Μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης να ανακοίνωσε την παράταση στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο απόσταξης κρίσης, το θέμα συνεχίζει να «καίει»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση του οινοπαραγωγικού κλάδου που επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από οινοπαραγωγούς για τη συμμετοχή τους στο μέτρο απόσταξης κρίσης, εδωσε εκ νέου – όπως δήλωσε ο ίδιος – το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Οι οινοπαραγωγοί που επιθυμούν να διαθέσουν ποσότητα οίνου προς απόσταξη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση – δήλωση από την Πέμπτη 6 Αυγούστου έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Ενώ λοιπον η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε δύο αναφορές προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών.
Η πρώτη Αναφορά έχει να κάνει με τα αιτήματα των Οινοποιητικών Ενώσεων και Επιχειρήσεων για την χρηματοδότηση τους, προκειμένου να απορροφήσουν την φετινή παραγωγή οινοστάφυλων, αφού η διαδικασία της απόσταξης κρίσης που (καλώς) προωθεί το Υπουργείο, αφορά την παραγωγή προηγούμενου έτους και δεν διασφαλίζει την απορρόφηση της φετινής και
Ενώ η δεύτερη αφορά το αίτημα του Δικτύου Οινοποιών νομού Ηρακλείου για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Ειδικό Μέτρο Στήριξης «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες», τουλάχιστον έως 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι τη δυνατότητα να υποβάλλουν πρόταση και με την ένταξη τους, να αποσυμφορηθούν οι συσσωρευμένες ποσότητες οίνου και να διευκολυνθεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής.
Τα οινοποιεία
Σημειώνεται ότι συνολικά 121 οινοποιεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στο μέτρο της «απόσταξης κρίσης», μέτρο το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) η συνολική ποσότητα για ένταξη στο μέτρο ανήλθε σε 32.984 τόνους.
Τα περισσότερα αιτήματα υποβλήθηκαν από το νομό Κορινθίας, στον οποίο 27 οινοποιεία εκδήλωσαν πρόθεση απόσταξης για 7.700 τόνους. Ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου με 12 οινοποιεία και 7.400 τόνους, η Αττική με 6 οινοποιεία και 3.000 τόνους, το Βόρειο Αιγαίο με δυο οινοποιεία και 3.200 τόνους και η Θεσσαλία με 9 οινοποιεία και 1.598 τόνους.
Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση και ο έλεγχος των αιτημάτων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ).
Τα αιτήματα επεξεργάζονται από την υπηρεσία πληροφορικής του ΥΠΑΑΤ, ώστε να καταταχθούν στις κατηγορίες οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, οίνων με ΠΟΠ, οίνων με ΠΓΕ και γλυκών οίνων, με την δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων από τους οίνους ΠΟΠ, ΠΓΕ και γλυκείς οίνους προς τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη στην περίπτωση που οι πρώτοι δεν απορροφήσουν τον προϋπολογισμό που τους αναλογεί (ΠΟΠ και ΠΓΕ 20% και γλυκείς οίνοι 10%).
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.
Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου οι ιδιοπαραγόμενες ποσότητες αδιάθετου οίνου κατευθύνονται στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και επιτυγχάνεται η ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα μέσω:
– Της απομάκρυνσης από την αγορά ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων οίνου που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν.
– Της αποσυμφόρησης των οινοποιιών ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου.
– Της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών που έχουν προκύψει στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στόχος, που, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, μπορεί να επιτευχθεί με την απομάκρυνση από την αγορά ορισμένων ποσοτήτων οίνου, που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν, καθώς και με την αποσυμφόρηση των οινοποιείων ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.
Οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές:
α) χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
β) με γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
γ) γλυκύς οίνος, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων.