Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αφορά «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων» (σταβλικές εγκαταστάσεις).
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πλειονότητα των εξωκοινοβουλευτικών φορέων εξέφρασε θετική γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Ορισμένοι, όμως και συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν την διαφωνία τους, ζητώντας αλλαγές.
Ειδικότερα:
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς απλοποιείται και αποσαφηνίζεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας, ενώ επιτέλους δίνεται το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να λειτουργούν ως πραγματικοί κτηνοτρόφοι».
«Γίνεται σήμερα μια επανάσταση. Όμως χρειάζονται να γίνουν και άλλα βήματα, όπως το να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σταβλικά. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα αν δώσουμε σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες το δικαίωμα αυτό», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση λύνοντας αρκετά χρόνια προβλήματα», μίλησε και ο Δημήτρης Τζιαχρήστος, πρόεδρος της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Θετικός στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο Στέργιος Κίρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, και συντάχθηκε με τον κ. Τζιαχρήστο, προκειμένου «να προχωρήσουν και να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο, ενώ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές ως προς τη δυναμικότητα των μονάδων ορνίθων και τις περιοχές εγκατάστασης τους.
«Το νομοσχέδιο βελτιώνει αρκετά θέματα, λύνει χρόνια προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση και τη λειτουργία πρόχειρων καταλυμάτων», είπε από την πλευρά του, ο Νικόλαος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Μακεδονίας. Επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη να μικρύνουν οι αποστάσεις για τις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων σε κατοικημένες περιοχές.
Ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο λύνονται σοβαρά προβλήματα που ήταν οξυμένα, ειδικά για παλιές εγκαταστάσεις που δεν είχαν πάρει άδεια και τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν άδεια», ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ορισμένων αποσαφηνίσεων στις αδειοδοτήσεις.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που λύνει για πρώτη φορά πολλά χρόνια προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν τα πρόχειρα καταλύματα και τις αποστάσεις», σημείωσε ο Χρήστος Τσομπάνος, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Θετικός στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε και ο Νικόλαος Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω διορθώσεων, όπως στο θέμα που αφορά τις ελάχιστες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές.
Η Βασιλική Ζαφειροπούλου, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, σημείωσε ότι «είναι θετική η πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει χρόνια προβλήματα, ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν είναι γενναία». Παράλληλα, εξέφρασε ενστάσεις σε ό,τι αφορά την άδεια λειτουργίας σφαγείων σε κατοικημένες περιοχές, τονίζοντας ότι παραβιάζεται ο ευρωπαϊκός υγειονομικός κανονισμός.
Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μίλησε ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προτείνοντας ταυτόχρονα να αποσαφηνιστεί πλήρως, με υπουργική απόφαση, το θέμα της οριοθέτησης των αποστάσεων για τα πρόχειρα καταλύματα, ώστε να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι ξεκάθαρα τους όρους.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Ιωάννης Δεκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, τονίζοντας ότι «είναι ένα πολύ θετικό νομοσχέδιο, ειδικά για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που πρέπει να ψηφιστεί από όλους». «Οι όποιες ατέλειες του νομοσχεδίου μπορούν να διορθωθούν, εμείς οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της προστασίας του περιβάλλοντος, θέλουμε τη προσοχή και τη στήριξη σας», πρόσθεσε.
Ο Νικόλαος Μωραϊτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «επιβαρύνει οικονομικά μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα τους μετακινούμενους, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία», ενώ ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στελιος Καραμούλας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτκηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου Ελασσόνας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κλείνει πονηρά το μάτι στους επιχειρηματίες ‘μαναρτζήδες’ που δεν είναι κτηνοτρόφοι, οδηγώντας σε αφανισμό τους πραγματικούς κτηνοτρόφους». «Εμείς λέμε ότι η έγκριση για άδεια, θα πρέπει να γίνεται με μόνα δικαιολογητικά μία αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου και να μην υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνσή του», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Γιώργος Χασιώτης, νομικός σύμβουλος του WWF Ελλάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. «Είναι ένα προκάλυμμα νομικό, αντίθετο όμως με την ευρωσιακή νομοθεσία, για να λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντικούς όρους μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες», είπε, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα ευρύτερο όραμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας».
Ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, μίλησε για «νομοσχέδιο που λύνει, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι», ζητώντας ταυτόχρονα να επιλυθεί το θέμα με τις δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, ενώ σημείωσε ότι «μόνο ένα χωροταξικό σχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και για το πού πρέπει να λειτουργούν, θα δώσει ολοκληρωμένη λύση».
Ο Διογένης Παπλιάκας, εκπρόσωπος της Φάρμας Παραγωγής Γαϊδουρογάλακτος, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή και προώθηση του γάλακτος γαϊδουριού που, όπως είπε, «είναι το μέλλον της Ελλάδος», και πρόσθεσε ότι πρέπει να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι.
Η Μάγδα Κοντογιάννη, γενική γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, «Άγιος Δημήτριος», τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «είναι ένα ισχυρό απαγορευτικό ανάχωμα για τους κτηνοτρόφους», οι οποίοι «μετατρέπονται σε κλητήρες των δημοσίων υπηρεσιών, που αποφασίζουν εγκρίνουν ή απορρίπτουν ερήμην τους».
Ο Ιωάννης Μπούρας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, υπογράμμισε ότι είναι ένα πολύ θετικό νομοσχέδιο, που λύνει χρόνια προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρόχειρα καταλύματα. Χαρακτήρισε πολύ θετική τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων με υγραέριο, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για τη διάταξη που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία σφαγείων.