Tο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ έκανε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων στοιχεία για την στάση που κράτησαν οι αναποφάσιστοι, οι νέοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που παρουσίασε ο αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης στην ΕΡΤ, ένας στους δύο αναποφάσιστους (που αποφάσισαν στο παραβάν), ψήφισε Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ.
Οι νέοι έριξαν «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ
Τα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα, φανερώνουν την «πόρτα» των νέων ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά που προσεγγίζει τις 10 μονάδες.
Η ΝΔ υπερέχει και στον χώρο του κέντρου καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν την τελευταία μέρα
Ο εκλογικός αναλυτής σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους. Μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».
Έτσι ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία
Ο αναλυτής είπε για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία το εξής: «Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη 2015 και μετά. Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».