Τις χειρότερες μέρες τους βιώνουν μεταξύ άλλων και οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, τη στιγμή που – υπό άλλες συνθήκες – θα βρίσκονταν σε περίοδο «αναβρασμού» λόγω Πάσχα.
Αυτό που έχει συμβεί όμως με την καραντίνα λόγω κορωνοϊού, είναι να βρίσκονται σε απόγνωση και να βλέπουν τον κλάδο τους να καταρρέει. Για αυτό και οι εκπρόσωποι τους κάνουν έκκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ενσκήψει στα προβληματα τους.
Αυτή τη στιγμη που έχουν «παγώσει» όλα, οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των κοπαδιών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν ουτε ζωοτροφές.
Για αυτό και ζητούν μια δέσμη μέτρων στήριξης τους, προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται ως …κλάδος. Μια στήριξη αναγκαία, ειδικά μετά την κατακόρυφη πτώση της κίνησης σε αμνοερίφια που αναμένεται το φετινό Πάσχα. Κάτι που αποδεικνύεται και από το χαμηλο ρυθμό απορρόφησης από την αγορά των αμνοεριφίων από την αγορά, τη στιγμή που την κατάσταση επιτείνει και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.
«Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για πάταξη των φαινομένων του μιμητισμού και των παράνομων ελληνοποιήσεων, με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, προχωρά στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διοικητικών προστίμων, όσο και σε επίπεδο ποινικού καθεστώτος.
Ειδικότερα, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο “ερανιστικό” νομοσχέδιο αυστηροποιείται το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης.
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ, εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της.
Επίσης, για πρώτη φορά καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) χωρίς να το δικαιούνται. «Η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει εμπράκτως την προσήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην πιστή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.