Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις, αύριο, Πέμπτη 25η Φεβρουαρίου 2021, για τις περιοχές της Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.
Των συσκέψεων προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος ενώ συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς κ. Γεώργιος Στρατάκος (ΥΠ.Α.Α.Τ), κ. Χρήστος Τριαντόπουλος (Υπουργείο Οικονομικών), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, κ. Κώστας Καλαϊντζίδης (Ημαθίας), κ. Δάνης Τζαμτζής (Πέλλας) και επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν το θέμα στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζήτησαν ενημέρωση από τον Οργανισμό: οι Υφυπουργοί, κ. Ζέττα Μακρή, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Στεργιανή Μπίζιου, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Αθανάσιος Λιούπης, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Βασίλης Βασιλειάδης.
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως και αφού ελήφθησαν οι εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΕΛ.Γ.Α. οι αιρετοί εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ακόλουθα:
1ον) Θα εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμησή των ζημιών, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, από σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμως ανοίγει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.
2on) Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες εποπτεύονται από τα αρμόδια Υποκαταστήματα με την αποστολή κλιμακίων Γεωπόνων Εκτιμητών προσδιόρισαν ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και σε καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης, ψυχανθών και κηπευτικών.
3ον ) Tα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθούν άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και ακολούθως, μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες, για να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της ζημίας και συγκεκριμένα στο στάδιο της καρπόδεσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
4ον) Οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το παραπάνω διάστημα την εξέλιξη των ζημιών από το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή και την τελική στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.