Η χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο, συνεχίζει να είναι το ίδιο κακή, όπως τους προηγούμενους μήνες, με τη ζήτηση να παραμένει στα τάρταρα. Μόνο κάποιες μικρές κινήσεις ποσοτήτων πραγματοποιούνται σποραδικά, την ώρα που μεγάλες ποσότητες λαδιού παραμένουν στις αποθήκες και τις δεξαμενές, ιδιωτών και εμπόρων.
Η πλειονότητα των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ελαιόλαδο, δε δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ελαιολάδου, τηρώντας στάση αναμονής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα, τα οποία κατά πληροφορίες αγγίζουν τους 30 χιλιάδες τόνους για την Κρήτη. Μιλάμε δηλαδή για περίπου το 50% της περσινής παραγωγής (2019). Την ίδια ώρα και η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή, κυμαινόμενη από 2.10 ευρώ ως 2.35 ευρώ το κιλό.
Η πληγή του δάκου, που στοίχισε στην ποιότητα του προϊόντος, σε συνδυασμό με τα «παιχνίδια» της φετινής χρονιάς, αλλά και η επέλαση του κορωνοϊού, έφεραν τριγμούς στο «Χρηματιστήριο του λαδιού».
Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», με πολλές χιλιάδες θανάτους λόγω του κορωνοιου, προβαίνουν αυτή την περίοδο μόνο σε αγορά κάποιων χύμα ποσοτήτων, όχι όμως ελληνικών. Η μέγιστη τιμή στην Ιταλία φτάνει μόλις τα 4.5 ευρώ, αλλά για εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ στην Ισπανία τα 2.25 ευρώ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων.
Μοναδική όαση για το κρητικό λάδι αποτελούν οι εξαγωγές, οι οποίες παρουσιάζουν μια σχετικά καλή εικόνα. Το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης του 15%, με την αιτία να είναι η πανδημία, που οδήγησε τους καταναλωτές χωρών του εξωτερικού, στις οποίες φτάνει το κρητικό λάδι προς πώληση, να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες.
Σε συνδυασμό με το lockdown σε Ιταλία και Ισπανία, τα ελληνικά και δη τα κρητικά ελαιόλαδα, άρχισαν να επανακάμπτουν σε σημείο που να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ανάρπαστα.
Ανδρέας Κριτσωτάκης