωρείται σίγουρο για άλλες περιοχές της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, που έχει πληροφορίες ότι σε επίπεδο Ελλάδας θα είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που θα αποκλειστούν από την εξισωτική ενίσχυση.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία ενημερώνει τους δικαιούχους ενισχύσεων για την έναρξη συνεργασίας με τον φορέα που διαχειρίζεται το Κτηματολόγιο, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα/μισθωμένα από φυσικά πρόσωπα θα μηδενιστούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις/ κυρώσεις».
Παρακάτω, διευκρινίζεται ότι «ενόψει του νεότερου διασταυρωτικού που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2021 για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης έτους υποβολής αιτήσεων 2021, θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με τη βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και τη βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021), στις εγγραφές των οποίων καταγράφονται ως κύριοι διάφοροι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.
Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια ΕΑΕ που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα/ μισθωμένα από φυσικά πρόσωπα θα μηδενιστούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις/ κυρώσεις.
Η εν λόγω ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού, αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου, στη μείωση του διοικητικού κόστους και στην αξιοπιστία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση των ενισχύσεων».
Εξάλλου, ο Γρύλλος Παπαδάκης υπογράμμισε ότι είχε καταθέσει για την Κρήτη και τη νησιωτική χώρα πρόταση να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα στη νέα ΚΑΠ που θα ξεκινήσει από το 2023 να εφαρμόζεται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
«Επειδή τα νησιά έχουν τεράστιο μεταφορικό κόστος λόγω θάλασσας, να μην καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα. Διότι φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν κοπούν τα ιστορικά δικαιώματα και είναι μειωμένη η επιδότηση και είναι δυσβάσταχτο το τεράστιο κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να δούμε ούτε τα παιδιά μας να φεύγουν και να γίνονται οικονομικοί μετανάστες, αλλά ούτε και τα χωριά μας να ερημοποιηθούν. Το υπουργείο πρέπει να το δει θετικά. Και όλοι οι ευρωβουλευτές μας να το απαιτήσουν αυτό από το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας, ο ίδιος θεωρεί μεγάλο λάθος αυτή να λαμβάνεται με τον όρο να προσκομίζει ο κτηνοτρόφος τιμολόγιο για γάλα, όταν πρόκειται για ενίσχυση που αφορά στο κρέας.
Καταλήγοντας, ο Γρύλλος Παπαδάκης ξεκαθαρίζει ότι, αν με τη νέα χρονιά γίνει νέος ξεσηκωμός των Κρητικών και οργανωθεί νέα απόβαση στην Αθήνα, ετούτη τη φορά θα πάρουν μέρος χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι και το κλίμα, σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήταν πολιτισμένο και ειρηνικό, αυτή τη φορά θα είναι εξαιρετικά κακό για την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ενισχύονται η κτηνοτροφία, οι ζωοτροφές και τα ψυχανθή, ενισχύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό με πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στη Βουλή, όπου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.
«Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την απόφασή της να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ και να στηρίξει περαιτέρω την κτηνοτροφία. Πρόκειται για εξέλιξη που ανακουφίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς μήλων, βιομηχανικής ντομάτας, καρπών με κέλυφος (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκι, καρύδι, κάστανο) και ζαχαρότευτλων, οι οποίοι ανησυχούσαν ευλόγως, με αφορμή διάφορες εισηγήσεις που μιλούσαν για περικοπές. Η κυβέρνησή μας, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τον αγρότη και τον πρωτογενή τομέα». Αυτά υποστήριξε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο Λαρισαίος πολιτικός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε «στην αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να διατηρηθούν και στη νέα ΚΑΠ τα 19,3 δισ. για την Ελλάδα, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. υπήρξε μείωση κατά 15%».
Χαιρέτισε, ακόμη, τις ανακοινώσεις του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, σχετικά με τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Στήριξης των Νέων Αγροτών, των πραγματικών παραγωγών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων με προστιθέμενη αξία.