Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) θα έχει σήμερα Τρίτη (5/10) η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Θα είναι μια ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του ο υπουργός και να ανακοινώσει αν θα χορηγήσει και με ποιο τρόπο ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσος, «δυστυχώς σήμερα η κτηνοτροφία στη χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, έως και 40 – 45%, υποσκελίζοντας την οποιαδήποτε αύξηση έως και 20% στις τιμές των προϊόντων μας (αιγοπρόβειο γάλα και κρέας) που ήταν καθηλωμένες χαμηλά τα τελευταία χρόνια.
Επίσης η στρεβλή διαχείριση στο θέμα των βοσκοτόπων με τις μεγάλες αδικίες, οι κακές πληρωμές, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η έλλειψη ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και κυρίως ΠΟΠ (φέτα κ.α.), η μη αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων, ο προβληματικός ΕΛΓΑ, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής μας διαδικασίας.
Περιμένουμε η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο. Ο κλάδος των κτηνοτρόφων εξαιρέθηκε από την ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία κάτι που είναι άδικο. Πρέπει να καταλάβουν ότι και οι κτηνοτρόφοι είναι ένας πληττόμενος κλάδος».
Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ είναι τα εξής:
1. Χορήγηση (άμεσα) βοηθήματος στους κτηνοτρόφους λόγω των τελευταίων καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες της παρατεταμένης ανομβρίας, των συνεπειών της πανδημίας του κορονοιού από το κλείσιμο της εστίασης και κυρίως από τις υπέρογκες αυξήσεις των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν ούτε τα προς το ζην ούτε μπορούν να σιτίσουν τα ζωντανά τους και ήδη σφάζονται πολλά κοπάδια.
2. Νέα ΚΑΠ.
Άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και της παράνομης «τεχνικής λύσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2022 και όχι σταδιακά έως το 2026, διατηρώντας ένα στρεβλό καθεστώς παραβαίνοντας τις οδηγίες της Ε.Ε. όπου βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι κατοχή. Δεν μπορεί να πληρώνεται βοσκότοπος χωρίς ζώα. Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοσή της στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η λέξη βοσκότοπος και εξισωτική έχουν χάσει την σημασία τους. Η εξισωτική είναι μία ενίσχυση από τα προγράμματα του Β’ Πυλώνα που έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά χαρακτηριστικά περιοχές, καθώς και μετακινούμενους κτηνοτρόφους (που παράγουν με κρύο, χιόνι, βροχή, λάσπες, κακουχίες), συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος (με τη βόσκηση). Να τελειώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης από τη περιφέρεια.
3. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ:
Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομηχάνους. Πάταξη των ελληνοποιήσεων με ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα προϊόντων ΠΟΠ. Περαιτέρω επίσης έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών ΠΟΠ προϊόντων, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες. Άμεση εφαρμογή του νόμου Βορίδη και επανεξέταση όλων των καταγγελιών που παραμένουν στα συρτάρια και αφορούν ελληνοποιήσεις που δεν έχουν επιβληθεί ποινές.
4. ΕΛΓΑ:
Προαιρετική ασφάλιση παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων (παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλαξία αιγοπροβάτων καταρροϊκός πυρετός κ.α.) διαχωρισμός ζωικής φυτικής παραγωγής, καθώς από το σύνολο των εισφορών που επωφελείται ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων αυτών καταλήγει στους κτηνοτρόφους (από τα 28 εκατ. Ευρώ που εισπράττει από εισφορές δεν αποδίδεται ούτε το 7% στους κτηνοτρόφους). Αλλαγή του Κανονισμού στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς οι παραγωγοί αιγοπροβάτων πληρώνουν ασφάλιστρα για όλο το ζωικό κεφάλαιο που έχουν, ενώ ο ΕΛΓΑ παράτυπα αποζημιώνει μόνο ζώα έως 6 ετών.
5. Άδειες Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων:
Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και με διαδικασίες fast truck. Επανεξέταση του νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.
6. Διαχείριση του λύκου και όλων των άγριων ζώων με μελέτη του πληθυσμού του λύκου.
7. Συμμετοχή – Εκπροσώπηση:
Να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ στα ΔΣ των Οργανισμών του ΥπΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ) και να μην παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κτηνοτρόφων.