Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη, την οποία είχαν προλάβει να καταγγείλουν πριν καν παρακολουθήσουν τα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε φανερό ότι ο Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις.
Αυτό είναι και το βασικό του χαρτί κόντρα στον Τσίπρα, που δεν θέλει να πειράξει το παραμικρό στο Δημόσιο, έτσι εξηγείται και η υπεροχή της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία στη χώρα κυριαρχούν ο θυμός και η απογοήτευση.
Γιατί μπορεί οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ να φωνάζουν ότι είχαν προειδοποιήσει για τις καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, όμως ποτέ δεν είχαν πει κουβέντα για τους σταθμάρχες που την «κοπανούσαν» από τα πόστα πριν τη λήξη της βάρδιάς τους ή την ανυπαρξία αξιολόγησης, η οποία έφερε εκείνη τη μοιραία βραδιά έναν ανεύθυνο όσο και ακατάλληλο εργαζόμενο στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα απήργησαν με βασικό αίτημα την ακύρωση όλων των διαδικασιών αξιολόγησης, να εξακολουθούν να υπηρετούν ακατάλληλοι άνθρωποι σε υπεύθυνες θέσεις.
Ο Μητσοτάκης αντιλήφθηκε ότι σε τομείς κυβερνητικής ευθύνης που δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το είδαμε όλοι με τον δραματικότερο τρόπο για τις οικογένειες των 57 θυμάτων στην περίπτωση του ΟΣΕ, όπου κανείς δεν ταρακούνησε το σύστημα προκειμένου να φανούν εγκαίρως οι αδυναμίες, τα λάθη και οι καθυστερήσεις σε όλο το πλέγμα λειτουργίας του δικτύου, από την εκπαίδευση και την υποστελέχωση μέχρι την εκτέλεση εντός προθεσμιών των έργων τηλεδιοίκησης. Στη ΔΕΗ, όπου η κυβέρνηση τόλμησε να προχωρήσει τις αλλαγές και να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο μάνατζμεντ, τα αποτελέσματα ήταν θετικά και για την επιχείρηση και για τους εργαζομένους, αλλά και για την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δύο πρώτες παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους. Πρώτη είναι η καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να σταματήσουν οι κοπάνες και οι αργομισθίες. Το είχαμε επισημάνει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι καλώς είχε ξεκινήσει το σύστημα της ψηφιακής κάρτας από τα σούπερ μάρκετ ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται όλες τις υπερωρίες, όμως κακώς δεν εφαρμοζόταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου εργοδότης είναι ο φορολογούμενος και πρέπει τα χρήματά του να δίδονται για πραγματικές ώρες απασχόλησης.
Η δεύτερη είναι η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης από ανεξάρτητους ελεγκτές που θα πιστοποιούν τις επιδόσεις των εργαζομένων, με αρχή τον ΟΣΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι σταθμάρχες, μεταξύ των οποίων και εκείνος της Λάρισας, είχαν αριστεύσει στο πρόγραμμα κατάρτισης. Η αξιολόγηση σε όλο τον δημόσιο τομέα μέσα από ένα πιστοποιημένο σύστημα, όπου δεν θα χωρούν μικροκομματικά κόλπα ή ρουσφέτια, είναι απαίτηση της κοινωνίας. Και ας μην το θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστές και οι βολεμένοι της μονιμότητας.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη μίλησε με ειλικρίνεια, δεν έκρυψε ευθύνες και έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη προγραμματική περίοδο, χρειάζεται επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά δεν μπορεί να γαντζώνεται σε πρακτικές της δεκαετίας του ’80 όταν το «βαθύ κράτος» πήρε τα ηνία της Δημόσιας Διοίκησης.
το κείμενο δημοσιεύθηκε στο eleftherostypos.gr
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ