Σε συνάντηση, που υπήρξε την Πέμπτη (20/1) του προέδρου της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), Ηλία Κοτόπουλο με τον Γενικό Γραμματέα ΥπΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, συζητήθηκε το θέμα των ειδικών δικαιωμάτων στην κτηνοτροφία (αφορά όσους δεν έχουν βοσκοτόπια).
Ο κ. Κοτόπουλος ζήτησε να υπάρξει συνολική στρατηγική για τους παραγωγούς γάλακτος, που έχουν πιεστεί τριπλά από την πανδημία, τις χαμηλές τιμές στην αγορά και την ιλιγγιώδη άνοδο των ζωοτροφών, ενώ τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας το θέμα των ελληνοποιήσεων, που στρεβλώνει την αγορά.
Ο κ. Μπαγινέτας υποστήριξε πως με την τριπλή ενίσχυση και με το πιστοποιητικό από σφαγείο, οι παραγωγοί γάλακτος μπορούν να έχουν σημαντική βοήθεια ως προς το κόστος εκτροφής, ενώ με το πιστοποιητικό σφαγής θα εξορθολογιστεί η αγορά.
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αρκετά θετικά σημεία κι επιλύει κάποια προβλήματα ετών αλλά θα υπάρξουν και παραγωγοί, που, αν δεν προσέξουν, θα δουν μειώσεις. Η αγορά γάλακτος έχει πιεστεί, οι ζωοτροφές γνωρίζουν ιλιγγιώδη αύξηση κι οι τιμές των προϊόντων είναι καθηλωμένες για τον παραγωγό.
Μετά από καιρό, όμως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΦΧΕ επιθυμεί να συμβάλλει στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει, για να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να υπάρξει στρατηγική για το παρόν και το μέλλον της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας», σημείωσε ο κ. Κοτόπουλος.
Το ύψος των ενισχύσεων στη συνδεδεμένη στα βοοειδή στην ΚΑΠ 2023-2027
- Γέννα, στο παρελθόν ήταν στα 170 – 180 ευρώ, μειώθηκε στα 155 -160 ευρώ, η αρχική πρόταση ήταν κοντά στα 40 ευρώ και τώρα πάει στα 140 ευρώ.
- Για εκτροφή 6 – 7 μηνών η ενίσχυση ανέρχεται κοντά στα 200 ευρώ
- Για πάνω από 14 – 15 μηνών σφάγιο 200 – 250 ευρώ
- Τα ζώα πάχυνσης εισαγόμενα μετά τους 5 – 6 μήνες ελληνικής εκτροφής θα παίρνουν από 200 έως 250 ευρώ