Άμεση πληρωμή της επιδότησης για την αγορά ζωοτροφών, ενίσχυση των αμνοεριφίων αναπαραγωγής (θηλυκά) και ειδικό πρόγραμμα στα πρότυπα του «Εξοικονομώ» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους στάβλους με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους στην ενέργεια, ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
Ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Μιχάλης Τζιότζιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων (η οποία εκπροσωπεί 70 δυναμικές τυροκομικές επιχειρήσεις), Νίκος Τάχας, ενημέρωσαν τον βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν, για τα προβλήματα του κλάδου.
Ζωοτροφές
Ο αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, συζήτησε με τους κ.κ. Τζιότζιο, Γκουρομπίνο, Τάχα τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών. Όπως είναι γνωστό, αυτή θα ανέλθει στο 4% επί του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι στα 40 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος αναφέρει ότι «Μάιο θα πρέπει να έχουν τα χρήματα στο χέρι οι κτηνοτρόφοι για να κλείσουν τα συμβόλαια για αγορά ζωοτροφών. Η επιδότηση με βάση τζίρο στο 4% θα πρέπει να γίνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αλλά πιο δίκαιο σύστημα για τους κτηνοτρόφους που έχουν χαμηλό τζίρο θα είναι η επιδότηση ανά κεφαλή ζώου. Τα χρήματα όμως τα έχει ανάγκη ο κτηνοτρόφος».
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος τόνισε από την πλευρά του ότι «το καλαμπόκι (που συγκομίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία) πωλείται τώρα στον κτηνοτρόφο στα 32 λεπτά το κιλό. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με βάση τον τζίρο ή με βάση τα ζώα. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι άμεσα πρέπει να καταβληθεί ενίσχυση για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να αγοράσει ζωοτροφές.
Εμείς ζητάμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να χορηγήσει συνδεδεμένη ενίσχυση στην παραγωγή καλαμποκιού με στόχο να αυξηθούν τα στρέμματα καλλιέργειας. Η σχετική απόφαση πρέπει άμεσα να παρθεί πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος».
Επιδότηση στα ζώα και στα αρνιά αναπαραγωγής
Στη συνέχεια, οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι, ζήτησαν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς και το τσεκ να το λαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι κατέχοντες ζώα, αίτημα, το οποίο ο κ. Κέλλας χαρακτήρισε απόλυτα δίκαιο.
Ένα ακόμη ζήτημα που ετέθη στον κυβερνητικό βουλευτή είναι η αναγκαιότητα επιδότησης των αμνοεριφίων αναπαραγωγής (θηλυκά), ώστε να μην αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι – φέτος ειδικά – που η τιμή των αμνοεριφίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, να τα «σφάζουν», για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος επισημαίνει ότι «ζητάμε την έκτακτη ενίσχυση στα θηλυκά αμνοερίφια. Αν επιδοτηθεί τώρα ο κτηνοτρόφος θα κρατήσει αρνιά το 2022 και δεν θα τα σφάξει. Τα πρόβατα μπορούν να γεννήσουν σε ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Αν δεν χορηγηθεί αυτή η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους τότε θα υπάρξει πρόβλημα από την έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος τα επόμενα χρόνια. Η ενίσχυση θα μπορεί να καταβληθεί με βάση τον αριθμό των ζώων που δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι στο ΟΣΔΕ.
Επίσης θα πρέπει να εισπράττουν την άμεση ενίσχυη όσοι έχουν ζώα και όχι μόνο βοσκοτόπια. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2002 εισέπρατταν το τσεκ ανάλογα με τα επιλέξιμα ζώα που είχαν. Από το 2013 άρχισαν να εισπράττουν με βάση τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Από τότε που εφαρμόστηκε η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ εισπράττουν για τους επιλέξιμους βοσκοτόπους χωρίς να έχουν καθόλου ζώα. Πιστεύω ότι μόνο όσοι δηλώνουν ζώα θα πρέπει ηθικά να εισπράττουν την άμεση ενίσχυση. Αυτοί παράγουν γάλα ή κρέας και πληρώνουν φόρο για την παραγωγή τους. Θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς από το 2022 γιατί το φετινό ΟΣΔΕ θα παίξει σημαντικό ρόλο για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ».
Ενεργειακό πρόβλημα
Κατα την συνάντηση συζητήθηκε και το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω του ενεργειακού κόστους. Ζήτησαν την συνδρομή του κ. Κέλλα, ώστε να εφαρμοστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία, για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις μονάδες τους, επισημαίνοντας πως «με συνοπτικές διαδικασίες, πρέπει να δοθεί έμφαση στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς έχουν και την τεχνογνωσία και τη θέληση, για να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Τζιότζιος, «είναι μια ευκαιρία με ένα τέτοιο πρόγραμμα οι κτηνοτρόφοι να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Η επιδότηση των φωτοβολταϊκών στις μονάδες έπρεπε να είχε ήδη γίνει με πολύ απλές διαδικασίες. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι όλο το χρόνο ηλεκτρικό ρεύμα να αντέξουν στην αύξηση του κόστους ενέργειας με την ρήτρα αναπροσαρμογής».
Εργάτες
Οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν επίσης και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος με την έλλειψη των εργατών γης και τσοπάνων. Πρότειναν δε, τα πρόστιμα για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών εργατών να μην επιβάλλονται μόνο στους εργοδότες, αλλά και στους ίδιους τους εργάτες, για να σταματήσουν να «πιέζουν» οι τελευταίοι για ανασφάλιστη εργασία.