Τα τελευταία προσωρινά στοιχεία στην Ισπανία, από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, δείχνουν ότι με το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου 2020/2021 οι πωλήσεις ισπανικού ελαιόλαδου θα ξεπεράσουν τους 1.507.000 τόνους.
Τον προτελευταίο μήνα της εκστρατείας (Αύγουστο), ένα μήνα που έχουμε χαμηλές ποσότητες λόγω καλοκαιριού, πουλήθηκαν 109.550 τόνοι, ποσότητα που επιβεβαιώνει τον καλό ρυθμό πωλήσεων που είχαμε κατά το ελαιοκομικό έτος 2020-2021. Το μέσο ποσοστό πωλήσεων ελαιόλαδου την εμπορική περίοδο 2020/2021 έφτασε τους 137.020 τόνους το μήνα.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή εμπορική περίοδος είχε ένα πολύ υψηλό ρεκόρ πωλήσεων, το δεύτερο στην ιστορία της χώρας, πίσω από το ρεκόρ που υπήρξε την περίοδο 2013-2014, όταν πωλήθηκαν 1.520.300 τόνοι. Το 2020-2021 είναι, επομένως, μια xρονιά που έχει πωληθεί περισσότερο ελαιόλαδο από όσο παράχθηκε (1.387.800 τόνοι).
Όπως δηλώνει ο κ. Cristóbal Gallego, πρόεδρος του τομέα ελαιόλαδου στην Ομοσπονδία των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας (Cooperativas Agro-Alimentarias de Andalucía), «η προσπάθεια για άνοιγμα νέων αγορών, οι ενέργειες προώθησης των εξαγωγών και η αύξηση της ποιότητας έχουν ευνοήσει τη ρευστότητα της αγοράς ελαιόλαδου, με τις τιμές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ανώτερα και από αυτά της περιόδου 2013-2014. Μόνο τον Σεπτέμβριο η τιμή παραγωγού αυξήθηκε κατά 10 λεπτά».
Προβληματισμός όμως υπάρχει για τη νέα παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία. Η ξηρασία έχει δημιουργήσει προβλήματα στη νέα παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου, στην Ανδαλουσία, ήταν κατά 25% μειωμένες. Επίσης στις Περιφέρειες Εξτραμαδούρα και Καστίλλη-Λα Μάντσα υπήρξαν μειωμένες βροχοπτώσεις. Αυτό αναμένεται να φέρει μια πιθανόν μειωμένη, κατά 3%, παραγωγή και σίγουρα όχι την υπερπαραγωγή ισπανικού ελαιόλαδου που είχαμε κάποιες χρονιές.