Για τρίτη συνεχή χρονιά ανανεώνεται η επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) για την έκδοση φυλλαδίου με πληροφορίες, καθώς και εβδομαδιαίων δελτίων άρδευσης, σχετικά με την ορθή άρδευση της ελιάς, της αμπέλου, του αβοκάντο, και των εσπεριδοειδών.
Με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής, γίνεται ανάλυση σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, την ηλικία των δέντρων και τον τύπο του εδάφους, με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών για την βέλτιστη κατανομή των υδάτινων πόρων. Αυτή η δυνατότητα παρέχει δύο πολύ σημαντικά οφέλη: Αφενός συμβάλει στην ενίσχυση των αποδόσεων αυτών των κρίσιμων καλλιεργειών για την τοπική οικονομία της Κρήτης αφετέρου εξοικονομεί πολύτιμους υδάτινους πόρους, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης αστάθειας και κλιματικής αμφισβήτησης.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι περιοχές από 8 το 2018, αυξήθηκαν σε 13 το 2019 και σε 16 το 2020, με σκοπό την πληρέστερη και πιο αντιπροσωπευτική κατανομή των Αρδευτικών Δελτίων σε όλη τη Κρήτη.
Τα αρδευτικά δελτία θα εκδίδονται από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) στα Χανιά και συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρεια Κρήτης, προωθούνται σε όλους τους φορείς (Δήμους, ΤΟΕΒ, συνεταιρισμούς, Ο.Ε.Φ.) και ενδιαφερόμενους παραγωγούς.
Το πρώτο αρδευτικό δελτίο για τη χρονιά 2020 θα εκδοθεί την Πέμπτη 21-05-2020. Τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους επιθυμούν να λαμβάνουν το δελτίο στο 2813 407909.
Ειδικότερα, οι περιοχές και οι καλλιέργειες που θα αναφέρονται στα Εβδομαδιαία Δελτία Άρδευσης είναι:
Περιοχές Π.Ε. Χανίων
1. ΑΓΙΑ, ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ, (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
2. ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ, (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
3. ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ, (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
4. ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
5. ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΙ (ελιά)
6. ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
Περιοχές Π.Ε. Ρεθύμνου
1. ΧΑΜΑΛΕΥΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΗΓΗΣ, ΑΔΕΛΕ,
ΑΓΓΕΛΙΑΝΑ (ελιά, εσπεριδοειδή, αμπέλι οινοποιήσιμο)
2. ΕΠΙΣΚΟΠΗ (ελιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο)
3. ΠΛΑΚΙΑΣ (ελιά)
Περιοχές Π.Ε. Ηρακλείου
1. ΠΕΖΩΝ, ΚΟΥΝΑΒΩΝ, ΜΥΡΤΙΑΣ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ,
ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΙΩΝ (ελιά, εσπεριδοειδή, αμπέλι οινοποιήσιμο – επιτραπέζιο)
2. ΜΟΙΡΩΝ, ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΟΥ, ΠΟΜΠΙΑΣ, ΑΛΗΘΙΝΗΣ, ΚΟΥΣΕ,
ΠΕΡΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ (ελιά, εσπεριδοειδή, αμπέλι οινοποιήσιμο – επιτραπέζιο)
3. ΠΥΡΓΟΣ, ΧΑΡΑΚΑΣ, ΑΣΗΜΙ (ελιά, αμπέλι οινοποιήσιμο- επιτραπέζιο)
4. ΜΑΛΙΑ (ελιά, αμπέλι οινοποιήσιμο – επιτραπέζιο)
Περιοχές Π.Ε. Λασιθίου
1. ΣΗΤΕΙΑΣ, ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟΥ (ελιά, αμπέλι οινοποιήσιμο – επιτραπέζιο)
2. ΜΙΛΑΤΟΣ, ΣΙΣΙ (ελιά, αμπέλι οινοποιήσιμο – επιτραπέζιο)
3. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (ελιά)
Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης τόνισε ότι “η έκδοση των αρδευτικών δελτίων για τρίτη συνεχή χρονιά αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού. Μένουμε προσηλωμένοι στη βασική μας πολιτική κατεύθυνση που έχει ως στόχο τη διασύνδεση του Πρωτογενή τομέα με τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες εφαρμογές. Αυτό αποκτά ιδιαίτερα ουσιαστική, αλλά και συμβολική σημασία σήμερα, καθώς έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο προκλήσεων για την επισιτιστική επάρκεια των κοινωνιών μας από αστάθμητους παράγοντες, όπως η Κλιματική αλλαγή και η πανδημία του κορονοϊού. Όσον αφορά ειδικότερα στα αρδευτικά δελτία, πρόκειται για ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση των παραγωγών μας και του αγροτικού κόσμου γενικότερα, που θα αυξήσει την αποδοτικότητα των σημαντικών καλλιεργειών του νησιού μας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην υπάρχει σπατάλη πολύτιμων υδάτινων πόρων”.