Κατηγορίες: Αγροτικά

Στο Ηράκλειο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- Ξεκίνησε τις επαφές – Τι ανακοινωσε για τους αγροτες!

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον ίδιο να προχωρά σε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις για τους αγρότες! Ο κ. Γεωργαντάς επισκεφτηκε το πρωί την Περιφέρεια Κρήτης, όπου είχε επαφη με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τοπικούς Βουλευτές, αλλά και εκπροσώπους των αγροτών.

Ο κ. Γεωργαντάς, ανακοινωσε πως θα άρει την αδικία για την Κρητική σταφίδα, προχωρώντας στην ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών. Πέρα από αυτό ο κ. Γεωργαντάς εκανε και αλλες σημαντικές ανακοινώσεις για τα ζητήματα των επιδοτήσεων που αφορούν, τις μεταβιβάσεις, τον ΑΤΑΚ και την αγρανάπαυση των βοσκότοπων!

Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια των συναντήσεων του με εκπροσώπους των αγροτών από το Ηράκλειο ο Υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε πρώτα απ΄όλα για την κρητική σταφίδα.

Ο Υπουργός είπε ότι θα λυθεί με αποζημιώσεις από τις κορωνοενισχύσεις. Ενα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και δύο χρονια, όπως είπε και ο κ. Γεωργαντάς.

Επίσης είπε για τα deminimis που δόθηκαν στην κορινθιακή σταφίδα ότι εδώ δεν παρουσιάστηκε καμία διαφορά τιμής, διότι για να δοθούν deminimis αποζημιώσεις θα πρέπει να παρουσιαστουν στοιχεία από την προηγούμενη χρονιά για να φανεί η διαφορά στην απορρόφηση της παραγωγής.

Οπως είπε ο κ. Γεωργαντάς με τις ενισχύσεις που θα δοθούν τώρα στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο θα λυθεί άμεσα το θεμα και των Οργανώσεων και των ιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ζωοτροφών επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς φαίνεται πως δεν έχει λυθεί ακόμη. Μιλάμε για το πως θα δοθούν τα περίπου 47 εκ. ευρώ.

Για τα λιπάσματα είπε ότι δεν υπαρχει καθόλου εικόνα και ακόμη ζητείται απάντηση για το πως θα επιδοτηθούν οι αγρότες. Ενα ζήτημα «καυτό», καθώς το κόστος φέτος ήταν υπερδιπλάσιο για τους παραγωγούς, που δεν μπορούν να το αντέξουν.

Για το θέμα του ρεύματος επίσης, ο κ. Γεωργαντάς, απάντησε στους εκπροσώπους των αγροτών πως θα υπαρξει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.  

Για το πετρέλαιο είπε ότι ηδη τρέχει η επιδότηση των 15 λεπτών στο λίτρο που θα πάρουν όλοι οι παραγωγοί και από εκεί μετά θα υπαρξει μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που θα μπει μόλις κλείσει το ΟΣΔΕ, από τον Αυγουστο ως τον Οκτώβρη, οπότε και θα δοθούν τα χρήματα. Μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποιο θα δοθούν (πχ με κάρτα ή με άλλο τρόπο).

Ο κ. Γεωργαντάς, παραδέχθηκε ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να δώσει λύση στο θέμα των περιουσιών, αφού από τη μια εγκλώβισε παραγωγούς που ήταν νομότυποι, αλλά δεν εντόπισε παραβάτες.
Ο ΑΤΑΚ, όπως λειτουργησε, δεν έδωσε λύσεις, αλλά δημιούργησε προβληματα σε αγρότες που ποτέ τους δεν είχαν κάνει παρατυπίες. Και για αυτό το ζήτημα είπε ότι θα δοθεί λύση, όπως και για το θέμα με τις επιλεξιμότητες σε εκτάσεις, αλλά και με τις μεταβιβάσεις. Ενα πρόβλημα σοβαρό καθώς πέρυσι είχαμε και το φαινόμενο να χαθούν μεταβιβάσεις αγροτών.

Οπως είπε στους κτηνοτρόφους θα δοθεί λύση και στο θέμα των ενισχύσεων τους, με την αύξηση της στήριξης ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο κάθε παραγωγού.

Ενώ στο θέμα των ενισχύσεων επισήμανε ότι εστω και καθυστερημένα, την Πέμπτη ξεκινά η ενεργοποίηση των αιτήσεων των αγροτών. Και ευελπιστεί ότι αυτή η διαδικασία θα πάει καλά και δεν θα προκύψει κανενα πρόβλημα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ