Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της Κρήτης που, με αιχμή τα σοβαρά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, αναζητούν τρόπους διεκδίκησης λύσεων. Σε παράλληλη εξέλιξη είναι τρεις διαφορετικές πρωτοβουλίες που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να βρίσκουν κοινό βηματισμό.
Την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλούνται έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μελών των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Τυμπακίου, Χανίων και Σητείας, με στόχο αφενός να συγκροτηθεί μια ενιαία «ατζέντα» και αφετέρου να αποφασιστούν τρόποι διεκδίκησης. Όπως τονίζουν, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης και ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης διαφέρουν σημαντικά από αυτά που προτάσσουν οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους και στα μπλόκα. Για τους παραγωγούς της Κρήτης, συμφωνούν και οι δύο, εκτός από το κόστος παραγωγής, πολύ σημαντικά είναι και θεσμικά θέματα, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, οι εργάτες γης και ο έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες.
Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στους τέσσερις αγροτικούς συλλόγους φυτικής παραγωγής, οι οποίοι είναι σε επικοινωνία με αντίστοιχους συλλόγους από άλλες περιοχές της χώρας. Αφού καταλήξουν στα αιτήματα, τα μέλη των συλλόγων θα κληθούν να αποφασίσουν το πώς θα διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο δυναμικής κινητοποίησης με παγκρήτια συμμετοχή εκτός Κρήτης, πιθανότατα με τη μορφή συλλαλητηρίου στην Αθήνα, αφού προηγουμένως εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις θα λάβουν τα μέλη των νόμιμων, όπως τονίζουν οι διοικήσεις τους, αγροτικών συλλόγων του νησιού.
Ήδη, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλα τα μέλη και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού σε έκτακτη συνάντηση στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη – Ιεράπετρας την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 18:30. «Η παρουσία όλων των αγροτών κρίνεται απαραίτητη για την λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα καθορίζουν την επόμενη μέρα στην αγροτικό κλάδο της περιοχής» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη (8/2), στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και του προέδρου της και εντεταλμένου συμβούλου για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο της Περιφέρειας Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, συγκαλείται ανοικτή σύσκεψη με σκοπό να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού και να αποφασιστεί το πώς θα τα διεκδικήσουν, με πρώτο στόχο να μεταβεί αντιπροσωπεία στην Αθήνα και να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου, ετοιμάζονται, στις 11 το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, να στήσουν μπλόκο στον κόμβο των Πεζών, όπου θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Σημειώνεται ότι μπλόκο έχουν στήσει στα Χανιά, στα Μεγάλα Χωράφια, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.
Τα αιτήματα που θέτουν είναι:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία .
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισής και προστασίας.
Άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων.
Πηγή: ertnews.gr