Η επάρκεια των τροφίμων είναι ένα ζητούμενο το οποιο απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά την παγκόσμια Κοινότητα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, πριν από λίγες μέρες προχώρησε σε μια δήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη προϊόντων.
Όπως είχε επισημανει ο ίδιος παρακολουθεί στενά τις «ασυμμετρίες» που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στην παραγωγή.
«Μέχρι στιγμής δεν είναι ορατός τέτοιος κίνδυνος, αν και θα συγκροτήσουμε στο υπουργείο μία ομάδα ειδικών για να εξετάσουν κινδύνους και να επεξεργαστούν σενάρια.
Αυτή τη στιγμή η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, αν και στην αγορά έχουν εμφανιστεί ασυμμετρίες κυρίως στην αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, στην ανθοπαραγωγή, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και στον οινοποιητικό κλάδο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με στόχο λοιπόν τη διασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συστηματική απογραφή τους, η οποία έχει τεθεί ως μέτρο σε ισχύ.
Ένα μέτρο, το οποιο αναμένεται να ισχύει και στο μέλλον. «Οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς και γίνονται ακόμη και στα αυγά, όπως και σε μια πλειάδα άλλων προϊόντων», διαβεβαιώνει – μιλώντας στο voucherergasia.gr – πηγή ενημέρωσης σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα.
«Αυτό που ξεκίνησε να γίνεται για παράδειγμα σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα φαρμακεία, γίνεται τώρα σε όλες τις επιχειρήσεις χονδρικής με τρόφιμα και με τα αγροτικά προϊόντα. Μια διαδικασία με στοχο να γνωρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τι αποθέματα υπαρχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή», σημειώνει για το θέμα ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης.
Είναι μια διαδικασία που γίνεται σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα της είναι πολλαπλά. Και αυτό γιατί πέρα από την αποφυγή του κινδύνου ύπαρξης μιας διατροφικής κρίσης, με τους ελέγχους που γίνονται, πατάσσονται και τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων σε μεγάλο βαθμό.
«Από τη μια ξέρουμε τι αποθέματα τροφίμων έχουμε ως χώρα και από την άλλη «χτυπάει» την ελληνοποίηση των προϊόντων, σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%. Υπαρχει άμεση διαπιστωση της προέλευσης των προϊόντων. Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα, έχουμε και άλλα περιστατικά, κατα τα οποια βλέπουμε προϊόντα να «βαφτίζονται» ελληνικά», καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης.
Ανδρεας Κριτσωτάκης