Ηδη χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκανε γνωστό με ανακοίνωση του ότι σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2019 τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2019.
«Σας ενημερώνουμε ότι σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2019 τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2019.
Οι δικαιούχοι γεωργοί δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login, όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2019. Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”.
Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/static/files/egxeiridio_online_xristi.pdf
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet», αναφερει η σχετικη ανακοινωση.
Σχεδια Βελτίωσης
Την ίδια ωρα, ξεκίνησαν οι πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, σε συνεργασία με τη ΜΟΔ Α.Ε. που έχει την ευθύνη υλοποίησης του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Ο συντονισμός της όλης διαδικασίας τελούσε υπό την εποπτεία του ιδίου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε σχετική σύσκεψη με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Α.Ε. κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου, είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να εκκινήσουν οι πληρωμές των επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ το συντομότερο δυνατό.
Ταυτόχρονα, σε λειτουργία έχει τεθεί από 01/12/2020 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς-επενδυτές αιτήσεων δανειοδότησης προς τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των επιχειρησιακών συμβάσεων που σύναψαν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ.
Και όλα αυτά μέχρι την πληρωμή των 500 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται ότι θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, που αφορούν την καταβολη των υπολοίπων της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος».
Στα τελη του ετους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πληρωμή των αλιέων – ιδιοκτητών μηχανότρατας, γρι γρι, σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη και σκαφών παράκτιας αλιείας που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. Το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι Έλληνες αλιείς από το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 – 2020 αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου και σε ορισμένες κατηγορίες φτάνει και τα 24.000 ευρώ ανά αλιέα.
Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου εκτιμάται να έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία να προκρίνεται η 4η Δεκεμβρίου.