Έκδηλη είναι η αγωνία των γεωκτηνοτροφικών συλλόγων της Θεσσαλίας για την πανώλη που χτυπά κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Ελασσόνα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων τόνισαν π ως βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα είναι να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά στην κτηνοτροφία θα είναι ανυπολόγιστη, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Μεγάλο ερώτημα για αυτούς είναι το πώς πέρασαν τα ζώα στη χώρα, αποδίδοντάς την είσοδό τους στην έλλειψη συστηματικών και εντατικών ελέγχων, λόγω και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γ. Μπαλούκα ότι “οι υπεύθυνοι όταν έρθει η ώρα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.
Εκτεταμένοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας – Από τη Ρουμανία τα μολυσμένα ζώα
Από τη Ρουμανία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα που μετέδωσαν την πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, προκαλώντας “συναγερμό” στις αρμόδιες αρχές. Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό πιθανότατα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων της Ρουμανίας, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ζώα από το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό κέντρο έχουν, όπως ειπώθηκε, διανεμηθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την έκταση που μπορεί να πάρει η εξάπλωση της ζωονόσου.
Με τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκε η επέκταση των ελέγχων σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα και να εξαλειφθεί η νόσος.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, οι κτηνίατροι των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, από σήμερα πραγματοποιούν δειγματοληψίες, “σαρώνουν” τα εκτροφεία στις ζώνες επίβλεψης και προστασίας, αλλά και στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. “Θα γίνει ο επιδημιολογικός έλεγχος, θα γίνει ο ιολογικός στα εργαστήρια και περί τα τέλη της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περί τα τέλη της εβδομάδας με βεβαιότητα αν είναι από εκεί ή όχι. Φαίνεται, όμως, από στιγμή που υπάρχει θετικό κρούσμα στη Ρουμανία και επειδή η Ελλάδα αμνοερίφια από τη Ρουμανία πιθανότατα προέρχεται από εκεί”.
Ο κ. Κέλλας αναμένεται να παραβρεθεί σε σύσκεψη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων στο δημαρχείο της Ελασσόνας, ενώ οι συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνεχείς. Τυροκόμοι, έμποροι ζωοτροφών κ.α. ενημερώνονται για τα απαιτούμενα μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανώλης των μηρυκαστικών.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής, που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν αποζημιώσεις, θέτουν ζήτημα ελέγχων, ζητούν την εντατικοποίησή τους και ενίσχυση με προσωπικό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς και να αποδοθούν ευθύνες για την εισαγωγή στην χώρα μας των άρρωστων ζώων. Αλλά, όπως τονίζουν, αυτό που προέχει είναι να σταματήσει άμεσα η εξάπλωση της πανώλης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της οικονομικής καταστροφής. Όπως είναι γνωστό, αν βρεθεί ένα άρρωστο ζώο σε κτηνοτροφική μονάδα, οδηγούνται όλα σε θανάτωση και υγειονομική ταφή. Και η αγωνία για τους κτηνοτρόφους είναι καθημερινή. Ελέγχουν τα κοπάδια τους και ελπίζουν ότι δεν θα εντοπίσουν τα ύποπτα συμπτώματα σε κάποιο από τα ζώα τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι σχετικές αναλύσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Τα αποτελέσματα 6 νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στη Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά, ενώ θετικό βρέθηκε ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή των Τρικάλων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκεί κρουσμάτων σε 9.
Στη Θεσσαλία βρίσκονται από χθες το βράδυ 100 κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε μεγαλύτερη απόσταση από την επίμαχη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της πρωινής σύσκεψης.
Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.
Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.