Οι τιμές παραγωγού στο κρητικό ελαιόλαδο θα ανέβουν κι άλλο μετά την κακοκαιρία και πιθανότατα η άνοδός τους θα ξεκινήσει μετά τις 15 του Φλεβάρη, όπως προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. Ο αντιπρόεδρος κάνει λόγο για αμάζευτη σοδειά που βρίσκεται πάνω στα δέντρα και θα τύχει ακόμα καλύτερων τιμών από τις σημερινές, που έχουν φτάσει στο νησί μας μέχρι και τα 3,60 ευρώ το κιλό, μέσα από δημοπρασίες συνεταιριστικών οργανώσεων.
Ωστόσο θεωρεί, από την άλλη, σίγουρο και ότι ένα μέρος της ηρτημένης παραγωγής ελαιοκάρπου έχει ήδη υποστεί ζημιά από το ψύχος. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι έχει στο στόχαστρο την Κρήτη ακόμα και στο στρατηγικό σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Οι τιμές του ελαιολάδου θα έχουν περαιτέρω αύξηση μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Και μπορεί να έχουν πουληθεί τα πιο πολλά λάδια, αλλά πάρα πολλοί παραγωγοί δεν έχουν προλάβει να μαζέψουν τη σοδειά τους, διότι ο καιρός δεν έχει βοηθήσει εδώ και αρκετό καιρό για να μαζευτούν οι ελιές. Έτσι, θα μπορέσουν να απολαύσουν ακόμα καλύτερες τιμές σε σχέση με τις σημερινές», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι, «όταν έχουμε μηδέν βαθμούς σε πάρα πολλές περιοχές, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη παγετό. Άρα, ζημιές υπάρχουν. Γιατί πάνω στην ελιά το χιόνι γίνεται πάγος. Επομένως, ο ΕΛΓΑ πρέπει άμεσα να βγει και να καταγράψει τις ζημιές. Ευτυχώς, το ποσοστό των αμάζευτων ελιών είναι πολύ μικρό. Ας βγουν λοιπόν να καταγράψουν τις ζημιές το συντομότερο δυνατό μόλις ο καιρός το επιτρέψει».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα ΚΑΠ, η νησιωτική Ελλάδα βγαίνει από τον “βραχνά” του αποκλεισμού των μικρών παραγωγών, όταν η επιδότησή τους πέσει κάτω από τα 250 ευρώ. Και αυτό, φυσικά, αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς αυτών των νησιών. Ωστόσο, για μια φορά ακόμη, η Κρήτη μαζί με την Εύβοια εξαιρούνται.
«Το υπουργείο, γενικά, έχει μια εμμονή απέναντι στην Κρήτη», καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση είχαμε και με το μεταφορικό ισοδύναμο. Μπήκαν τα νησιά μέσα και η Κρήτη πάλι έμεινε απ’ έξω. Και έπρεπε να ασκήσουμε μεγάλες πιέσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις για να ενταχθεί και η Κρήτη σε αυτό το μέτρο… Το ίδιο γίνεται τώρα και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πάει να εφαρμοστεί από την 1η/1/2021 με γέφυρα το 2022», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, σε ολόκληρη τη χώρα, στην κατηγορία των μικρών παραγωγών με επιδότηση κάτω των 250 ευρώ, έχουν εντοπιστεί πάνω από 60.000 παραγωγοί, κατά την επταετία 2015-2021. Και από αυτούς, στην Κρήτη ανήκει το 40%. Δηλαδή, από τους 60.000 παραγωγούς, οι 25.000 παραγωγοί περίπου έχουν φύγει από τους δικαιούχους των άμεσων ενισχύσεων, επειδή έχουν πέσει κάτω από τα 250 ευρώ.
Αλλά, εκτός από το θέμα αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης παραθέτει κι άλλα σημαντικά και ενδεικτικά παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν πως η άποψή του ότι το υπουργείο έχει βάλει στο στόχαστρο το νησί μας, με μια συμπεριφορά εντελώς απαράδεκτη απέναντι στην Κρήτη, ευσταθεί. Έτσι, συνεχίζει λέγοντας:
«Πρώτο παράδειγμα: Μπαίνει στη συνδεδεμένη ενίσχυση η σταφίδα της Κορίνθου με 36 ευρώ το στρέμμα και η δική μας σταφίδα δε συμπεριλαμβάνεται. Γιατί; Βλέπουμε τώρα και υπάρχει μια ασυλία στα μικρά νησιά, στους μικρούς καλλιεργητές, και σε μας δεν ισχύει. Λοιπόν, προκαλώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βγει και να δημοσιοποιήσει όλα τα εμπορικά ισοζύγια των νησιών, να δούμε τι παράγουν. Τι παράγουν τα νησιά σε σχέση με την Κρήτη;».
Συνεχίζοντας αποκαλύπτει τα εξής στοιχεία: «Η Κρήτη είναι αυτή που έχει μέχρι στιγμής περίπου το 30% του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, όταν η καλλιεργήσιμη έκτασή της αντιστοιχεί στο 7% σε όλη την αγροτική επικράτεια… Άρα, το 7% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας, που ανήκει στην Κρήτη, παράγει το 1/3 του εμπορικού ισοζυγίου».
Ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει επίσης: «Όταν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας είναι το ελαιόλαδο κι όταν η χώρα μας στη βεντέμα παράγει 300.000 τόνους ελαιόλαδο κι από την Κρήτη παράγονται οι 100.000 τόνοι, το 1/3 δηλαδή της συνολικής παραγωγής, αυτό τα λέει όλα. Τελικά γιατί να αδικείται αυτό το νησί; Γιατί αυτό το νησί να γίνει μόνο τουριστικό θέρετρο;».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου έστειλε επίσης τα εξής μηνύματα: «Το νησί μας έχει παραγωγικά μοντέλα. Και αν αναφερθούμε και στην ελαιοκαλλιέργεια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ελαιουργεία μας, τα τυποποιητήριά μας, είναι τα περισσότερα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Και να πούμε ακόμη ότι από εδώ πρωτοβγήκανε οι εφευρέτες στα ελαιοραβδιστικά και όχι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Εφεύρουμε και βγάζουμε πατέντες για τη διευκόλυνση του παραγωγού ελαιολάδου και αυτό ισχύει μόνο σε αυτούς που παράγουν.
Γιατί αυτοί που δεν παράγουν δεν ενδιαφέρονται. Αυτός που παράγει βρίσκει τη βέργα για να ραβδίσει παραπάνω. Αυτός που παράγει βρίσκει τις νέες καλλιεργητικές μεθόδους. Και προκαλώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δει ότι αυτή τη σεζόν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών πάλι η Κρήτη έσπασε τα “κοντέρ”. Τα Κρητικόπουλα θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει αυτή τη στιγμή το κράτος, και ιδιαίτερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να δώσει μεγάλη βάση στην περιοχή που λέγεται Κρήτη».