Αγροτικά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά επιστροφή χρημάτων από αγρότες λόγω… λάθους!

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από 196.000 αγρότες, μεταξύ αυτών και πολλούς από την Κρήτη, να επιστρέψουν συνολικά 63 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που πληρώθηκαν λόγω λάθους κατά την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2022.

Οι αγρότες ενημερώθηκαν με ειδοποιήσεις που τους ζητούν να καταθέσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά έως τις 29 Οκτωβρίου, προκαλώντας σοκ και αναστάτωση στους κόλπους των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το λάθος προέκυψε επειδή ο τεχνικός σύμβουλος χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων του 2021 αντί του 2022, οδηγώντας σε εσφαλμένες πληρωμές.

Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά προβληματική, καθώς οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για ένα λάθος που δεν ήταν δικό τους, την ίδια στιγμή που βρίσκονται εν αναμονή της καταβολής των φετινών ενισχύσεων.

Το ζήτημα είχε αρχικά αποκαλυφθεί στις αρχές του Ιουλίου 2024, όταν μετά από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντοπίστηκε η προβληματική και εσφαλμένη πληρωμή, που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τεχνικός σύμβουλος, με τον Οργανισμό να αποδίδει το …λάθος σε «οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών».

Όπως υποστήριζε ο ΟΠΕΚΕΠΕ «το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο μετά από επαναυπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ» και ότι «τα ποσά αυτά καταχωρούνται στο Βιβλίο Οφειλετών και συμψηφίζονται στο σύνολό τους με μελλοντικές πληρωμές ανεξαρτήτως έτους αιτήσεων, που αυτές αφορούν, ακολουθώντας την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2024, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε σε επιτήρηση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του Οργανισμού.

Κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει, η υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥπΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχο αποτελεί, η «διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο».

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ