Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε έως και λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες να δώσει ενδείξεις για πρόσωπα και αναθέσεις αποστολών και χαρτοφυλακίων στη νέα κυβέρνηση, την οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα σχηματίσει.
Θεωρείται παρά ταύτα δεδομένο ότι έχει λίγο πολύ αποφασίσει το σχήμα και ότι η τελική του διαμόρφωση, με τις όποιες αναμενόμενες «καραμπόλες» και «ντόμινο», θα έχει ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο το πρωί της Δευτέρας. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέγραφαν πάντως τη συνθήκη ως εξής: «Στόχος είναι στη νέα κυβέρνηση να υπάρχουν νέα πρόσωπα, γυναίκες, εξωκομματικά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και ταυτόχρονα να επιβραβευτούν και κάποιοι για τις επιδόσεις τους την προηγούμενη τετραετία. Δεν είναι και πολύ εύκολη η εξίσωση».
Ένα νέο υπουργείο
Οι βεβαιότητες προς το παρόν θα πρέπει να περιοριστούν στα όσα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξαγγείλει: τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου (Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής και Οικογένειας) και την εναλλαγή των προσώπων στις υπουργικές καρέκλες.
Το τελευταίο ερμηνεύεται και ως σαφές μήνυμα για το ότι κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση. Πλην μιας, εξαιρετικά πιθανής (έως και την Παρασκευή) εξαίρεσης: της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού.
Σε ό,τι αφορά τις δομές και τη λειτουργία της κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι ιδέες για εντυπωσιακές συγχωνεύσεις υπουργείων και μεταφορές αρμοδιοτήτων. Είναι πάντως μάλλον οριστική η απόφαση για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας, με την τοποθέτηση μάλιστα αναπληρωτή υπουργού. Πιθανότερος επικεφαλής του υπουργείου είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στο Οικονομικών
Κατά πληροφορίες, έχει επίσης αποφασιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ και τα έργα ΣΔΙΤ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ως επικρατέστερος για υπουργός αναφέρεται ο Κωστής Χατζηδάκης. Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι θα δημιουργηθεί μια ακόμη αναβαθμισμένη θέση αναπληρωτή υπουργού, την οποία πιθανό είναι να καταλάβει ο Νίκος Παπαθανάσης.
Η μέχρι πρότινος βεβαιότητα για παραμονή του Θεόδωρου Σκυλακάκη ως αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είχε περιοριστεί τις τελευταίες ημέρες και είχε αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο αναβάθμισής του ως επικεφαλής κάποιου κρίσιμου υπουργείου (π.χ. Ανάπτυξης ή Ενέργειας). Αλλαγές βελτιωτικού και μάλλον τεχνικού χαρακτήρα αναμένονται και στη λειτουργία του επιτελικού κράτους.
Το Μαξίμου
Σε ό,τι αφορά το επιτελείο που θα εγκατασταθεί στην Ηρώδου Αττικού 19, τα περισσότερα αναμένεται ότι θα παραμείνουν ίδια, με μια σημαντική αλλαγή: την προσθήκη του Σταύρου Παπασταύρου ως υπουργού Επικρατείας, με πολύ πιο συγκεκριμένες συντονιστικές αρμοδιότητες και βαρύνοντα λόγο στον στρατηγικό σχεδιασμό.
Ο Ακης Σκέρτσος αναμένεται ότι θα επιστρέψει στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Γιάννης Μπρατάκος θα είναι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής κατά πάσα βεβαιότητα θα συνεχίσει ως γενικός γραμματέας κοινοβουλευτικών θεμάτων, πιθανώς με αναβαθμισμένο ρόλο.
Τις τελευταίες ώρες πάντως εξεταζόταν και το ενδεχόμενο εγκατάστασης στο Μαξίμου ενός πρώην υπουργού, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης.
Ενα ερώτημα τις τελευταίες ημέρες ήταν αν θα παραμείνει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας ειδικών αποστολών ή αν θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε περίπτωση κατά την οποία προκριθεί αυτή η επιλογή, θα πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα, καθώς ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τεθεί επικεφαλής της διπλωματίας, σε μια ένδειξη επαναπροσέγγισης της στρατηγικής όχι μόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών αλλά και ευρύτερα.
Τα ονόματα
Ως προς τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, κάποιες αποφάσεις φαίνεται ότι είχαν ληφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάποιες άλλες εκκρεμούσαν έως την τελευταία στιγμή και ήταν συνάρτηση, αφενός, του εκλογικού αποτελέσματος και, αφετέρου, των πιθανών «ντόμινο».
Στον βαθμό που κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο, τα βασικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Δένδιας (πιθανώς στο υπουργείο Αμυνας και εφόσον δεν επιστρέψει στο ΥΠΕΞ), Χρήστος Σταϊκούρας (ακουγόταν για το Υποδομών), Χάρης Θεοχάρης (ίσως στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής), Νίκη Κεραμέως, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κικίλιας, Νότης Μυταράκης για κάποια από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής, Στέγασης και Οικογένειας θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ανατεθεί στη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Αγνωστο έως και τις τελευταίες ώρες ήταν αν και πώς θα αξιοποιηθούν πρόσωπα όπως οι Χρήστος Στυλιανίδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Πλακιωτάκης και πάντως κάποιοι από αυτούς θα μείνουν εκτός κυβέρνησης.
Η αντιπροεδρία
Ερωτηματικά τίθενται και για τις θέσεις του Προέδρου της Βουλής και του αντιπροέδρου του κυβέρνησης. Τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες είχε ενταθεί η φημολογία ότι ο Κώστας Τασούλας ήταν πολύ πιθανό να παραμείνει στη θέση του. Φαίνεται όμως ότι το ενδεχόμενο επανεξετάστηκε, καθώς ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι η επιλογή του προσώπου θα είναι συνάρτηση και της σύνθεσης της Βουλής. Ειδικότερα, κρίσιμο θεωρείται αν σε αυτή θα βρεθούν ακραία κόμματα και πρόσωπα και αν στο Κοινοβούλιο θα επικρατήσουν συνθήκες υψηλής έντασης και πίεσης.
Νέοι ρόλοι
Για κυβερνητική εκπρόσωπος φημολογείται έντονα ότι προορίζεται η Σοφία Ζαχαράκη (έχει διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πριν από το 2019), ενώ σε θέση υφυπουργού λέγεται ότι θα τοποθετηθεί η Ελενα Ράπτη. Οι πιθανότητες υπουργοποίησης της Αννας Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να είναι πολλές σε αυτή τη συγκυρία, δίχως όμως να αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο, αναλόγως και του εκλογικού αποτελέσματος.
Αντιθέτως, ως πιθανότερη περιγραφόταν η ανάληψη κάποιου υπουργείου από τον Γιώργο Φλωρίδη, για τον οποίο διατυπώνονταν υπαινιγμοί ότι θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Λιγότερο ή περισσότερο θεαματικές αναβαθμίσεις σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συζητούνται και αναμένονται στις θέσεις υφυπουργών και αναπληρωτών, όπου ακούγονται τα ονόματα των Θοδωρή Λιβάνιου, Γιάννη Οικονόμου, Θανάση Κοντογεώργη (γ.γ. Συντονισμού της προηγούμενης κυβέρνησης), Θάνου Πετραλιά (γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής), Βιβής Χαραλαμπογιάννη (γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών), Αλεξάνδρας Σδούκου (γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Ενέργειας), Λεωνίδα Χριστόπουλου (γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών) κ.ά.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αναβαθμίσεις αυτών των προσώπων, αναμένεται και η αξιοποίηση λιγότερων ή περισσότερων νέων στελεχών σε θέσεις γενικών γραμματέων των υπουργείων.