Πλαφόν στις αποζημιώσεις των αγροτών για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξυγίανση του ΕΛΓΑ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός, Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Αγροτικού Τύπου», με άρθρο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ορίζεται ανώτατο όριο αποζημίωσης στις 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες.
Εξαιρούνται μόνο οι καλλιέργειες που είναι ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα τα οπωροκηπευτικά, με το πλαφόν να διπλασιάζεται φτάνοντας στις 140.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υποχρεώνει τους εργαζομένους του ΕΛΓΑ που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να αντικατασταθούν με νέους και πιο παραγωγικούς υπαλλήλους.
Οπως είχε αναφέρει ο κ. Βορίδης την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ.
«Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».
Σημειώνεται ότι τα έσοδα του οργανισμού από την είσπραξη των ασφαλίστρων
διαμορφώθηκαν το 2019 στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για το αποθεματικό του ΕΛΓΑ και 23 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Την ίδια ώρα, οι ζημιές που καλύπτει ο οργανισμός ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ καθιστώντας τον ελλειμματικό κατά 40 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ο ΕΛΓΑ αντιμετωπίζει και προβλήματα ρευστότητας, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για τη διευκόλυνση του αγροτικού κόσμου αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 αντί για την 1η Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.
Πληρωμές
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο οργανισμός στους παραγωγούς για τις ζημιές του 2019, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι αγγίζουν τα 120,45 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 65% των αποζημιώσεων του 2019 και υπολείπονται ακόμα περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα μέχρι τον Αύγουστο, και εφάπαξ το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων αντί σε 2 ή 3 δόσεις που δίνονταν μέχρι τώρα.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΛΓΑ με τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας με γεωχωρικά χαρακτηριστικά ώστε να καταγράφεται η ζημιά στο χωράφι και ο εκτιμητής να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο χρόνος εκτίμησης της ζημιάς και απόδοσης της αποζημίωσης να μειωθεί.
Οπως είχε δηλώσει ο κ. Λυκουρέντζος τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, «είναι μια προσπάθεια μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, η οποία γίνεται μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Φιλοδοξούμε να καταλήξουμε άμεσα στη δημιουργία τεχνικού δελτίου με σκοπό το πρόγραμμα να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του εξαμήνου, ώστε να ξεκινήσει ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου».