Για την επιστολική ψήφο μίλησε στην εκπομπή «ΕΡΤNews Update» ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας. «Σήμερα έχουμε φτάσει πάνω από 121.000 αιτήσεις. Στις οχτώ το πρωί είχαμε 117. 600 και αυτή τη στιγμή είμαστε στις 121.250» γνωστοποπίησε ο κ. Μπαλέρμπας. «Το 72% των αιτήσεων είναι εντός επικράτειας. Να σημειωθεί ότι όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, είτε ζουν εντός ή εκτός, μπορούν να κάνουν αίτηση. (…) Η πλατφόρμα κλείνει στις 29 Απριλίου, τη Μεγάλη Δευτέρα 12 το βράδυ», διευκρίνισε.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής των φακέλων και διαλογής τους, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, είπε: «Οι πολίτες θα καλέσουν την εταιρεία που τους έφερε την επιστολική ψήφο. Οι φάκελοι επιστροφής για να θεωρηθούν έγκυροι θα πρέπει να επιστρέψουν στο Υπουργείο Εσωτερικών την παραμονή των εκλογών, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουνίου ώστε να προσμετρηθούν. Μέχρι τις πέντε το απόγευμα, εάν δεν έρθουν μέχρι τότε τότε θεωρείται ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει ψηφίσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα ότι την επόμενη μέρα από τις 11 το πρωί και μετά θα μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα. Οι ψηφοφόροι της Ελλάδος θα πρέπει να επιστρέψουν τους φακέλους τους ερχόμενοι σε επαφή με την εταιρεία που τους τους έφερε, μέχρι την 1 Ιουνίου. Παρομοίως εάν πάνε οι ίδιοι σε ένα κατάστημα της εταιρείας. Στο εξωτερικό ανάλογα με τη χώρα και την ήπειρο θα έχουν οδηγίες μέχρι ποια μέρα θα μπορούν να καλέσουν την εταιρεία.
(…) Θα υπάρχει το κέντρο συλλογής, το οποίο θα λειτουργεί από τις 2 Μαΐου. Εκεί θα υπάρχει ο έφορος της επιστολικής ψήφου που θα είναι ανώτατος δικαστικός, θα υπάρχουν επίσης και δικαστικοί υπάλληλοι που θα συγκροτούν τις επιτροπές διαλογής. Τα κόμματα θα έχουν εκπροσώπους. (…) Από τη στιγμή που θα έρχεται φάκελος, θα επιβεβαιώνεται η γνησιότητά του και ταυτόχρονα θα κατατίθεται στις κάλπες. Ο ψηφοφόρος θα λαμβάνει e mail ότι ο φάκελος κατέφτασε στην ώρα του και έχει ψηφίσει επιστολικά. Το πρωί της Κυριακής, οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων της επιστολικής ψήφου που θα αποτελούνται από ένα δικαστικό και δύο δικηγόρους, θα αρχίσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θα τραβάνε από την κάλπη στην οποία θα έχουν καταχωρηθεί 1000 επιστολικές, θα ανοίγουν το φάκελο επιστροφής, θα λένε το όνομα, θα τον βρίσκουν στον κατάλογο, θα βλέπουν αν υπάρχει μέσα η φωτοτυπία του ταυτοποιεί τον πολίτη, θα βλέπουν αν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη και στη συνέχεια θα παίρνουν τον ανώνυμο φάκελο ο οποίος θα έχει μέσα το ψηφοδέλτιο, θα το πηγαίνουν στην κάλπη και θα το αφήνουν μέσα».