Ίδιες και απαράλλαχτες παραμένουν οι τιμές του λαδιού στην Κρήτη, με την μέγιστη τιμή που καταγράφεται κατά μέσο όρο να είναι τα 2.10 ευρώ το κιλό.
Βέβαια οι τιμές κυμαίνονται από 1,80 έως και 2,50 ευρώ ανά κιλό αναλόγως της ποιότητας με τους ελαιοπαραγωγούς να αγωνιούν για το μέλλον. Αν και υπαρχει μια αχτίδα φωτός, η οποία θέλει το λάδι τελικά να μπορεί να αγγίξει τη νέα ελαιοκομική περίοδο τα 3 ευρώ, τα προβληματα αυτή τη στιγμή είναι τέτοια, ωστε δεν τους αφήνουν να… αισιοδοξούν.
Βασική αιτία – συν τοις άλλοις – που δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας στους ελαιοπαραγωγούς είναι και ο… κορωνοϊός.
Εκτός από την αναταραχή του γεωργικού τομέα της χώρας, η πανδημία έχει επιφέρει περιορισμούς ταξιδιού και τοπικές καραντίνες, απειλώντας τη διαθεσιμότητα ξένων εργαζομένων κατά τη συγκομιδή, οι οποίοι με το άνοιγμα της ελαιοκομικής περιόδου ταξιδεύουν ως την Κρήτη, αλλά και στις υπολοιπες περιοχές της χώρας για να κανουν μεροκάματα!
Πιθανότατα θα υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα υγείας για το COVID-19, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει ως τα μεσα του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινά η πρώτη συγκομιδή.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η κρίση της πανδημίας θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για ελαιόλαδο και θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα.
Ερωτηματικό φυσικά ειναι τι θα γίνει στις ανταγωνίστριες χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εν πολλοίς καθορίζουν και το «χρηματιστήριο του ελαιολάδου»
Στην Κρήτη, όπως αναφέρει το oliveoilnews στη Μεσσαρά, οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι για την απόδοση ελαιολάδου της νέας σεζόν και ανησυχούν περισσότερο για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων από τα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με τον κοροναϊό στον τομέα.
«Η σεζόν φαίνεται καλή μέχρι τώρα», δήλωσαν οι τοπικοί παραγωγοί, χωρίς φυσικά να παραβλέπει κανείς την παράμετρο της τιμής!
«Προσλαμβάνουμε κυρίως εργάτες από την Αλβανία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα έρθουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και του φόβου του ιού», προσθέτουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί.
Οι παραγωγοί σημείωσαν επίσης ότι η πανδημία μπορεί να αναγκάσει ορισμένους ντόπιους να επιστρέψουν και να εργαστούν στους ελαιώνες για να καλυφθούν μετά το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων πριν από λίγους μήνες.
Αναζητούνται εργάτες
Την ίδια ώρα το ΕΚΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση αναζητώντας εργάτες:
«Ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για ακόμη μία χρονιά, καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν στην συγκομιδή ελαιόκαρπου, καθώς και όσοι από τους παραγωγούς έχουν ανάγκη από εργατικά «χέρια», να επικοινωνούν με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφόρος Δημοκρατίας 10) και ώρες 8 το πρωί με 8 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2810281981 ώστε να δηλώνουν την επιθυμία τους για εργασία.
Η παραπάνω προσπάθεια η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ν. Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), σκοπό έχει την ενίσχυση της απασχόλησης στον Πρωτογενή Τομέα».