Μπορεί ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, να απέσπασε διάφορες υποσχέσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προχθές, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί, βέβαια, την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως την περιέγραψε χθες σε ανακοίνωσή της, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Πάντως, κατά τις υποσχέσεις του υπουργού, μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται χρήματα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, με τον Γρύλλο Παπαδάκη να αποχωρεί, ικανοποιημένος από τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον Γεωργαντά, κάνοντας σύγκριση με Λιβανό και καταγγέλλοντας πως ο προηγούμενος δημιούργησε προβλήματα, αλλά ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί μεθοδικά και σταθερά στην επίλυσή τους.
«Ο υπουργός, όπως μου είπε, εξασφάλισε 100 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη ενίσχυση, με αφορμή τον πόλεμο, προς τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς, και τώρα το υπουργείο δουλεύει στην κατεύθυνση να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τα μοιράσει στους κτηνοτρόφους», σύμφωνα με τον Γρύλλο Παπαδάκη. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου μάς μετέφερε τη δέσμευση, επίσης, τα χρήματα να καταβληθούν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μέσα στον Ιούλιο. Αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις, για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων, θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Εγώ κατέθεσα από την πλευρά του δικού μου Συλλόγου την πρότασή μου στον υπουργό και πιστεύω να ανταποκριθεί σύντομα», λέει ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Επίσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε και στον τομέα των βιολογικών προϊόντων. «Μέχρι τις 15 του μήνα θα φανούν στο σύστημα τα ονόματα των δικαιούχων, παλιών και νέων γεωργών, του προγράμματος βιολογικής γεωργίας».
Εξάλλου, ο κ. Παπαδάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελά και τον αντιπρόεδρο κ. Τζαβέλλα. «Πήρα διαβεβαίωση ότι, μέχρι τις 22 του μήνα, θα γίνουν οι πληρωμές σε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν απέναντι στον κτηνοτρόφο και τον γεωργό, για να πάρουν τα χρήματα που δεν έχουν πάρει από τον περασμένο Οκτώβριο όσοι ήταν στον έλεγχο και άλλοι με διάφορες εκκρεμότητες».
Ο συνδικαλιστής εκφράζεται θετικά για το ενδιαφέρον του υπουργού, ενώ τονίζει ότι δε θα σταματήσει τις επαφές του, μέχρι οι δεσμεύσεις του να γίνουν πράξεις. «Θα συνεχίσω τις επισκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον κ. Γεωργαντά, για να πάρει αυτό που δικαιούται πραγματικά ο κάθε κτηνοτρόφος».
Κραυγή αγωνίας από τον ΣΕΚ
Την ίδια ώρα, άμεσες ενισχύσεις ζητάει από τον Γιώργο Γεωργαντά η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που συνεδρίασε στην Αθήνα χθες Τετάρτη και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας, αλλά και από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη δραματική θέση των κτηνοτρόφων.
Όπως ξεκαθαρίστηκε από όλους, η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία. «Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και ανταλλακτικών συνεχίζει να δημιουργεί, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή. Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι. Τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.
Η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, γιατί η σημερινή κατάσταση δε δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας», αναφέρεται. Οι προτάσεις του ΣΕΚ έχουν εκφραστεί σε όλη την πολιτική ηγεσία με τους πιο δραματικούς τόνους. «Η κτηνοτροφία καταστρέφεται», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. «Ο μειώσεις ζωικού κεφαλαίου που παρατηρούνται δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν».
Πηγή: Νέα Κρήτη