Η τραγική κατάσταση που καταγράφεται για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, το λάδι τα σταφύλια και το κρασί, αλλά και η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί, παραγωγοί των κηπευτικών και οι κτηνοτρόφοι, τέθηκαν επί τάπητος.
Στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανώλη Χνάρη, το σύμβουλο επί αγροτικών θεμάτων του Υπουργού Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Στρατάκη και τον αγροτοσυνδικαλιστή, μέλος της ΟΑΣΝΗ και της ΕΑΣΗ, Μιχάλη Καμπιτάκη, έγινε μια ακόμη προσπάθεια για να υπάρξει η απαραίτητη κινητοποίηση της Πολιτείας και ειδικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη στήριξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων του Πρωτογενούς Τομέα στο νησί.
Η ανακοίνωση για τη διοχέτευση ενός ποσού της τάξης των 150 εκ. ευρώ στον αγροτικό κλάδο, δεν αποτελεί μια είδηση καθησυχαστική, καθώς ζητούμενο είναι να υπαρξουν στοχευμένες κινήσεις και τα χρήματα που θα δοθούν «να πιάσουν τόπο», όπως λέει χαρακτηριστικά μιλωντας στο voucherergasia.gr ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει ρημάξει το εισόδημά τους. «Υπαρχουν αγρότες που έχουν βιοποριστικό πρόβλημα. Τη στιγμή που τα καλλιεργητικά έξοδα «τρέχουν», δεν υπαρχει κανένα έσοδο από πουθενά. Ενώ πολλοί είναι σε δίλημμα για το αν πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για παράδειγμα οι αμπελουργοί που βλέπουν πως η αγορά έχει «παγώσει», διερωτώνται αν πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε μια παραγωγή, η οποία είναι αμφίβολο αυτή τη στιγμή αν διτεθεί στην αγορά, την εγχώρια, αλλά και του εξωτερικού και φυσικά σε τι τιμές», επισημαίνει ο κ. Καμπιτάκης.
Την ίδια ώρα το ελαιόλαδο, ειναι ένα προϊόν κυριολεκτικά χαμένο. «Αυτή τη στιγμή υπαρχουν πάρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί που εχουν τις ιδιωτικές αποθήκες τους γεμάτες με αδιάθετο λάδι. Το ίδιο συμβαίνει και με εμπόρους. Ενα προϊόν, το οποιο δέχτηκε πολλαπλά «χτυπήματα» στη διάρκεια της χρονιάς. Και τώρα με τον κορωνοϊό δέχτηκε και το τελευταίο ολοκληρωτικό», σημειώνει το μέλος της ΟΑΣΝΗ.
Αυτό που τονίζει ο κ. Καμπιτάκης, αλλά και ο κ. Στρατάκης μέσα από δηλώσεις του στο voucherergasia.gr είναι πως το Υπουργείο, το οποίο εμφανίζεται θετικό ως προς τις αποζημιώσεις για την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, και όχι μόνο, πρέπει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίξει ουσιαστικά τους αγρότες. Παράλληλα πρέπει να δοθεί και μέριμνα στο θέμα των οινοσταφύλων και των αποθεμάτων κρασιού, τα οποία είναι αρκετά, αλλά και στο θέμα των οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να τονίζουν ότι το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες άμεσα, καθώς οι ίδιοι είναι αποδέκτες πολλών παραπόνων από τους αγρότες.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστό πως τη Μεγάλη Δευτέρα θα δοθεί η συνδεδεμένη επιδότηση στους κτηνοτρόφους, με την επιδότηση να είναι αυξημένη.