Η καστανή ρυτίδωση, η οποία εχει εμφανιστεί στις αγροτικές καλλιέργειες αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα.
Μιλάμε για έναν νεοφανή επιβλαβή οργανισμό, εξαιρετικά επικίνδυνο, που αγγίζει – όπως λένε οι ειδικοί – εκτός από καλλιέργειες τομάτας και αυτές της πιπεριάς. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, όταν η ντομάτα προσβληθεί, αρχίζει να εμφανίζει
κίτρινα ή καστανά σημάδια, τα οποία μοιάζουν σαν δακτύλιοι, με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμες και να προκαλούν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% έως και 70%.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές, από το έδαφος αλλά και από έντομα.
Πρόκειται για ένα θέμα που εχει τεθεί επί τάπητος και στην Ευρωβουλη μέσα από παρέμβαση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την εμφάνιση του ιού ToBRFV που έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειας τομάτας και πιπεριάς τόσο υπαίθριες όσο και θερμοκηπίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ζητά να πληροφορηθεί τα μέτρα καταπολέμησης και αποτροπής διάδοσης του ιού που σχεδιάζει η Επιτροπή καθώς και τις δυνατότητες αποζημίωσης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί μέσω των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«O ιός της Καστανής Ρυτίδωσης ToBRFV έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε άλλες χώρες.
Η εμφάνιση και η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους τους παραγωγούς τομάτας και πιπεριάς, στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μου αφού αισθάνονται ότι απειλούνται και κινδυνεύουν από έναν εξαιρετικά επιθετικό ιό, τον ιό ToBRFV.
Ο ιός έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες θερμοκηπίου αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες και μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένους σπόρους, φυτά, καρπούς ή ακόμη και μέσω απλής επαφής με ένα μολυσμένο φυτό. Μπορεί επίσης να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ παραμένει μολυσματικός.
Ο ιός εκδηλώνεται μέσω της εμφάνισης κίτρινων ή καφέ κηλίδων στα φύλλα, της παραμόρφωσης των καρπών, καθιστώντας τους μη εμπορικούς.
Δεδομένης της καταστροφής που έχει ήδη προκαλέσει ο ιός σε καλλιέργειες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ποια μέτρα θα λάβει για την καταπολέμηση της και αποτροπή διάδοσης του ιού;
Ποιές οι δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών από ευρωπαϊκά κονδύλια, βάσει του Κανονισμού 652/2014;