Μεγάλη είναι η άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου σε όλη την Ελλαδα, σκορπώντας αισιοδοξια στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών.
Μιλάμε για μια…ξαφνική αύξηση των τιμών ελαιολάδου που σημειώθηκε στην Ισπανία πριν μερικές μέρες, η οποία φαίνεται ότι πυροδότησε μια γενική αύξηση των τιμών στην Ελλάδα που ανέβασε τις τιμές του υπέρ-έξτρα πάνω από 3€/κ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αυξήσεις της τάξεως των 10-30 λεπτών σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις.
Στην Κρήτη μάλιστα το λάδι έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις ως και τα 3.40 ευρώ το κιλό, όπως μπορεί να δει κανείς από τον πίνακα που δημοσιεύει το voucherergasia.gr
Στη Μεσσηνία
Χαρακτηριστική είναι μια ακόμη πώληση ποσότητας. Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr μία από τις υψηλότερες τιμές στη χώρα -στη Μεσσηνία σίγουρα- επιτευχθηκε σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Πυλίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για ΠΟΠ ελαιόλαδο (40 τόνους) με την τιμή να είναι 3,51 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ, από την εταιρεία Ηλειακή Ελαιουργία.
Επίσης, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,4 (25 τόνους) η τιμή που δόθηκε ήταν 3,42 ευρώ, από την εταιρεία Χελιώτης από τη Λακωνία.
Η εξήγηση
Οπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, σε άρθρο του στο ΣΕΔΗΚ οι βασικοί παράγοντες που εξώθησαν στην «αιφνίδια» αύξηση των τιμών εδράζονται κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα.
Στην Ισπανία παράγοντες που λειτούργησαν αυξητικά στις τιμές ήταν, η επίσημη ανακοίνωση πριν μια εβδομάδα για μειωμένη κατά 300 χιλ. τόνους παραγωγή της περασμένης χρονιάς, άλλα και οι εκτιμήσεις για όχι καλή εσοδεία, της ερχόμενης, εξαιτίας της ξηρασίας. Θετικά όμως φαίνεται πως συνέβαλε και η αναστολή των δασμών κατά 25% που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα οι αυξητικές τάσεις πυροδοτήθηκαν από τις αυξήσεις στην Ισπανία άλλα και από το γεγονός ότι τα υψηλής ποιότητας λάδια, σύμφωνα και με εκτιμήσεις Συνεταιριστών ιδίως στην Ανατ. Κρήτη, έχουν ήδη πωληθεί σε σημαντικό βαθμό.
Παράλληλα στην όλη εξέλιξη φαίνεται να συνέβαλε και η άρνηση των παραγωγών να πουλούν σε χαμηλές τιμές, αφού ως φαίνεται όσοι διαθέτουν ακόμη απούλητο προϊόν φαίνεται να είναι αυτοί που δεν έχουν μεγάλες ανάγκες.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές, πιθανόν φέρουν σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις που τυχόν έχουν πώληση χωρίς «κόψιμο», δηλαδή χωρίς την πληρωμή των παραγωγών, αφού θα υποχρεωθούν να τους πληρώσουν σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που πούλησαν.