Συνεχίζεται με ομαλότητα η διαδικασία της υποβολης των αιτήσεων για την ένταξη στο μέτρο της απόσταξης κρίσης έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020. Μάλιστα πριν λίγα 24ωρα, με υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση ως τις 16 Ιούλη.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει οι οινοπαραγωγοί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Από το Υπουργείο σε σχέση με το συμφωνητικό απόσταξης, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν δύναται να επισυναφθεί κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης, δίνεται η δυνατότητα να κατατεθεί κατά τη διαδικασία του διοικητικού ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και στόχος του είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών που έχουν προκύψει στον αμπελοοινικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με βαση όσα έχουν γίνει γνωστά οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων οίνων που βρίσκονται σε δεξαμενές:
α) χωρίς γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 70% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
β) με γεωγραφική ένδειξη, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων,
γ) γλυκύς οίνος, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των αιτούμενων προς απόσταξη οίνων.
Οι τιμές
Οι τιμές απόσταξης μεταβάλλονται κατά 0,04 ευρώ για τους λευκούς οίνους χωρίς ΓΕ και ξεκινούν από 0,40 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol. και για τους ερυθρούς χωρίς ΓΕ από 0,42 ευρώ/λίτρο για αλκοολικό τίτλο 10% vol και αυξάνονται κατά 0,042 ευρώ ανά % vol.
Οι λευκοί οίνοι με ΠΓΕ αποζημιώνονται με 0,57 ευρώ/λίτρο, ενώ οι ερυθροί με 0,59 ευρώ/λίτρο. Τέλος, οι οίνοι με ΠΟΠ αποζημιώνονται με 0,75 ευρώ/λίτρο και οι γλυκείς οίνοι με 1,10 ευρώ/λίτρο.
Δικαιούχοι του εν λόγω μέτρου είναι οινοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν ή διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα καθώς και οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Σημειώνεται τέλος ότι καλύπτεται το κόστος των μεταφορικών του οίνου σε οινοπνευματοποιείο β’ κατηγορίας, ενώ προβλέπεται ότι η ποσότητα ανά ΑΦΜ δεν μπορεί να υπερβεί τους 1.200 τόνους.
Ο Βορίδης
Την ίδια ώρα ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου μηνιαίου Συμβούλιου Στρατηγικού Σχεδιασμού και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου.
Στο επίκεντρο του Συμβουλίου τέθηκε η πάταξη των ελληνοποιήσεων και ο συντονισμός των ελέγχων μέσα από τις δυνατότητες που δίνει πλέον το «ερανιστικό» νομοσχέδιο.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική συζήτηση για τα ζητήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών και για την αναγκαιότητα δημιουργίας προτεραιοτήτων σε θέματα που αφορούν την αγροτική έρευνα με κύριο στόχο την εφαρμοσμένη έρευνα και τη μεταφορά καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.
Επιπλέον, αναλύθηκε εκτενέστερα η νέα ΚΑΠ, οι στόχοι και ο στρατηγικός σχεδιασμός της αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από το χωράφι στο πιάτο».
Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν επιτελέσει έργο στο Υπουργείο και επεσήμανε ότι «σε ένα χρόνο έχουμε ήδη αλλάξει το τοπίο στον πρωτογενή τομέα με τις παρεμβάσεις μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφίσουμε όλους τους κλάδους που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού».
Στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Σκρέκας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, αλλά και οι Γενικοί Διευθυντές όλων των Υπηρεσιών και οι Προϊστάμενοι των Αυτοτελών Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου.