Σε σειρά τηλεδιασκέψεων έχουν επιδοθεί οι εκπρόσωποι των αγροτών στην Κρήτη, με στόχο να βρεθούν οι τρόποι και να γίνουν οι ενέργειες ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.
Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, φορείς του Υπουργείου και Βουλευτές του νησιού, οι αγρότες της Κρήτης αναμένουν τις επίσημες υπουργικές δηλώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.
«Αυτές τις μέρες υπάρχουν πληροφορίες και διαρροές για ποσά και στήριξη των αγροτών, όμως αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών και πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αλλαγές στην εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει άρδην μέσα σε δυο- τρεις εβδομάδες. «Μέχρι και τις 15 Μάρτη, συμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η μέση τιμή για τα προϊόντα κυμαινόταν από 0,70 ως 1 ευρώ. Τιμές που ήταν χαμηλότερες με πέρυσι, αλλά που κρίνονταν ικανοποιητικές. Μετά το δεύτερο 15μερο του Μάρτη όμωςη μέση τιμή έπεσε στα 0,20 ευρώ. Ενώ μεγάλες ποσότητες πάνε πλέον στα αζήτητα», λέει χαρακτηριστικά.
Αυτό που έχει εξοργίσει τους αγρότες, είναι πως ενώ η κατανάλωση συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, οι ίδιοι είτε πετούν τα προϊόντα τους, είτε – στην καλύτερη περίπτωση – τα προσφέρουν αφιλοκερδώς σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Ο κ. Ορφανουδάκης, μιλώντας για το μέτρο της απογραφής των τροφίμων που έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς (θέμα το οποίο παρουσίασε το voucherergasia.gr)
σημείωσε πως το μέτρο αυτό βρίσκει κυρίως εφαρμογή στα τρόφιμα μακράς διάρκειας. «Για τα νωπά προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να μένουν στο ψυγείο για πολύ καιρό, η απογραφή δεν είναι το απόλυτο εργαλείο», επισημαίνει.
Πρόκειται όμως αναμφίβολα για ένα «όπλο» που και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, αλλά και στη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς με τρόφιμα και προϊόντα.
Ανδρέας Κριτσωτάκης