Η “επέλαση των βαρβάρων” μας οδήγησε στη σύνθεση και όταν αυτή εξέλειπε, η εσωστρέφεια και ό,τι τη συνιστούσε στην αποσύνθεση.
Μεταξύ του 510-508 π.Χ μετά από μακροχρόνια Τυραννία ο Κλεισθένης θεμελίωσε τη Δημοκρατία και την καθιέρωσε ως πολιτικό σύστημα. Αξιοποίησε όλους τους άξιους ανθρώπους, χωρίς κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις εγγράφοντας τους στους καταλόγους με την ιδιότητα του πολίτη.
Το εμπόδιο του “κράτος εν κράτει” των μεγάλων γενών διπλωματικά το διευθέτησε.
Το βαρύ και ιδιότυπο μέτρο του οστρακισμού που κατά τον Κλεισθένη θα προστάτευε την Δημοκρατία στα χέρια των μετέπειτα πολιτικών ανδρών έγινε ένα μέσο για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων.
Εδώ η ιστορία αποκτά την ταχύτητα του φωτός. Μήπως και σήμερα επιχειρείται και κάτι παρόμοιο;
Ο Κλεισθένης δημιούργησε τους δήμους, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάρθρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι οι άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης και άγνωστοι από πριν μεταξύ τους, πλούσιοι, φτωχοί, ευγενείς ή άσημοι . απέκτησαν κοινά συμφέροντα.
Στις μέρες μας άμεσος κίνδυνος από “βαρβάρους” δεν φαίνεται ορατός. Έχουμε όμως να διευθετήσουμε τα του οίκου μας. Κι αυτό για να γίνει με τον καλύτερο τρόπο πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το κύρος και την αίγλη του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών που τον περιβάλλουν.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούμε με αυτή την ιδιότητα, που εμπεριέχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, να αναδείξουμε τους πιο άξιους υποψηφίους να μας υπηρετήσουν στους δήμους, να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων με την πλήρωση του χρόνο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μπορεί ο κάθε συνδυασμός να έχει καταρτίσει το δικό του σχέδιο για τη διακυβέρνηση των πόλεων, ωστόσο κοινός παρανομαστής όλων θα πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η εύρυθμη λειτουργία των δήμων και η ενίσχυση τους με τα πιο ικανά στελέχη.