Συνεχίζονται οι υψηλές τιμές για το σκληρό σιτάρι στην χώρα μας και όπως δείχνει η αγορά όσοι έχουν κάνει αποθήκευση θα συνεχίζουν να πουλούν και το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτά τα επίπεδα ή και ακόμα υψηλότερα το προϊόν τους.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «το ανοδικό ράλι των διεθνών τιμών οφείλεται στη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής του Καναδά. Κάθε χρόνο τα σιτάρια του Καναδά βγαίνουν στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο για να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν φέτος σητν χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα να παράγει μόλις 4 εκατ. τόνους, από τους 6 εκατ. τόνους που ήταν η κανονική παραγωγή του.
Επίσης η Γαλλία έχει πολλά ποιοτικά προβλήματα στα σιτάρια και δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν από την αγορά τροφίμων. Η Ιταλία είναι ελλειματική και συνεχώς αγοράζει για να καλύψει τις ανάγκες της.
Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει μειωμένη παραγωγή σκληρού σιταριού. Φέτος έχουμε μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι και πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πρόπερσι. Η χαμηλή παραγωγή της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα να έχει ήδη πουληθεί μεγάλη ποσότητα για εξαγωγή σε Ιταλία και Τουρκία σε πολύ υψηλές τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών στην χώρα μας. Εναλλακτικές λύσεις για αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν στη διεθνή αγορά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και η Τουρκία και Ιταλία, που είναι οι μεγάλες χώρες παραγωγής ζυμαρικών.
Ήδη υπάρχουν σκέψεις να αντικαταταθεί το σκληρό από το μαλακό σιτάρι για την παραγωγή ζυμαρικών, μια λύση που γίνεται σε χώρες της Αφρικής και έχει χαμηλότερο κόστος. Στην Τουρκία δόθηκε άδεια και θα κάνει εξαγωγές ζυμαρικών που έχουν παραχθεί από μαλακό σιτάρι.
Όλοι θα περιμένουν να βγεί η παραγωγή σκληρού σιταριού από το νότιο ημισφαίριο. Η παραγωγή της Αυστραλίας αναμένεται να βγει στην αγορά την Άνοιξη. Όμως η απόσταση από την Ευρώπη είναι μεγάλη και οι υψηλές τιμές στα ναύλα θα συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην αγορά τροφίμων.
Τόσο υψηλές τιμές έχουμε να δούμε εδώ και μια δεκαετία. Το σίγουρο είναι ότι η τιμή που έχει το σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να πέσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι πιθανόν να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Αν όμως στη νέα σπορά, που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, μεγάλος αριθμός γεωργών στραφεί στο σκληρό – λόγω αυξημένης τιμής – και παράλληλα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες να έχουμε μεγάλη παραγωγή, τότε από τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να έχουμε πτώση των τιμών. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η πτώση είναι μεγάλη».