Κατηγορίες: Αγροτικά

Οδηγίες Μελά για την εξέταση των ενστάσεων στην εξισωτική αποζημίωση

Οδηγίες εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών έτους 2021 Μέτρου 13, Υπομέτρα 13.1, 13.2 και 13.3 – του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εγκρίθηκαν από το ΥπΑΑΤ οι σχετικές πράξεις, με το μπάτζετ να ανέρχεται σε 272 εκατ. ευρώ, 

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 562/93601/25-04-2019 ΥΑ (ΦΕΚ 1641/13-05-2019, τεύχος Β΄) όπως ισχύει, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 “ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ” του ΠΑΑ 2014-2020 (Εξισωτική Αποζημίωση). Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων δημιουργήθηκαν στη μηχανογραφική εφαρμογή : α. η «Κατάσταση ένταξης στο Μέτρο 13» και β. η «Κατάσταση Απορριφθέντων στο Μέτρο 13». Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων δίνονταν η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999 μέσω της καρτέλας του Αγρότη. Οι προσφυγές των παραγωγών εξετάζονται από τριμελή επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Δ/νσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

2. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την πλειοψηφική γνώμη των παρόντων μελών.

3. Σε περίπτωση καταγγελίας ή υπόνοιας για απάτη για την αξιολόγηση της αίτησης πραγματοποιείται και συμπληρωματικός επιτόπιος έλεγχος.

4. Η διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών καθορίζεται από την υπ’ αριθ. 72293/29-11- 2021 σχετική Εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ

5. Οι προσφυγές υποβάλλονται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, από την Δευτέρα 29/11/2021 ως την Παρασκευή 10/12/2021, απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, Καρτέλα του Αγρότη.

6. Χρήστες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί και στα τρία Υπομέτρα, πρέπει να έχουν υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή για κάθε Υπομέτρο χωριστά, κάθε μία από τις οποίες θα εξεταστεί ξεχωριστά.

7. Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά: I. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας, οπότε η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, οπότε δεν αποτελούν αντικείμενο εξέτασης των επιτροπών. II. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης.

8. Για τους κωδικούς της παραγράφου 7. II κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης έχει επιλέξει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής». Ο χρήστης δύναται να επιλέξει ΝΑΙ στο πεδίο «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής» για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί. Στη συνέχεια: Α) Εφόσον στο πεδίο «Υποχρεωτική καταχώρηση δικαιολογητικού» αναγράφεται «ΟΧΙ», στο πεδίο «Δικαιολογητικό» αναγράφεται «Ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων» οπότε ο χρήστης δεν επισυνάπτει κανένα παραστατικό και ως εκ τούτου αυτές οι περιπτώσεις δεν αποτελούν αντικείμενο εξέτασης των επιτροπών. Β) Αν στο πεδίο «Υποχρεωτική καταχώρηση δικαιολογητικού» αναγράφεται «ΝΑΙ», ο χρήστης υποχρεούται να επιλέξει ένα δικαιολογητικό από τη λίστα που ανοίγει στο πεδίο «Δικαιολογητικό» και να το επισυνάψει σκαναρισμένο με την υποβολή της προσφυγής Οι ενδικοφανείς προσφυγές της παραγράφου 8.Β) αποτελούν αντικείμενο εξέτασης των επιτροπών και οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί κατά την οριστικοποίηση της ενδ. προσφυγής τους ότι αυτή βρίσκεται προς έλεγχο, και κατά την οριστικοποίηση της εξέτασης στο ΠΣ θα ενημερωθούν για το εν αποτέλεσμα της εξέτασης (έγκριση/απόρριψη) μέσω της καρτέλας του Αγρότη.

9. Με την οριστικοποίηση της ενδικοφανούς προσφυγής από τον παραγωγό, δημιουργείται στο ΟΠΣΕΑΕ αυτόματα έντυπο αξιολόγησης ενδ. Προσφυγής «Προς μηχ/κή επαναξιολόγηση» ή «Προς έλεγχο».

10. Για τις περιπτώσεις των σημείων Ι της παραγράφου 7 και 8.Α, οριστικοποιώντας ο παραγωγός την προσφυγή, αυτή λαμβάνει το χαρακτηρισμό «Προς μηχ/κή επαναξιολόγηση», και δεν αποτελεί αντικείμενο εκδίκασης από την επιτροπή, δεδομένου ότι η επαναξιολόγησή της έγκειται σε μηχανογραφική διασταύρωση δεδομένων.

11. Για τις περιπτώσεις του σημείο Β της παραγράφου 8, οριστικοποιώντας ο παραγωγός την προσφυγή, αυτή λαμβάνει το χαρακτηρισμό «Προς έλεγχο» και αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή, η οποία εξετάζει τα επισυναπτόμενα παραστατικά. Οι ελεγκτές παρακολουθούν το πλήθος των ενδ. προσφυγών που έχουν για εξέταση μέσω της οθόνης ΟΣΔΕ 2021→ Ένταξη Μ13→ Ένταξη στο Μέτρο 13 και του πεδίου «Είδος εγγραφής ενδικ. Προσφυγής» – Προς έλεγχο.

12. Η οθόνη καταχώρισης του αποτελέσματος της ενδικοφανούς προσφυγής βρίσκεται στο μενού ΟΣΔΕ 2021→ Ένταξη Μ13→ Ένταξη στο Μέτρο 13. Επιλέγεται η καρτέλα «Ενδικοφανείς Προσφυγές» και εν συνεχεία η καρτέλα «Αποτελέσματα ενδικοφανών προσφυγών», όπου στο πεδίο «Αποδοχή ενδικοφανούς προσφυγής» επιλέγεται από την επιτροπή αναλόγως η τιμή «ΝΑΙ» ή «ΌΧΙ» και στο τέλος επιλέγεται «Καταχώριση» και «Οριστικοποίηση»

13. Η εξέταση των προσφυγών πρέπει να ολοκληρωθεί το διάστημα μέχρι και 14/12/2021 δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για πραγματοποίηση πληρωμής εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021.

14. Μετά την εξέταση των προσφυγών, πραγματοποιείται γνωστοποίηση της έκδοσης των τελικών πινάκων του άρθρου 10, παρ. 6 υπ’ αριθ. 562/93601/25-04-2019 ΥΑ με τις παραδεκτές και μη παραδεκτές αιτήσεις, μέσω ανακοινώσεως του ΕΦΔ που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ., στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ 2014-2020 και στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και γνωστοποιείται στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων. Οι αιτούντες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης, σε εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος (Καρτέλα Αγρότη).

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ