Του Σωκράτη Βαρδάκη*
Τα μόνιμα θετικά μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προβλέπεται να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα από την ελληνική βουλή, αποτελούν τις αυτονόητες διορθωτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τους πολίτες, που τα 8 χρόνια σκληρής προσαρμογής σήκωσαν δυσανάλογο βάρος και συνέβαλλαν με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί όρθια η ελληνική οικονομία.
Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η εξασφάλιση της φτηνότερης από ποτέ πρόσβασης στις αγορές χρήματος, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η υπέρβαση -όχι μόνο επίτευξη- των ετήσιων στόχων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τα νέα θετικά μέτρα για το 2019 και 2020. Αποτελούν όμως και μια σημαντική αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά την διάθεση του υπερβολικού πλεονάσματος.
Για το 2016, το 2017 και το 2018, δεδομένων των περιορισμών των Μνημονίων, το απόθεμα ρευστότητας από το υπερβολικό πλεόνασμα διατέθηκε στο τέλος του χρόνου με το κοινωνικό μέρισμα. Μέτρο το οποίο βοήθησε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Σήμερα η χώρα άλλαξε σελίδα. Η Κυβέρνηση ελεύθερη από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, έχει τη δυνατότητα και την πολιτική βούληση διαθέσει το υπερβολικό πλεόνασμα σε θετικά μέτρα οικονομικής πολιτικής, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην προσπάθεια για ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας.
Το πακέτο των θετικών αυτών δημοσιονομικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε χωρίζεται σε δύο μέρη. Αυτά που αφορούν το 2019, τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα, και τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το 2020.
Άμεση εφαρμογή για το 2019 θα έχουν τα μέτρα που προβλέπουν:
• τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24% που ισχύει σήμερα). Το συνολικό κόστος του μέτρου προβλέπεται στα 260 εκατομμύρια.
• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και τις επιχειρήσεις.
• Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ. Η 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του Μαΐου και ο σχεδιασμός είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Προβλέπεται για τις συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ θα λάβουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης. Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ οι συνταξιούχοι θα λάβουνεπιπρόσθετα το 50% της σύνταξης τους ενώ για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα λάβουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης.
Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων προβλέπει:
• Σημαντική μείωση φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Με την κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ
• Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Οι νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50%.Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων.
• Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων. Το μέτρο προβλέπεται να ωφελήσει 140.000 εργαζόμενους και προβλέπει για τους εργαζόμενους κάτω των 25, επιδότηση 80% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη. Προβλέπεται μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 6,67% στο 2,66% ενώ η μείωση της εισφοράς του εργαζομένου θα είναι από 6,67% στο 1,34%. Για τους εργαζόμενους 25-29, προβλέπεται η επιδότηση κατά 25% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.Η μείωση της εισφοράς του εργοδότη από 13,33% μειώνεται στο 10%. Η μείωση της εισφοράς του εργαζομένουαπό 6,67% στο 5%. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου 180.000 εργαζόμενους.
• Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%.Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
• Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών.Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.
• Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.
• Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
• Μείωση του κόστους για αγορά πετρελαίου θέρμανσης ορεινών περιοχώνΠεραιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β)
• Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να γίνεται εμφανής και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση της «αριστερής παρένθεσης» όπως αρέσκονταν να την αποκαλούν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση έκανε παρένθεση «την οικονομική ασφυξία» και ξαναφέρνει την ελπίδα στη καθημερινότητα των πολιτών.
Ήρθε η ώρα, οι θυσίες του ελληνικού λαού να αποδώσουν καρπούς ορατούς στους πολλούς. Ήρθε η ώρα, για αυτούς που σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της κρίσης, να δουν στην καθημερινότητά τους, τα απτά αποτελέσματα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ