Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειαρχη Πρωτογενή Τομέα Μανώλη Χνάρη και τους βουλευτές της Κρήτης απέστειλαν πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί του νησιού.
Στην επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Γιώργος Μοτάκης, Μανούσος Βουλγαράκης, Βασίλης Κουτσαφτάκης, Γιάννη Ιγγλεζάκης και Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, εκ μέρους των Α.Γ.Σ. Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών, Γραμβούσας, Ζυμβραγού και Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς αντίστοιχα, ζητούν να μην γίνει δεκτή η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ, δηλαδή των τυποποιητών ελαιολάδου, κατά της αναγνώρισης του λαδιού που παράγουν ως ΠΓΕ, δηλαδή Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης:
“Αξιότιμοι Κύριοι,
Εκπροσωπώντας μια σημαντική μερίδα και θεωρούμε την πιο πρωτοπόρα των παραγωγών ελαιολάδου του νομού μας θέλουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τις εξελίξεις που προέκυψαν από την ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την ένταξη μας σε ελαιοκομικούς φορείς έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας και την εκπαίδευση των παραγωγών μας έτσι ώστε το προϊόν που παράγεται από τους συνεταιρισμούς μας να πληρεί τις αυστηρότερες προδιαγραφές των πιο ποιοτικών αγορών παγκοσμίως.
Η προσπάθεια να αναγνωριστεί το ελαιόλαδο μας ως γεωγραφικής ένδειξης Π.Γ.Ε. Κρήτης αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας και σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε αυτοί που θα διασφαλίσουν την τήρηση των προδιαγραφών και οι εγγυητές της επιτυχημένης εμπορικής πορείας του σήματος. Σε αυτό το πλαίσιο και οδηγούμενοι από επαγγελματισμό μα και αγάπη για το προϊόν μας διεκδικήσαμε για την αναγνώριση ως Π.Γ.Ε όλες οι φάσεις παραγωγής και επεξεργασίας μέχρι και την τελική εμφιάλωση να διενεργούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής του νησιού μας.
Θεωρούμε αδιανόητο ένα προστατευμένο νησιωτικό προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλοιώσεις και με φιλοδοξία κάποια στιγμή να αποκτήσει ακόμα και ισχυρισμό υγείας (λόγω των υψηλών πολυφαινολών) να υπόκειται την ταλαιπωρία λόγω της μεταφοράς εκτός του νησιού αλλά και τον κίνδυνο της υποβάθμισης που εμπερικλείει. Επίσης δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την σκοπιμότητα της ένστασης από τον ΣΕΒΙΤΕΛ, καθώς πολλά από τα εκλεκτά του μέλη έχουν ήδη μονάδες μεταποίησης εντός της Κρήτης. Είναι μια κίνηση που δυναμιτίζει μια μακρόχρονη προσπάθεια να ξεφύγουμε από το οικονομικό τέλμα με αποκορύφωμα την περασμένη χρονιά και να χαράξουμε μια πορεία με προοπτική για τους παραγωγούς του νησιού μας.
Οι συνάδελφοι μας στη Σικελία κατάφεραν χωρίς εσωτερικές αντιδράσεις να πετύχουν αυτό που εμείς θεωρούμε απαραίτητο για την προστασία του ελαιολάδου μας. Να διασφαλίσουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης θα διενεργούνται εντός του νησιού της Σικελίας. Σας παραθέτουμε μεταφρασμένο το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΠΓΕ ΣΙΚΕΛΙΑΣ.
΄΄Τόσο η αποθήκευση όσο και η συσκευασία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδού «Sicilia» ΠΓΕ πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στις προδιαγραφές περιοχής παραγωγής. Αυτό ισχύει τόσο για προφανείς λόγους εδαφικής ασυνέχειας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ηπειρωτική περιοχή όσο και για να αποφεύγεται η έκθεση του προϊόντος, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, στη δράση φυσικοχημικών παραγόντων που θα προκαλούσαν τη διάσπαση της οξειδωτικής σταθερότητας και, επομένως, την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ιδίως των πολυφαινολών οι οποίες αποτελούν μία από τις παραμέτρους που διακρίνουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Sicilia» ΠΓΕ. Το ελαιόλαδο «Sicilia» επίσης διαθέτει δίκτυο αποτελούμενο από 251 συσκευαστές (στοιχεία Agea 2013), οι οποίοι είναι ευρέως κατανεμημένοι στο σύνολο του εδάφους της νήσου και χάρη στις γνώσεις που απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου εγγυώνται τη διατήρηση των ποιοτικών δεικτών.΄΄
Ως εκπρόσωποι των παραγωγών της περιοχής μας αλλά και όλων των ελαιοπαραγωγών που μοχθούν για να επιβιώσουν καλούμε τον ΣΕΒΙΤΕΛ να αποσύρει άμεσα την ένσταση που έχει υποβάλει. Επίσης καλούμε το ΥΠΑΑΤ να μην την κάνει δεκτή.”