Αδιαμφισβήτητα η ελιά βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές, καθώς η ανθοφορια τους έχει ξεκινήσει και ειναι σε εξέλιξη εδω και καιρό. Κάτι που σημαίνει ότι οι ελιές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και δεκτικές σε κινδύνους που μπορει να οδηγήσουν σε ζημιά στον ανθό, με σημαντική επίπτωση στην παραγωγή του χειμωνα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα με τον καύσωνα που καταγραφηκε, οι ελαιώνες στην Κρήτη δέχτηκαν ένα καίριο πλήγμα, το οποίο θα φανεί στο μέλλον, ως προς τις επιπτώσεις του. Όπως λένε οι ειδικοί και φυσικά οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμή για το δέντρο, γιατί συμπίπτει µε την έναρξη του σχηματισμού της νέας βλάστησης σε αυτό.
Είναι μια περίοδος, όπου το κάθε δέντρο ζητά πολλά θρεπτικά στοιχεία και για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση, προκειμένου να κρατήσει τον ανθό. Αυτό σημαίνει κόστος για τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν πως η χρονιά που είναι σε εξέλιξη είναι συνέχεια της προηγούμενης.
Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν στις δεξαμενές ιδιωτών και εμπόρων παραμένουν πολύ μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και στην Κρήτη, φανερώνοντας την πλήρη ακινησία στην αγορά του ελαιολάδου.
Ο κανόνας είναι η απραξία και η αδιαφορία για το μέλλον των ποσοτήτων λαδιού που είναι εδώ και μήνες αποθηκευμένες σε αποθήκες και δεξαμενές αγροτών και εμπόρων.
Μια ματιά στον πίνακα τιμών, αρκεί για να κάνει και τον πλέον αισιόδοξο να τα «βάψει μαύρα», καθώς για πρώτη ίσως φορά τη φετινή χρονιά βλέπουμε τιμές τόσο χαμηλές, ακόμη και για τις λίγες αγοραπωλησίες που γίνονται.
Ο ενημερωμένος πίνακας με τις τιμές, από το ΣΕΔΗΚ, είναι αποκαλυπτικός…